Diskuse k portálu:Filozofie/Témata

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Měl bych 2 připomínky:

1) Myslím, že umístění Jana Sokola mezi "top-filosofy" na rychlé navigaci přece jen není úplně vhodné. Odůvodnění znělo: když Jan Patočka, proč ne Jan Sokol? Proč ne, ale to by tu měl ale být taky Kosík, Kohák nebo třeba Neubauer. Nechci se přít o "významnosti" jednotlivých filosofů, ale mám za to, že jediným českým filosofem, kterého můžeme umístit mezi např. Wittgensteina a Quinea, je (zatím ;-) Jan Patočka. Možná by se k tomu mohl vyjádřit také Jan Sokol sám.

2) není mi jasné "grupování" tří posledních řádků filosofů. Není to ani chronologicky (Marx před Millem, Popper před Bergsonem apod.), ani "anglosaští vs. kontinentální". Navrhoval bych 20. století rozdělit cca podle zaměření, tj. 5) "evropská tradice", 6) anglosaští + Wittgenstein

  • 4. Fichte · Schelling · Hegel · Schopenhauer · Kierkegaard · Mill · Nietzsche · Marx · Peirce · Frege
  • 5. Bergson · Cassirer · Husserl · Heidegger · Jaspers · Arendt · Sartre · Adorno · Lévinas · Patočka · Foucault · Habermas · Derrida
  • 6. Moore · Russell · Whitehead (přidán) · Wittgenstein · Popper · Quine · Davidson · Searle · Putnam

-- 17. 8. 2008, 18:18 (UTC)

To je ta naše česká maličkost. Nevím, proč bychom Jana Sokola nemohli zařadit mezi top-filosofy a původní myslitele. Žádný z filosofů nebyl a nemohl být ve své době příliš ceněn, protože je většinou jenom málo zasvěcených v jejich době chápalo a teprve po mnoha staletích byla všeobecně uznána jejich velikost, ať už to byl Sókrates, Aristóteles, Descartes, Kant, Schopenhauer, Sartre, Marx, Masaryk nebo Patočka. Typické pro každého velkého myslitele je jejich skromnost, protože čím širší obzor vnímají, tím jasněji si uvědomují, jak málo toho vědí. Ptát se Jana Sokola o vyjádření je proto zcela zbytečné. Přesto jsem přesvědčen (je to spíše intuitivní, než racionální vědění), že Jan Sokol je v současnosti jeden z největších Čechů a myslím, že Česko by získalo mnohem většího respektu na světové úrovni, kdyby on, a ne Klaus nebo Švejnar, byl českým presidentem. --Hubený 18. 8. 2008, 06:02 (UTC)
Možná se ne zcela chápeme, já mohu jen zopakovat, co jsem psal na Vaší diskusní stránce: nijak se nestavím proti Vašemu oceňování Jana Sokola, ale to, že jsme třeba přesvědčeni, že by byl lepším presidentem atd., naši věc (navigace na portálu) neřeší. Nevidím v tom českou malost, spíš "uměřenost"; encyklopedie a osobní sympatie nejdou zcela dohromady (někdy snad bohužel, někdy bohudík). Já už bych to nerad dál rozmazával, třeba se k tomu ještě někdo vyjádří. (A jedna drobnost: zrovna Sartre byl již zaživa filosofickou superstar.)
Věcnější poznámka: v té rychlé navigaci na filosofy zcela chybí Východ, navrhuji tedy přidat jeden řádek, kde by byli aspoň Konfucius, Lao-c', Pataňdžali, Šankara, Gautama Buddha, snad Gándhí, pak al-Fárábí, Avicenna, Averroes. Poslední tři patří sice spíše k Západu, ale to snad není tak podstatné. Spíš možná hrozí rozházení úhledného uspořádání podstránek portálu. -- 18. 8. 2008, 08:18 (UTC)
Východní filosofy jsem doplnil. Chápeme se velice dobře. V podstatě s vámi souhlasím a vaší připomínce jsem také vyhověl. Stojím ale za svým názorem. Už od Bílé Hory to jde s českou velikostí s kopce, s dočasným oživením v době obrození. To jsme ale měli státotvorného Masaryka. Se založením portálů čeští filosofové to není tak jednoduché, protože je jen málo článků, na které by se dalo odkazovat. Na podobném portálu bych s radostí spolupracoval. --Hubený 18. 8. 2008, 08:58 (UTC)
Jsem rád, že si rozumíme, byť na české dějiny pohlížím poněkud jinak, ale to je zde vlastně jedno. Každopádně díky za doplnění východních filosofů! Pokud se týče úprav skupin 4–6, realizoval jsem, co jsem nadhodil výše, a navíc jsem provedl pár změn:
  • skupina 5 byla příliš velká, dovolil jsem si vyškrtnout E. Cassirera, a to na základě návštěvnosti hesla (dle http://stats.gok.se v červnu Cassirer 83x; oproti tomu (zajímavá statistika) Lévinas 142, Adorno 178, vede Patočka 1482, Sartre 1165, Heidegger 1059)
  • G. E. Moore nahrazen známějším a vyhledávanějším Rortym
  • drobné změny v pořadí

Snad je to takhle lepší. S přátelským pozdravem -- 18. 8. 2008, 10:53 (UTC)