Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistou:193.179.123.46

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 měsíci od uživatele ŠJů v tématu „Střelba na FF UK

Střelba na FF UK[editovat zdroj]

"dle obecných doporučení vycházejících ze zkušeností zemí, ve kterých jsou hromadné střelby častější za žádnou cenu NEMÁ být zveřejňováno jméno pachatele ani podrobnosti činu, aby nebyly nabádající k dalším takovým"

  • 1) Můžete dát odkaz na oficiální takové doporučení? Existuje důkaz, že čin bez zveřejněného jména pachatele je méně inspirativní než čin, u kterého je pachatel znám?
  • 2) Má to snad znamenat, že encyklopedie má zatajovat informace?
  • 3) Hepnarová, Breivik, frenštátský Blažek, uherskobrodský Kovář - tohle taky chcete anonymizovat?

--Jiří Erben (diskuse) 21. 12. 2023, 22:19 (CET)Odpovědět

1) upozornil na to prezident Pavel a ministr Rakušan ve svém dnešním projevu. Ano, sám dnešní útočník uváděl konkrétní jméno a informace o pachatelce z Ruska, kterou se inspiroval.
2) zatajovat ne, pouze podávat RELEVANTNÍ informace.
3) jde o možnost přesné identifikace útočníka v souvislosti s bakalářskou prací --193.179.123.46 21. 12. 2023, 23:09 (CET)Odpovědět

@193.179.123.46: Vaše body, stejně jako body Jiřího Erbena, jsou tedy spíše argumenty pro uvádění relevantních informací v článku, přičemž identita pachatele, jeho motivace a jeho osobnostní profil patří mezi ty nejrelevantnější informace. Jeho předchozí akademická činnost je nesporně relevantní ať už by s činem nijak přímo nesouvisela (a pouze dokládala, že byl úspěšným a zřejmě nadaným studentem, což zdroje už uváděly), tak v případě, že by se ukázalo, že ho téma jeho studia k osobnostnímu rozkladu a následnému činu nějakým způsobem přivedlo (já jsem do té bakalářské práce nahlížel a nic nápadného jsem v ní nerozpoznal, žádný manifest ničitele světa to fakt není). Opatrnost je samozřejmě třeba ve vztahu k různým nepotvrzeným fámám (např. údajná ozbrojená Kozákova přítelkyně prohánějící se po Praze) nebo k původu onoho telegramového účtu, který ovšem je vhodné zmínit a jeho obsah popsat i v případě, kdy by se nakonec potvrdilo, že je to dodatečný podvrh. To měl také nejspíš na mysli pan ministr. O identitě střelce vcelku rozumné pochybnosti nejsou a není důvod je očekávat. --ŠJů (diskuse) 22. 12. 2023, 02:03 (CET)Odpovědět