Přeskočit na obsah

Diskuse k šabloně:Ostatní jazyky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Patriccck v tématu „Na základě čeho je výběr prováděn?

Úplný seznamMezijazykový koordinaceZaložit Wikipedie v dalším jazyce

da:de:en:eo:es:fi:fr:he:it:ja:nl:[no:]]pl:pt:sv:zh:

Diskuse k podobě šablony[editovat zdroj]

No, jednak by to chtělo dopřeložit :-) - napřed jsem se divil, proč jsou tam takové zjevné chyby, a až podle komentáře ve zdrojáku hádám, že je to neupravený strojový překlad.

A hlavně, pokud už budeme do šablony šahat, tak bych chtěl navrhnout koncepční změnu, o které už nějakou dobu přemýšlím: Asi je opravdu nesmysl, aby si každý, kdo přijde na českou hlavní stránku, musel stahovat odkaz na "toki pona" (což je jakýsi bizarní umělý jazyk, kterým se obírá pár lidí); podobně sotva kdo využije odkaz "Založit Wikipedie v dalším jazyce", k čemuž by stejně musel umět anglicky. Takže bych to viděl takhle: úplně nahoru několik jazyků, které ai čeští uživatelé budou používat nejčastěji, když česká Wiki nebude postačovat - takže třeba i slovenštinu, která je jinak utopená hluboko dole; samozřejmě je otázka na diskusi, co všechno krom angličtiny by tam mělo být (třeba které z románských jazyků). A až pod to širší seznam - podle mého čím míň, tím líp, ale na druhou stranu se tam mísí jazyky relativně užitečné nebo blízké s takovými, které zná asi v republice pár univerzitních profesorů, tak abychom do toho zbytečně nezanášeli subjektivitu, prostě převzít seznam 10 000 a 1000 (nejsem rozhodnutý, jestli spíš jako v nové podobě odděleně nebo jako v dosavadní v jednom celku s tučným zvýrazňováním). Jazyky <1000 myslím můžeme s klidným srdcem vykázat do kompletního seznamu.

Jaké by byly na takový ideový návrh předběžné názory, ať vím, jestli mám začít pracovat na paragraf..., teda otagovaném znění? --Malýčtenář 11:50, 18. 11. 2004 (UTC)

Jsem pro řešení, jak jsi ho nastínil. Sám bych navrhloval zvýraznit jazyky našich sousedů (němčina, polština, slovenština a přidal bych tam možná i maďarštinu), hlavní světové jazyky (angličtina, španělština, francouzština, italština, ruština). Myslím, že bychom se klidně mohli vybodnout na japonštinu, čínštinu, arabštinu atd., tam budou stačit odkazy u jednotlivých článků, případně z podrobné stránky věnované jazykovým mutacím Wikipedie. Jo - a názvy jazyků by měly být malým písmenem. --Luděk 12:18, 18. 11. 2004 (UTC)
Jsem rovněž pro, ale seznam by měl být spíš širší než užší. Jazyky jako jsou japonština, čínština, řečtina, arabština či hebrejština, potřebuji pro copy & paste původních názvů. -- Vít Zvánovec 12:25, 18. 11. 2004 (UTC)
Já mám pro exotické jazyky slabost, takže bych tam nechal všechno a spokojil se s odstupňováním podle velikosti písma. Ale pokud tam bude jen ten odkaz na úplný seznam, tak to taky přežiju. Copy & paste původních názvů sice taky dělám, ale v tom případě většinou lezu do cizích wikipedií přes interwiki příslušného článku. --Dan Zeman 13:44, 18. 11. 2004 (UTC)
Odkazy na další Wikipedie bude spousta lidí hledat spíše na wikipedia.org než na cs.wikipedia.org, takže tam je do důležitější. Kdo se úprav zhostí nechť rozhodne :-). Původní diskuze o překladu je na Diskuse:Dévanágarí. --Michal Jurosz 20:00, 18. 11. 2004 (UTC)

Nový návrh[editovat zdroj]

Angličtina (English) · Francouzština (Français) · Němčina (Deutsch) · Polština (Polski) · Ruština (Русский Russkij) · Slovenština (Slovenčina) · Španělština (Español)

Wikipedie s více než 10 000 články jsou uvedeny tučně.
Angličtina zjednodušená (Simple English) · Arabština (العربيّة& Al-'arabiyâ) · Běloruština (Беларуская Belaruskaja) · Bulharština (Български Bălgarski) · Čínština tradiční (繁體中文 Fántǐ Zhōngwén) · Čínština zjednodušená (简体中文 Jiǎntǐ Zhōngwén) · Dánština (Dansk) · Esperanto · Estonština (Eesti) · Finština (Suomeksi) · Hebrejština (עברית 'Ivrīt) · Hindština (हिन्दी Hindī) · Chorvatština (Hrvatski) · Ido · Indonéština (Bahasa Indonesia) · Interlingua · Italština (Italiano) · Japonština (日本語 Nihongo) · Katalánština (Català) · Korejština (한국어 Hangukeo) · Latina · Litevština (Lietuvių) · Lotyština (Latviešu) · Maďarština (Magyar) · Malajština (Bahasa Melayu) · Nizozemština (Nederlands) · Norština (Norsk) · Portugalština (Português) · Rumunština (Română) · Řečtina (Ελληνικά Ellîniká) · Slovinština (Slovenščina) · Srbština (српски/srpski) · Švédština (Svenska) · Turečtina (Türkçe) · Ukrajinština (Українська Ukrajins'ka) · Velština (Cymraeg)


Úplný seznam · Mezijazyková koordinace

da: de: en: eo: es: fi: fr: he: it: ja: nl: no: pl: pt: sv: zh: ru: uk: sk:

Hlasování/diskuse[editovat zdroj]

Takže jsem to přestrukturoval a hlavní seznam zásadně prokrátil s přihlédnutím k velikosti Wikipedie (dle aktuálního seznamu na metě), významu jazyka, země (Pobaltí) a svým subjektivním preferencím, naopak rozšířil a uspořádal rychlé odkazy na 1E4+; jestli někdo myslí, že jsem se dopustil zásadní křivdy, ať se ozve. Opravil jsem jména běloruštiny (tu jsem též zlatinizoval) a lotyštiny (na FF UK dávají přednost této podobě). en:Template:Wikipedialang navíc nějak dokáže ten výčet odsadit (pomocí div id? nebo co je tam ten středník?), po jejím vzoru jsem i nahradil endashe middoty - zdá se, že to seznam jaksi prosvětlí. Takže dodatky, opravy, námitky(?!)? --Malýčtenář 09:49, 5. 4. 2005 (UTC)

Mě by se více líbilo, kdyby tam byly skutečně všechny jazyky. A zvláště by to nevadilo pokud jsou ty "preferované" takhle předsunuty. Dále bych ztučnil i ty preferovabné (pokud mají na 10000), aby to zachavávalo vzájemnou provázanost. Takhle hledám jestli angličtina má víc jak 10000, když je tam to číslo zmíněné a vona tam vůbec neni!?--Li-sung 12:51, 6. 4. 2005 (UTC)
Mně by naopak více vyhovoval kratší seznam. Tak dlouhý seznam na Hlavní stránku podle mě nepatří. Nechal bych tam jen ty jazyky, které sami využíváme (ty největší plus pár dalších jako slovenština). Co třeba jen ty, pro něž už máme vytvořenou stránku s popisem jazyka? Seznam všech jazyků bych dal na nějakou vedlejší stránku. Podívejte se, jak je to uděláno v anglické verzi. --Miraceti 18:02, 8. 4. 2005 (UTC)

Jak je vidět třeba na en: potažmo en:Template:Wikipedialang, případně odkazovaném kompletním seznamu, "preferované" mají vesměs přes 10k, některé i 50 - vyjma slovenštiny, samozřejmě. Asi by to šlo udělat i doslovným překladem toho, jak to mají tam, ale z předchozí diskuse se zdálo, že je podpora přizpůsobení národním potřebám. Ta poznámka o 10 000 je ptostě vysvětlení, proč jsou některé tučně, respektive metatextové rozlišení "hubenějších Wikipedií"; taky by šlo dát před preferované něco jako "nejvýznamnější jazyky", ale tam by byl problém s formulací a přišlo mi to zcela
Jinak plně souhlasím s Miracetim, že je nesmysl zatěžovat systém i návštěvníky hlavní stránky stahováním kompletního seznamu, který 99% z nich na nic nebude. Takovéto množství mi přišlo jako rozumný kompromis; možná pobaltské jazyky nebo malajština by ještě šly vyhodit. --Malý·čtenář 09:42, 11. 4. 2005 (UTC)

V podstatě jsem pro co nejkratší seznam, tohle vypadá docela OK, i když vzhledově to úplně skvěle nevypadá, minimálně by to chtělo ty nejvýznamější vycentrovat. --Mormegil 10:06, 11. 4. 2005 (UTC)
P. S. Možná by nebylo špatné na spodní řádek přidat i odkaz na vstupní mnohojazyčný portál. --Mormegil 10:08, 11. 4. 2005 (UTC)

Nový návrh?[editovat zdroj]

Až bude mít česká Wikipedie 50 000 článků mohla by být tato šablona změněna. Stávající šablona navíc nezobrazuje indonéskou a další 4 Wikipedie jako Wikipedie s více než 40 000 článků - to by se možná mohlo opravit. - UP3 17:05, 25. 11. 2006 (UTC)

Dávno tučné[editovat zdroj]

Ukrajinština a maďarština mají být dávno tučny! -- 19:12, 19. 12. 2007 (UTC)

Již tučné. --Dvorapa (diskuse) 14. 4. 2018, 02:57 (CEST)Odpovědět

Dolnolužická srbština[editovat zdroj]

Vznikla Dolnolužická Wikipedie; navrhuji dát odkaz buď sem, nebo do iw hlavní strany, popř. do obojího. Díky za uvážení, -- 01:32, 13. 1. 2008 (UTC)

Již vloženo. --Dvorapa (diskuse) 14. 4. 2018, 02:57 (CEST)Odpovědět

100 000[editovat zdroj]

Za prvé bych se chtěl zeptat, proč je tato stránka zamčena a za druhé bych chtěl navrhnout, aby se hranice pro „tučné“ články posunula na 100 000 a aby tak delší dobu zůstala, minimálně do doby, než bude mít česká wikipedie půl milionu článků. Díky Pete 20:06, 23. 6. 2008 (UTC)

Již posunuta na 250. --Dvorapa (diskuse) 14. 4. 2018, 02:58 (CEST)Odpovědět

Přepisy[editovat zdroj]

Drobnost: proč vlastně udávat přepis do latinky u názvů wikipedií, které ji nepoužívají, ať už je to ukrajinská nebo čínská? (jiné to je třeba u srbské, která tuším dodnes používá cyrilici i latinku). Navrhuju dát to pryč a zbylé místo využít pro pár dalších odkazů, třeba na kazašskou... --Mychajlo (diskuse) 13. 11. 2012, 01:47 (UTC)

Třeba proto, že ne každý umí číst čínsky nebo azbukou? Přepisy latinkou jsou bohužel nepostradatelné. --Dvorapa (diskuse) 14. 4. 2018, 02:58 (CEST)Odpovědět
Ale vždyť už je to tam latinkou uvedeno česky! ΜΜΝ (diskuse) 16. 6. 2019, 16:27 (CEST)Odpovědět

Na základě čeho je výběr prováděn?[editovat zdroj]

Moc nevidím logiku v tom, jaké wikipedie jsou do výběru zařazeny. Například chorvatská (hr) wikipedie je zařazena, avšak srbochorvatská (sh) nikoliv. Přitom srbochorvatská má více článků, řádově více editací (a s tím související kvalitnější obsah). Je k tomu nějaký důvod? ΜΜΝ (diskuse) 16. 6. 2019, 16:34 (CEST)Odpovědět

Tohle mě také zajímám. Patriccck (diskuse) 22. 7. 2019, 14:02 (CEST)Odpovědět