Diskuse k šabloně:Český král

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Vojtěch Dostál v tématu „Současný stav diskuze

Přesunuto z Wikipedie:Třetí názor

Chtěl bych upozornit na stále probíhající revertovací válku ohledně užívání českých erbů v několika historických článcích a šablonách, kde figuruje České království. Uživatel Yopie je opakovaně navštěvuje a umisťuje tam jako znak království současný malý státní znak České republiky. Argumentuje tím, že současný znak je „hezčí“, „estetičtější“ a že tedy splňuje požadavky i pro blason znaku středověkého státu, což si já rozhodně nemyslím. Dle mého názoru by infoboxy zaniklých států měly obsahovat pouze grafické rekonstrukce dobových erbů. Že jsou tyto erby podle uživatele Yopieho „nepřesné“, „nehezké“, „neestetické“, že ten „lev vypadá jako opice“ apod. je dle mého názoru jen jeho osobní pocit, třeba rekonstrukce erbů ostatních států jsou na obdobné úrovni jako český znak a nikomu to nevadí, je jich tu spousty a je jich v hojné míře užíváno. Dle mého názoru malý státní znak ČR není znakem království a nemůže být použit v historických článcích, protože by to znamenalo oklamávání. Jeho užití v historických článcích s českým královstvím je klamavé, je to moderní znak ČR s lvem, který se porpvé objevil na státním znaku ČSFR, má tedy svou vlastní historii a do těchto článků by tedy logicky patřit neměl (tak jako nelze použít například nacistického orla do článku o Svaté říši římské nebo Rakousku-Uhersku, tak by ani současný státní znak ČR neměl patřit do článků o středověkém království a kurfiřtství). Pokusil jsem se s uživatelem Yopie o tom diskutovat a dosáhnout alespoň nějakého kompromisu (viz zde a zde), avšak bezúspěšně. Zprvu jsme se dohodli na ponechání rekonstrukce českého erbu a ponechání moderních znaků Moravy a Slezska, ale po roce Yopie tuto dohodu porušil, znovu začal rekonstrukce českých erbů nahrazovat malým státním znakem a nyní v tom zběsile pokračuje i na anglické Wikipedii. Yopie odmítá Bohemia Arms.svg i Blason Boheme.svg, který je dílem francouzského projektu Wikipedie Blazon Project of French-speaking Wikipedia. Celá tato záležitost nakonec vyvrchlolila tím, že Yopie to svérázně vyřešil „po svém“ nahrazením souboru Bohemia Arms.svg souborem Small coat of arms of the Czech Republic.svg, aby tak zabránil jeho dalšímu užívání, tím zasáhl do tvorby jeho tvůrců i všech wikipedistů, kteří se jej rozhodli do článků použít. Domnívám se, že se Yopie tímto dopouští vandalismu a trollování a uvažuji na tohoto člověka podat stížnost. Napřed bych ale rád znal názor někoho dalšího. Tyto erby byli vytvořeny pro projekt Wikipedie, žádný z nich není nejpřesnější, ale proč je tedy nepoužívat?

--Dragovit (diskuse) 17. 1. 2014, 11:02 (UTC)

  • Jenom podotýkám, že uživatel Dragovit lže. Nikdy jsme se nedohodli na "ponechání rekonstrukce českého erbu". Dále bych rád podotkl, že se Dragovit dopouští osobních útoků (např. [1]) a lživě tvrdí, že používám duplicitní účty. Bohužel s Dragovitem není možná domluva a konstruuje nepodloženou teorii, že se znak Českého království liší od malého znaku ČR, ale nikdy nebyl schopen uvést, čím se liší. Nesouhlasí s ním ani kolegové Saltzmann a David Beneš. Proč jsme přesvědčeni, že Dragovitem prosazovaný obrázek je výtvarně odpudivý, je snad zřejmé každému, kdo se podívá na výřez z jeho verze. To není lev, ale zmutovaný papoušek se zobákem, který dostal zezadu ránu pálkou a je chudák slepý a nemá ani na manikůru.--Yopie (diskuse) 17. 1. 2014, 13:55 (UTC)
    Konec přesunuté části --17. 1. 2014, 14:33 (UTC), Utar (diskuse)
    • Dobrý den, pane Yopie, ano, já jsem lhář a vy jste křišťálově čistý. Já ten erb nevytvořil, ale vložil jsem ho tam, kde byly erby obdobné a abych to sjednotil. Vy pronásledujete tento erb, protože má podle Vás jisté nedostatky. Ano, dobře, tyto erby asi nejsou nejzdařilejší nebo nejpřesnější, ale byli vytvořeny pro potřeby Wikipedie. Kolegou Saltzmannem ani Davidem Benešem se prosím neohánějte, protože ti se pokud vím vyjadřovali především v otázce znaků Moravy a Slezska. Zrovna David Beneš pokračoval ve vaši diskusi tam, kde jste Vy skončil. Dávám sem na ukázku další „zmutované papoušky se zobákem“ a je jich opravdu mnoho a také mnoho jich je stále v článcích používáno. Podle Vás tedy Wikipedie je asi celá zmutovaná. Proto bych rád věděl, zda vaše tvrdošíjném odmítání těchto erbů (tj. souborů Bohemia Arms.svg a Blason Boheme.svg) si skutečně zakládá na přesnosti blasonu, nebo jestli to není jen puntíčkářství. Byl by jste vůbec schopný akceptovat nějaké jiné grafické zpracování, kdyby bylo? Jen si prosím uvědomte, kolik těch erbů bylo vytvořeno a použito. Pokud jsou „špatné“ či „závadné“, nechť tedy někdo povolaný zakáže jejich užívání a zamítne jejich výrobu. Přesto si stále stojím za svým názorem, že dávat Malý státní znak ČR do historických článků není řešení. Můžeme alespoň doufat, že časem vzniknou lepší grafická zpodobnění, třeba ten lucemburský znak ho už má a nahradil ten starý „nepovedený“. Přesto bych Vás rád požádal, aby jste soubor Bohemia Arms.svg uvedl do předchozího stavu. Je zbytečné, aby na Wikipedii byly dva úplně totožné soubory.

--Dragovit (diskuse) 19. 1. 2014, 11:35 (UTC)

    • Budu velice rád, když nebudete opakovaně lhát. Co se týká souboru Blason Boheme.svg , ten dnes vidím poprvé, takže jej nemohu odmítat. Už jsem doufal, že se rozumně dohodneme, protože jsem ochoten se domluvit na slušném obrázku, typu "nového provedení" lucemburského znaku. Ale proč lžete? A proč znovu upravujete své příspěvky? Odpovídal jsem na Váš text a vy pak změníte text, na který odpovídám. Jsem konsensuální člověk, takže na Vaši přímou otázku přímá odpověď. Ano jsem schopen akceptoval lepší grafické provedení českého znaku a jiné než od Loudy, ale musí vypadat rozumně. --Yopie (diskuse) 21. 1. 2014, 00:11 (UTC)
      • Na tohle vážně nemohu reagovat jinak než negativně, protože křivě mě obviňujete z lhaní a sám hovoříte nepravdu. Soubor Blason Boheme.svg jste zcela určitě viděl, protože mé editace, při kterých byl vkládán, jste opakovaně revertoval (a to včetně šablony:Český král), také jsem Vám tento soubor názorně ukázal ve vaší diskusi (viz zde) a dokonce jste dne 9.4.2013 v 22:39 na mé diskusi napsal, že Blason Boheme je špatný (viz zde) a dále jste editace revertoval - vše je možné dohledat, důkazy jsou v historii článků. Proto nemůžete tvrdit, že jste jej poprvé viděl teprve až dnes, naopak jste jej musel vidět mnohokrát předtím. Z toho musím vyvodit závěr, že buď máte velmi krátkou paměť a nebo nestojíte o domluvu a cíleně se snažíte za každou cenu bránit v mích editacích. --Dragovit (diskuse) 23. 1. 2014, 11:28 (UTC)

ad přesun[editovat zdroj]

Související diskuze

@oba: Přestaňte s reverty. Wikipedie:Třetí názor neslouží pro diskuze, má na ně jen odkazovat. Navíc ani v jedné z diskuzí těch čtyř stránek v nadpisu není o tomhle erbu žádná diskuze … jen Znaky útvarů a území o zas jiných erbech. --17. 1. 2014, 14:50 (UTC), Utar (diskuse)

Pokračování diskuze[editovat zdroj]

Současný stav diskuze[editovat zdroj]

Je prosím diskuze nějak uzavřena? Mám dojem, že zde stále visí Dragovitova verze, kterou několik wikipedistů odmítlo. Nerad bych, aby žádost o třetí názor visela na příslušné stránce příliš dlouho. --Vojtěch Dostál (diskuse) 26. 9. 2015, 13:38 (CEST)Odpovědět

Utare, co myslíš? --Vojtěch Dostál (diskuse) 5. 12. 2015, 23:41 (CET)Odpovědět