Diskuse:Vicepremiér Spojeného království

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ten náměstek asi není ideální, vycházel jsem z toho, co jsem četl ve zprávách, abych se zbytečně nedopouštěl vlastního výzkumu. Zrovna místopředsedu bohužel nezmiňují vůbec žádné noviny, pokud hledám dobře. Ale teď jsem při pátrání po alternativách narazil několikrát na vicepremiér, takže to by asi bylo lepší než místopředseda. --Tchoř 13. 5. 2010, 07:47 (UTC)

Myslím, že bychom měli spíše používat česká označení funkcí, než doslovné překlady. Deputy Prime Minister je vicepremiér neboli místopředseda vlády (viz také iw). Je možné přesunout na Vicepremiér Spojeného království. Náměstek používáme v češtině u členů vlády - ministrů. Analogicky není primární název článku Státní sekretář USA, ale Ministr zahraničí USA, Mluvčí Sněmovny reprezentantů USA (Speaker), ale Předseda Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických. V tomto duchu by se měl např. jiný článek jmenovat Ministr financí Spojeného království než Strážce pokladu (zatím nevytvořen).
Ano, koukal jsem předtím na Google a tam je na Britských listech technicky přeloženo "náměstek", což není ideální. Klidně jsem pro Vicepremiéra. --Kacir 13. 5. 2010, 07:50 (UTC)

Vicepremiér je užíván v českém prostoru, jak vidím, to se rovná funkci místpředsedy vlády, je to stejné. --Kacir 13. 5. 2010, 07:55 (UTC)