Diskuse k šabloně:Lidské rasy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Obávám se, že rudá barva lidské kůže da šablony nepatří. Ony tam konečně nemusí být ani ty ostatní barvy kůže. Je to zbytečné.--Rosičák (diskuse) 12. 3. 2014, 01:52 (UTC)

Nevidím důvod, poč by mělo být s rudou zacházeno jinak než se žlutou nebo s černou rasou. Pokud takový důvod není, pak je to jen na tom, abychom se domluvili, jestli toto celé hledisko ano a nebo ne. A sám zase moc nevidím důvod, proč ne. Pojmy běloch a černoch jsou dosud běžné, rudoch už zastaralo, ale žlutá rasa nebo rudé plémě je pořád užívané. --Palu (diskuse) 12. 3. 2014, 09:00 (UTC)
To mne ale udivujete, kolego Palu. Běloch snad se ještě někdy říká (to slovo nebylo v Evropě nikdy pejorativní), ale kdo to vlastně podle Vás všechno je? Politicky korektně jsou černoši v USA už dlouho Afroameričané. Žlutá rasa a rudé plémě - kde jste na takovéhle pojmy přišel? American Indians a Číňané - ti druzí patří k ekonomicky nejúspěšnějším národům světa. Ten článek jsem zatím nečetl, ale už jen to, co jste napsal Vy tady do diskuse, považuji za zcela pochybné. Wikipedii tím naprosto neprospíváte. "Nevidím důvod, poč by mělo být s rudou zacházeno jinak než se žlutou nebo s černou rasou." Co to má znamenat, "zacházet s rasou"? Vysvětlete své pohnutky, kolego. --Zbrnajsem (diskuse) 12. 3. 2014, 14:51 (UTC)
Zase halda zbytečných osobních poznámek o ničem a žádné argumenty k věci. Všechno jsem řek špatně, ale Vy jste neřekl nic. Zkuste slovník. --Palu (diskuse) 13. 3. 2014, 11:07 (UTC)
Víte co, tady jste na úplně problematické cestě, kolego Palu. Vy do toho zatahujete pomyslnou osobní rovinu a slovník, který nic nedokazuje. Na rovině věcné Vám já říkám, že jsem tady samozřejmě včera předložil argumenty k věci, jenže Vy je nechcete akceptovat. Dále: Článek na cs:wiki "Lidské rasy" je naprosto nedostatečný, hluboko pod jakoukoliv vědeckou úrovní. Zkuste jej porovnat s obdobným článkem na en:wiki. Není těžké jej najít, pro mnoho lidí bude ale těžké si jej přečíst. Musím to ještě pročíst lépe, ale už teď tvrdím, že my bychom se měli za ten náš článek z mnoha důvodů velmi stydět. Nemohu se ale sám pustit do větších oprav, na to musí přijít odborník, a toho asi nemáme. A ta šablona? Je to prostě velmi problematické až naprosto nevhodné, co tam je obsaženo. Intuitivně říkám, že bychom v dnešní době vůbec neměli mluvit a psát o žluté a rudé rase, a vlastně ani o bílé a černé pak ne. Jen ty dnešní vědou uznané další kategorie - není těžké uhodnout, co tím myslím - jsou přijatelné. --Zbrnajsem (diskuse) 13. 3. 2014, 14:32 (UTC)
Pardon musím opožděně reagovat na poznámku o "dnešní vědou uznaných rasových kategoriích." Šablonu jsem založil jako přehled dnešní vědou (díky objevu DNA) překonaných antropologických a společenských klasifikací, které byly v průběhu historie nějakým způsobem méně či více exaktním definovány. Ze současným vědeckým poznáním tato šablona neměla mít nikdy nic společného. --Jenda H. (diskuse) 1. 6. 2014, 18:06 (UTC)

Naprosto souhlasím s odstraněním nevhodných kategorií ze šablony. Kolega Rosičák vyvodil správné důsledky z jejich neudržitelnosti. --Zbrnajsem (diskuse) 13. 3. 2014, 20:32 (UTC)