Diskuse s wikipedistou:147.251.188.42

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele 147.251.188.42 v tématu „Vítejte na Wikipedii

Vítejte na Wikipedii[editovat zdroj]

Dobrý den. Reaguji na vaši editaci stránky Ústav antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. V první řadě bych vám velmi doporučil vytvořit si uživatelský účet. Jednak to usnadní komunikaci, jednak by to bylo vhodné kvůli deklarování vašeho střetu zájmů (viz Wikipedie:Propagační článek) mezi potřebou psát objektivní encyklopedický článek a potřebou pozitivně vykreslovat svého zaměstnavatele.

Důsledky tohoto střetu zájmů jsou patrné na nedodržení encyklopdického stylu vaší první editace. Např. hned v druhé větě se vyskytuje slovo „moderní“, dokonce 2 ×. To do věcně popisného encyklopedického textu nepatří. Každá instituce se prezentuje jako moderní, modernita by musela být blíže specifikovaná a hlavně doložená zdrojem, že ji tak hodnotí nějaká nezávislá autorita. Podobně dále např. stabilně zajišťuje, intenzivní příprava, zakotvená v tradici, řada projektů, špičkově vybavené laboratoře vybavené pokročilými technologiemi.

Je potřeba porozumnět rozdílu mezi propagačním PR stylem, jak lze hodnotit váš „testovací“ příspěvek, a encyklopedickým stylem, který je založený na prezentování konkrétních objektivních faktů. Např. vámi došlo k odmazání encyklopedicky relevantnějších údajů o původu a historii ústavu a rovněž údaj o Přírodovědecké fakultě MU s odkazem na článek o ní. To je další důležitá základní charakteristika textu článků – že jsou doplněny odkazy na všechny klíčové další články o souvisejících tématech, včetně odborných pojmů např. antropologie, forenzní antropologie atd. --Matěj Orlický (diskuse) 16. 2. 2023, 13:47 (CET)Odpovědět

Dobrý den, děkuji za zprávu a vyčerpávající upřesnění. V dalších úpravách text upravím dle Vašich požadavků. Původ a historii mám podrobně připravenou na několik kapitol. Ty se pokusím zkrátit a formalizovat, nicméně během rešerše pro knihu Dějiny psané přírodovědci, jsme mnohá historická data o našem ústavu zpřesnili a dojde k určitým změnám.
S pozdravem, DČ --147.251.188.42 22. 2. 2023, 16:37 (CET)Odpovědět

Ještě doplnění[editovat zdroj]

Dobrý den, kolega mě trochu předběhl, ale chystal jsem se napsat něco podobného. Tak jen doplním. Na Wikipedii nemusíte psát kdo jste a proč píšete - editovat může každý. Jedinou podmínkou je editovat za dodržení pravidel a pokud možno s dobrým úmyslem. Dále nemusíte ve shrnutí editace psát, z čeho čerpáte - to se musí objevit v textu článku formou řádkových referencí. Dále - nedoporučuje se psát o sobě a o subjektech s autorem spojených - nikdy to nedopadne dobře, a tento případ je toho dalším příkladem v již dlouhé řadě. Oslavný a propagační text je možno publikovat na vlastních webových stánkách organizace, nikoli na Wikipedii. Wikipedie není reklamním médiem a subjekty v jednotlivých článcích popisované nerozhodují o tom, jakým způsobem je článek psán a jak vyzní - to vychází z dostupných publikovaných nezávislých zdrojů, které někdo neutrální zpracuje do podoby článku. Snad to na vysvětlení stačí, prosím založte si účet a kdyžtak se ptejte. Děkuji za pochopení. --KPX8 (diskuse) 16. 2. 2023, 14:01 (CET)Odpovědět