Diskuse:Van Allenovy pásy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Portálové šablony[editovat zdroj]

Objev pásů sice souvisí s kosmickým letem E1, ale přece jen si myslím, že k portálu kosmonautika nepatří. Vedle astronomického spíš doporučuji vložit šablonu na opomíjený portál Planetární vědy, ty pásy jsou součástí planet obecně. Ale je to jen pocit, názor --Zákupák 4. 8. 2008, 14:42 (UTC)

Budou námitky když odstraním kategorii Kosmonautika a odkaz na příslušný Portál?--Jann 22. 10. 2008, 16:49 (UTC)

Obrázek[editovat zdroj]

Chtělo by to asi obrázek znázorňující pohyb částic popsaný v druhém odstavci Charakteristiky s působícími sílami. Podle toho popisu mi to není úplně jasné (kdyžtak by to někdo mohl udělat v SVG). Díval jsem se na pár dalších wiki, tohle tam nemají. Nanejvýš jsou tam nějaké nákresy toho pole lokálně, ale nejsou na commons. Petr Kopač 16. 12. 2008, 10:27 (UTC)

Alfa záření[editovat zdroj]

Dle článku alfa záření není alfa záření nikterak nebezpečné a lze jej odstínit listem papíru...dle tohoto fakta by se do organismu nemělo vůbec doststat. Je zde zřejmý rozpor...nevím přesně kde je chyba.

Chyba je v tom, že to do člínku vložil nějaký neregistrovaný uživatel, i s "referencí", která ale nic takového neříkala. Já to smáznu, jelikož jiný zdroj se zatím neobjevil. Podle 'Bad Astronomy' Roberta Plaita stačí zcela zastavit alfa částice obyčejné okenní sklo.--Zet (kontakt|příspěvky) 7. 2. 2010, 22:53 (UTC)

Chyba je i v tom, že ve vnitřním pásu převažují protony (jádra vodíku), což je něco jiného, než alfa částice (jádra helia). --Postrach 7. 2. 2010, 23:00 (UTC)