Přeskočit na obsah

Diskuse k Wikipedii:(ne)konfliktní správce

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Béčková stránka[editovat zdroj]

Snad je dobré pro budoucí čtenáře poznamenat, že tato stránka vznikla v době, kdy byl výraznou většinou doporučen do funkce správce, který jako jednu ze svých hlavních předností uvedl, že je nekonfliktní (diskuse), což potvrdilo i několik hlasujících, a v diskusi jeden wikipedista (nikoliv jednorázový, ale skutečný) naznačil, že být nekonfliktní nemusí být jen kladem.

Ačkoliv autor této stránky píše, jak se ty dva typy správců úspěšně a užitečně doplňují, ze stránky čiší, že stránku napsal proto, aby si posteskl nad přílišnou úspěšností správců ze skupiny A a vyzdvihl správce skupiny B. V charakteristice správce A je vidět snaha uznávané klady vyvážit nějakými zápory, ale správce B je jednostranně idealizován. Ano, správce B je ten, který se nebojí vrhat se do kontroverzních rozhodnutí, ale tato "akčnost" sama o sobě ještě nijak nezaručuje, že to jsou správná rozhodnutí ve správný čas. Při uzavírání diskusí dnes platí především pravidlo "drzejší vyhrává", takže o obsahu Wikipedie nakonec rozhodují ti nejbéčkovatější z béčkových správců, přičemž áčkoví správci jsou ti, kteří jim nikdy oponovat nebudou a nechají ty béčkové, ať se mezi sebou poperou. Podobně je tomu i se zamykáním, blokováním, mazáním atd. Pak nezbývá než vyčkat, až ten béčkový správce, který je béčkovatější, na sebe vezme odpovědnost za kontroverzní rozhodnutí a v pravou chvíli (jinou on nezná) svého slaběji béčkového oponenta zablokuje či jinak eliminuje.

Konfliktnost nelze převést jen na akčnost versus pasivitu. Může být akční správce, který má smysl pro objektivitu a respekt k názorům svých oponentů - a může být akční správce, který vůbec není schopný vzít na vědomí jiný názor, než je jeho vlastní, a proto "akčně" uzavře diskusi navzdory všem pravidům a neexistujícímu konsensu, akčně zavede změnu, kterou předtim komunita v diskusi odmítla, akčně maže stránky rychlým procesem - pravidla nepravidla - atd. A stejně tak mezi "áčkovými" správci mohou být jak rozvážní, moudří a odpovědní analytici a vyjednavači, tak ti, kteří se vyhýbají odpovědnosti i rozhodování a pružně mění své názory především podle toho, komu se chtějí zavděčit a s kým si to nechtějí rozházet. Krom toho, mnozí správci jsou děsně "B", když jde o nějaký jejich vlastní zájem, ale v jiných věcech jsou nekonfliktními mrtvými brouky typu "A", i kdyby šlo o sebejasnější případ.

A pak je tu ještě ten typ nekonfliktních wikipedistů, kteří své potenciálně problematické aktivity dělají pod různými jednorázovými a loutkovými účty nebo pod IP adresou, aby si jejich hlavní účet nepošramotil pověst. To je také vizitka stavu Wikipedie. --ŠJů 10. 2. 2011, 22:19 (UTC)

Vůbec se mně nelíbí, že se konkrétní kolega/kolegyně schovává za jednorázový loutkový účet. Daný wikipedista/wikipedistka dle obsahu prostředí české Wiki dobře zná, ale snad aby neutrpěla pověst (jinak si to neumím vysvětlit?), halí se do loutky. V tomto smyslu souhlasím se ŠJůem. Daný text mně ani nepřijde jako wikihumor. Myslím, že by jednorázové účty neměly psát texty tohoto typu a byl bych pro smazání. Ovšem, kdyby stejný text napsal daný uživatel/ka pod skutečnou identitou, pak žádný problém nevidím. Mimochodem, nevím jak a čím by tento text mohl skutečného autora poškodit? P.S. Tímto stylem prosím už ne… --Kacir 12. 2. 2011, 02:31 (UTC)