Diskuse k šabloně:Vfd-oznámení

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Marek Genius v tématu „Vfd-oznámení vs. Afd-oznámení

Tvar data[editovat zdroj]

Jaký je důvod pro vkládání data ve formátu RRRR-MM-DD a ne přímo D. M. RRRR?
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 02:27, 1. 12. 2006 (UTC)

Nezdá se ti to jednodušší? --Mince 02:43, 1. 12. 2006 (UTC)

V čem by to mělo být jednodušší? Nativní tvar data v češtině je D. M. RRRR, ostatně je i tak ve výstupu šablony. Nechápu, proč když opisuji z hlasování to, co tam vidím v tomto pořadí, to musím převracet a šablona to opět převrátí zpět.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 02:50, 1. 12. 2006 (UTC)

Já bych upřednostňoval český tvar data, ale
  • bylo by to schopné shodně interpretovat vložená s mezerami za tečkami i bez nich?
  • bylo by to schopné brát i data typu 1. 5. 2006, i typu 01. 05. 2006?
  • byl by problém, aby fungovaly již vložené šablony s nynějším formátem, popřípadě to robotem opravit?
--ŠJů 03:11, 1. 12. 2006 (UTC)

Odpověď na první dvě otázky zní: Pokud uživatele teď nutíte psát datum v předepsaném formátu RRRR-MM-DD, snadno ho donutíte i psát přirozenější D. M. RRRR. Odpověď na třetí otázku je k nalezení v diskusi u kolegy Mince.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 03:19, 1. 12. 2006 (UTC)

Podle meta:Parser functions##time: a odtud odkazovaného http://us3.php.net/date a http://www.gnu.org/software/tar/manual/html_node/tar_111.html by MediaWiki měla rozumět širokému spektru vstupních formátů pro datum, ale nemám to ozkoušené a není jasné, zda je základní český mezi nimi. --Flere-Imsaho 13:43, 1. 12. 2006 (UTC)

Nedořešené věci v šabloně[editovat zdroj]

Přeneseno z osobní diskuse Mince. --ŠJů 04:02, 1. 12. 2006 (UTC)

Ten odkaz na diskusi by měl smysl, jedině kdyby kliknuvšího prostě hodil na konec stránky (jako nějaké #), ale na editaci hned neotvírat, jen ať si človíček napřed v klidu počte, co už v diskusi je. To se mi nezdá dobré.

Spíš by tam chtěly ještě doladit nějaké další věci:

  • zkontrolovat, jestli všechno řádně funguje (s vynechaným i s vyplněným parametrem „název“) i v jiných jmenných prostorech
  • pokud parametr „název“ vyplněný není a dopočítává se dynamicky z umístění šablony, tak odkaz na hlasovací stránku přestane fungovat po přemístění stránky, na níž je šablona umístěná. Chtělo by to, aby se tenhle název tam v okamžiku vložení šablony substnul nějak napevno, aby se pak už při přemisťování neměnil.
  • zvážit, jestli je možné datum zadávat v českém formátu, jak navrhuje Danny - pak by ale bylo nutné (asi robotem) změnit parametr v už vložených šablonách nebo šablonu postavit tak, aby brala oba formáty.
  • Mám matnej pocit, že těch nedořešenejch věcí tam bylo ještě víc.

--ŠJů 02:51, 1. 12. 2006 (UTC)

Ano, nedořešených věcí je tam celkem dost. Viděl bych to tak, že se začne znovu na zelené louce (např. {{Bylo v hlasování o smazání}} nebo {{Záznam o hlasování o smazání}}, ať to má český, intuitivní a výstižný název), aby to nenarušilo aoučasná vložení původní šablony, a tam se zanesou všechny potřebné úpravy.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 02:58, 1. 12. 2006 (UTC)

Vcelku se záměrem souhlasím a jsem rád, že se toho někdo ujímá (snad se podaří nějak usnadnit i náhradu již umístěných šablon, také šablony Šablona:Vfd-oznámení2. Ten český intuitivní název by to chtělo vymyslet nějaký hodně stručný, napadá mě něco jako {{Nesmazáno}} {{Ponecháno}}. --ŠJů 03:28, 1. 12. 2006 (UTC)

No, upřímně se přiznám, že si nedokážu představit nějaký objektivní důvod k "hodně stručnému" názvu. Netvrdím, že ty mé jsou ty nejvhodnější, to byl jen nástin, jde mi spíš o to, že název by měl co nejpřesněji vystihovat obsah šablony, potažmo její funkci, ale jistě na něco společnými silami přijdeme, koneckonců ráno moudřejší večera, víc hlav víc ví (kolega Mince třeba také bude mít nějaký nápad) a nemusíme to nutně udělat ihned, že? Raději rozvážit. Šablona se zatím může do vyvinout na něčím pískovišti a na název se v průběhu vývoje přijde.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 03:44, 1. 12. 2006 (UTC)

Obecně u šablon intuitivnost názvu má minimálně toto dvojí uplatnění: jednak aby podle názvu šlo poznat co nejlépe, k čemu šablona je, ale za druhé taky aby se ten název dal snadno zapamatovat – což obecně u kratších názvů může být jednodušší, byť v jednotlivých případech tomu může být naopak. V tomto případě, kdy šablona se stejně nejčastěji bude asi vkládat kopírováním z nápovědy, na tom snad tak moc nezáleží, takže do toho nebudu moc mluvit a smířím se skoro s čímkoliv. V tom jednom z návrhů mi nesedí ty dvě předložky „o“. --ŠJů 03:57, 1. 12. 2006 (UTC)

V první řadě by se měla jasně stanovit koncepce. ŠJůovu úpravu z 29. 11. pokládám za nevhodnou: některé z interwiki se týkají speciálně konkrétně AfD a mazání v jiných jmenných prostorech řeší samostatnou šablonou. To umožňuje přihlížet k jejich specifikům ("článek" místo obecného "stránka", způsob odkazování na hlasovací podstránku s / bez NS atp.). Takové řešení by bylo vhodné i pro českou Wikipedii výrazně více nežli se pokoušet natlouci všechny různé možnosti do nejvágnějšího společného jmenovatele, případně komplikovat zdrojový kód a použitelnost šablony zaváděním dalších parametrů pro rozlišení takových případů.
Podobně opakovaná hlasování o smazání bude nejlepší řešit speciální šablonou umožňující vkládat volně formátovaný seznam jako en:Template:Multidel. --Flere-Imsaho 13:43, 1. 12. 2006 (UTC)

Vzhledem k tomu, že máme pro mazání článků a jiných stránek shodný hlasovací proces, nevidím rozumný důvod, proč by měla být jiná šablona pro články a jiná pro ostatní stránky. Informace poskytovaná šablonou je v obou případech v zásadě stejná a není rozumné proces archivace zbytečně komplikovat. Speciální šablona pro opakovaná hlasování o smazání mi v tuto chvíli připadá zbytečná, prozatím se to týkalo tak asi čtyř stránek a samostatné šablony umožňují zahrnout i časové údaje o hlasování, což v kontextu s diskusí a historií je dost důležitý údaj.

Vyřešit by to chtělo, aby šablona obsahovala aktivní odkaz na stránku, o které se hlasovalo, a aby zároveň příslušná věta obsahovala název, pod jakým byla stránka dána k hlasování. Tedy například Stránka [[nový název|starý název]] byla navržena… --ŠJů 00:14, 4. 12. 2006 (UTC)

Důvodem je, že články a jiné stránky se liší tím, čím jsou; například jak se jmenují, jaký mají prefix jmenného prostoru, koneckonců i proces mazání se může změnit. Užívání odlišných šablon kupříkladu odliší seznamy zpochybněných článků a jiných stránek generované pomocí Odkazuje sem.
Šablona umožňující vložení volně formátovaného seznamu samozřejmě umožní vložení jakéhokoli wikikódu, tedy včetně časových údajů. Naopak [[Diskuse:Ross Hedvíček]]Wikipedie:Diskuse o smazání/Ross Hedvíček/Diskuse u článku přesunul --Harold 22. 12. 2011, 23:04 (UTC) je odstrašující příklad, jak to neřešit: opakování šablon vzbuzuje bannerovou slepotu a v mase obecného textu se časový údaj o hlasování utopí.
Aktivní odkaz na stránku obsahuje z principu každá diskuse v navigaci v levém sloupečku; je tedy zbytečné přidávat ho ještě do textu. --Flere-Imsaho 12:44, 4. 12. 2006 (UTC)

Pokud se v budoucnu ukáže potřeba odlišit šablonu pro články od šablony pro jiné stránky, půjde tyto případy zpětně vcelku snadno odlišit pomocí robota. Pokud ale pravidla a proces mazání jsou jednotné, považoval bych rozlišování více druhů šablon za zbytečnou komplikaci a rozhodně bych tuto možnost nepreferoval.

Chce-li si někdo dát práci se šablonou umožňující vložení volně formátovaného seznamu a bude-li používání takové šablony přiměřeně srozumitelné a jednoduché, nemám nic proti. Podle mého názoru by ale opakované hlasování o téže stránce mělo zůstat mimořádností a výjimečností, tedy za prvé nepovažuji za účelné kvůli takovým případům komplikovat šablonu, za druhé u takto kontroverzních stránek četnost bannerů přiměřeně odráží mimořádnost takových stránek.

Připadá mi nevyvážené, pokud šablona má obsahovat aktivní odkaz pro editaci diskusní stránky, na které je umístěna (takový odkaz je také standarně v navigaci v záhlaví diskuse, ale neměla by přitom obsahovat odkaz na stránku, o které se hlasovalo. Uvedení tohoto odkazu považuji za vhodné mimo jiné kvůli stránkám, které po hlasování byly přejmenovány – informace by měla obsahovat název, pod kterým byla stránka navržena do hlasování, ale zároveň odkaz na nové (aktuální) umístění této stránky. --ŠJů 01:28, 10. 12. 2006 (UTC)

Upozorňování na VfD[editovat zdroj]

Přeneseno z osobní diskuse ŠJů. --ŠJů 04:02, 1. 12. 2006 (UTC)

Pane kolego, na jedné straně v šabloně píšete, že je nefunkční, a u kolegy Mince píšete, že je potřeba šablonu dodělat, a na straně druhé jí stále dál vkládáte, čímž paradoxně přiděláváte práci při případných větších úpravách, které jste mj. sám zmínil. Navrhuji s dalším vkládáním vysečkat do okamžiku, kdy ta šablona přestane být polotovarem.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 03:09, 1. 12. 2006 (UTC)

Záleží na tom, v jakém horizontu a jak velké změny lze čekat. A jestli lze předpokládat, že by se pro zpětnou opravu šablon pak použil nějaký robot, nebo že by se to muselo dělat ručně. Prozatím se mi zdálo lepší to napřed označit alespoň nějak. Z hlasování na samostatných podstránkách mi už zbývá jen září 2005, těch pár kousků už bych radši teď dodělal, ať je to komplet a nemám zmatek v tom, co už je hotovo. Do starších ročníků, kde jsou hlasování na společných stránkách, bych se tedy pustil až po zdokonalení šablony. --ŠJů 03:22, 1. 12. 2006 (UTC)

OK, to zní rozumně. Co se týče robotického nahrazování, to dost záleží na tom, jak moc jste dodržoval při vkládání štábní kulturu.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 03:28, 1. 12. 2006 (UTC)

Je dokonce pár kousků, které by nedokonalá šablona neošetřila, tak je tam něco napsáno ručně bez šablony. Ale ty případy bych nechal, jak jsou. S tou štábní kulturou nemám představu, čím konkrétně bych to mohl pokazit. Zezačátku jsem pro jednoduché případy (v hlavním jmenném prostoru, nepřejmenované, název hlasovací podstránky shodný s názvem stránky, o které se hlasovalo) používal šablonu Vfd-oznámení (tehdy bez parametru s názvem stránky) a pro složitější případy šablonu Vfd-oznámení2. Ve vyplňování parametrů jsem toho snad moc pokazit nemohl, zadání jsem kopíroval a opravoval jen čísla, takže by to mělo být jakžtakž jednotné. --ŠJů 03:37, 1. 12. 2006 (UTC)

Ta šablona se dá udělat tak, že ošetří automaticky rozumně všechny tři případy, které mohou kolem hlasovací podstránky nastat. Víte-li o nějakých nestandardních (ruční vypisování apod.) případech, bylo by zřejmě užitečné někde sepsat jejich seznam, aby se na ně pak nezapomnělo. Pokud jste pořád kopíroval nějaký mustr, neměl by s převodem být problém.
PS: Neměli bychom sem přenést tu diskusi od Mince, abychom se netříštili?
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 03:52, 1. 12. 2006 (UTC)

Stav vkládání šablon[editovat zdroj]

Šablony jsou vložené do stránek hlasovaných od 17. října 2005 do teď, pokračovat ve vkládání v čase zpět podle archivu Wikipedie:Archiv hlasování o smazání/prosinec 2005#Říjen. --ŠJů 04:13, 1. 12. 2006 (UTC)

Hotovo od 1. září 2005. Zbývá vložit šablony do stránek, o nichž bylo hlasováno na společných hlasovacích stránkách:

--ŠJů 01:34, 4. 12. 2006 (UTC) Šablony do hlasování 2004–2005 doplněny. --ŠJů 17:03, 21. 9. 2007 (UTC)

Atypické případy

Robotem zkusit vyhledat:

  • na kterých stránkách odkazy v šabloně nenalezly cíl
  • na které hlasovací podstránky neodkazuje diskusní stránka s analogickým názvem
  • které stránky s šablonou po hlasování byly přejmenovány
Zdá se mi, že zdejší diskuse bude na dlouhé lokte, těžko se bude hledat dohoda, co vlastně od jiné, nové a lepší šablony čekat. Protože nešlo jen o pár dní, hodlám mezitím přidat stávající šablonu i do diskusí zbývajících stránek, o kterých se hlasovalo, snad by neměl být problém tyto šablony kdykoliv pomocí bota nahradit novou šablonou. --ŠJů 01:35, 10. 12. 2006 (UTC)

Vfd-oznámení vs. Afd-oznámení[editovat zdroj]

Proč mít dvě šablony {{Vfd-oznámení}} a {{Afd-oznámení}} pro totéž? Navrhuju, aby {{Vfd-oznámení}} bylo z důvodu zachování kompatibiliry přesměrování na {{Afd-oznámení}}. Miraceti 15. 11. 2009, 09:33 (UTC)

Revert redirectu[editovat zdroj]

@Miraceti, Valdemar: Bohužel to v současnosti není možné, neboť šablona Vfd-oznámení byla stále na jiných stránkách vložena a jako přesměrování nefungovala správně. Bylo by třeba upravit šablonu Šablona:DoS-oznámení, aby jako názvy umožňovala i podstránky Wikipedie:Hlasování o smazání. Raději jsem ovšem přesměrování revertoval a místo toho vložil šablonu Šablona:Zastaralá šablona k ponechání. --Marek Genius (diskuse) 3. 9. 2022, 12:31 (CEST)Odpovědět