Přeskočit na obsah

Diskuse ke kategorii:Lidé ve zpravodajských službách

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kategorie:Agenti zpravodajských služeb[editovat zdroj]

Co je špatného na tomto názvu? Název kategorie „osobnosti StB“ se mi vážně nepozdává. To už je lepší „příslušníci StB“. --Faigl.ladislav slovačiny 1. 12. 2012, 16:47 (UTC)

Špatné je, že jsou zde smícháni příslušníci a agenti pod jménem druhých. Ale když se nelíbí osobnosti (uniká mi proč, vždyť zde mohou být jen hesla encyklopedicky významných osobností), snad by šlo lidé... (podle kat:Lidé izraelských zpravodajských služeb). --Jann (diskuse) 1. 12. 2012, 18:18 (UTC)
Imho každá kategorie Osobnosti čehokoliv je špatně založená protože neoznačuje čím konkrétně jsou daní lidé významní. Jinak v usa je znamená agent zaměstnanec a u nás spolupracovník. Přejmenování (a rozdělení?) tato kategorie vyžaduje, ale prosím ne osobnosti. --Jenda H. (diskuse) 5. 4. 2013, 12:35 (UTC)

Co třeba lidé ve zpravodajských službách. Ať sem můžeme dát i ředitele těchto agentur. --Jenda H. (diskuse) 8. 5. 2013, 07:55 (UTC)

Proč ne, ale pořád nechápu, proč u "osobností něčeho" by mělo vadit, že "neoznačuje konkrétně čím jsou významní", kdežtu u "lidí něčeho" totéž neoznačování najednou nevadí.--Jann (diskuse) 8. 5. 2013, 11:04 (UTC)
Co se týká kategorii "osobnosti něco" mám s nimi problém, protože na žádné wiki krom slovenské tento hodnotící termín nepoužívají. To, že obsahuje hodnocení dokládá mimo jiné reakce kolegy nahoře.
Co se týká této kategorie nyní se kloním k jejímu zachovaní s tím, že zde budou pouze agenti (ve smyslu externí spolupracovníci) a nikoliv zaměstnanci zpravodajských služeb. Co myslíte?--Jenda H. (diskuse) 8. 5. 2013, 11:39 (UTC)
Jak jsi přišel na to, že agenti jsou „externí spolupracovníci“? Jsou to zaměstnanci, ať už jsou operativci nebo analytici. --Faigl.ladislav slovačiny 8. 5. 2013, 14:19 (UTC)
V českém prostředí (viz Agenti STB) to jsou externisté. Jinak skutečně převažují zaměstnanci. Takže co, kategorii zrušit?--Jenda H. (diskuse) 8. 5. 2013, 15:43 (UTC)
Nerušit. (s edit konfl.) V anglické terminologii je agent kategorie zaměstnance, odpovídající českému pojmu "důstojník zpravodajské služby a/nebo policie" kdežto v češtině je agent "externí spolupracovník" = informátor = donašeč apod. Příklady: Detektivové rady Vacátka byli "policejní důstojníci" (pro anglické mluvčí agenti kriminálky) kdežto všelicí zlodějíčci, kteří jim za pár korun donášeli novinky z pražského podsvětí byli jejich agenti. Karel Sabina byl agent policie, nedávno diskutovaný Joska Skalník byl nebo nebyl agent Stb, Pepek Vyskoč byl agent putimských četníků. Po roce 45 byli mnozí Češi obviněni z toho, že byli "agenty gestapa" to jest udavači a konfidenty. Nikdo z posledních čtyřech příkladů nebyl ani analytik ani operativec ani zaměstnanec policie/zpravod. služeb. Nikdo by sice v anglickém textu nemohl být označen za agenta, ale píšeme českou wiki, používáme českou terminologii, nikolv czenglish. --Jann (diskuse) 8. 5. 2013, 16:09 (UTC)
Agent je v češtině jak externí spolupracovník, chcete-li, tak zaměstnanec. Že mohl mít agent někdy za První republiky jiný význam, to je nakrásně možné, ale žijeme v jiné době, jazyk se vyvíjí. Buď jak buď, kategorie musí být uchopena tak, aby šla použít v obecné rovině. Sice píšeme českou wiki, ale nehrajme si neustále na čecháčkovství. Nejsme středem vesmíru. Naprosto běžně se hovoří o agentech FBI, KGB, Mosadu ve smyslu zaměstnanců. Klidně kategorii přejmenujme na "Lidé zpravodajských služeb", "Lidé ve zpravodajských službách" apod. Ale rozdělovat kategorie na agenty a neagenty je nesmysl. V dnešní češtině ten rozdíl není. --Faigl.ladislav slovačiny 8. 5. 2013, 16:27 (UTC)
@Jenda H.: Z kategorizací jak jsi ji uspořádal a jak ji zamýšlíš souhlasím. Ale neodpustím si: Je matoucí, když místo vysvětlení argumentu ("neoznačuje konkrétně čím jsou významní") reaguješ argumentem zbrusu novým. Osobnosti, protože encyklopedický význam nemají všichni lidé, ale jen významné osobnosti mezi nimi. To, že kolega si myslí, že osobnosti mohou být jen kladné, je udivující, ale po přečtení wikt:Osobnost třeba změní názor. --Jann (diskuse) 8. 5. 2013, 16:09 (UTC)
No můj první příspěvek byl trochu spam, domýval jsem se, že kategorii bude možno pojmenovat třeba důstojníci... ale je natolik různorodá že to nešlo. Omlouvám se, příště se pokusím sehnat si více informací než se pustím do diskuze. --Jenda H. (diskuse) 9. 5. 2013, 16:04 (UTC)

Takže, pokud tedy nejste proti, (vzhledem k nejednoznačnosti slova agent) prohlašuji tuto kategorii za zastaralou. --Jenda H. (diskuse) 9. 5. 2013, 16:04 (UTC)