Přeskočit na obsah

Diskuse:Vřídlo (Karlovy Vary)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Lubor Ferenc

Není Vřídlo spíše gejzír, nežli termální pramen?--Juan de Vojníkov 21. 2. 2010, 08:00 (UTC)


Nejsem sice odborník, takže nevím, ale dle některých zdrojů jsem si dovolil zpochybnit nějaké údaje v článku.

V článku se píše, že Vřídlo je jeden z 15 termálních pramenů v Karlových Varech. Já měl ovšem za to, že jich je 12.
V článku se píše, že Vřídlo má 73,4 °C. Ovšem podle některých zdrojů má jen 73 °C. (Viz např.: Naše vlast, napsali RNDr. Pavel Augusta a PHDr. František Honzák, Slovart 2003, ISBN 80 7209 440 8, strana 21.) A podle některých dokonce jen 72 °C. (Viz např.: Rozum do kapsy Malá encyklopedie, Albatros 1988, strana 405; Nový rozum do kapsy Kultura a společnost, edice Oko, Albatros 2004, ISBN 80 00 01458 0, strana 122.)

Za tyto zdroje sice neručím, ale myslím, že by se na to měl nějaký odborník podívat. --Marek Genius 19. 4. 2010, 20:49 (UTC)

Odborníky tady nemůžete čekat, pokud jim to neřeknete. Ta teplota bude určitě sporná o tom není pochyb. Čili nejlepší je napsat něco jako, teplota Vřídla se pohybuje podle různých zdrojů v rozsahu a za to citace těch děl která to takto uvádí.
Co se týče počtu pramenů tak jestli na to máte věrohodný zdroj, tak máte asi pravdu.--Juan de Vojníkov 20. 4. 2010, 14:46 (UTC)
Možná jestli uvedená teplota nemůže být maximální naměřená (což by se samozřejmě muselo napsat). Co se týče počtu pramenů, žádný věrohodný zdroj na to nemám, mám to prostě ve své hlavě (což samozřejmě neznamená, že to tam nemůžu mít chybně :-)). Zdravím! Mimochodem, tradičně se do textu přidává šablona {{Chybí zdroj}}, nicméně jsem usoudil, že zde by to nebyla ta pravá šablona. Pokud tedy někdo ví o šabloně, která by můj text vystihla, vložte ji do článku. Pokud taková šablona neexistuje, mám nápad: co kdyby se vytvořila? --Marek Genius 20. 4. 2010, 19:53 (UTC)
S tou maximálně naměřenou teplotou to prosím nechápu. Jinak co se týče obecně literatury, tak já doma nic o Varech nemám. Většinou jsem čerpal v knihovně ve Varech. Jinak to je třeba případ i těch pramenů. Teď jich je ve vřídelní oblasti určitě 15 a dělí se do několika skupin. Jenomže reálně jich má být míň než 15, protože některé jsou asi jen rozvětveny trubkami. Jinak ze šablon tohoto typu jsou tu šablony: {{zpochybněno}}, {{fakt}} a další.

Myslel jsem to tak, že ta teplota může být mírně proměnlivá, a 73,4 °C by mohla být zatím rekordní, ale samozřejmě nevím. S tím počtem pramenů jste to myslel tak, že několik pramenů se nachází na více místech? Zdravím. --Marek Genius 22. 4. 2010, 19:35 (UTC)

S tím počtem pramenů jsem to myslel, tak, že teď je tam 15 fontánek označených pro lázeňské hosty čísly. No ale vyndám si třeba běžného průvodce Karlovými Vary ISBN 80-902369-0-1, kde se dočítám, že jich je 12. Chybí jim pramen Hadí z Janáčkových sadů, zřejmě proto, že byl znovuobjeven v roce 2001, viz: o pramenech na webu KV. Pak je tu pramen knížete Václava rozdělený do dvou váz. A dolní a horní zámecký považuje za 1 pramen. Takže s webem jsme dokonce na počtu 11 pramenů. To jsem z toho jelen! A 15 de facto "váz" je vypsáno, protože 13. pramenem jsou od nějakých 60. let nazývány Becherovky. Nicméně jak jsem ve Varech studoval tu místní geologii v knihovně, tak se rozlišují ještě skupiny pramenů. A to je Vřídlo a 4-5 pramenů v okolí. Takže já to vidím následovně. Až někdo bude v KV může vyrazit do knihovny a informace dohledat a na Wikipedii upřesnit.--Juan de Vojníkov 23. 4. 2010, 06:50 (UTC)
Jinak ve Wikipedii nám nejde o rekordní a fantastická čísla. Pokud bylo prováděno více měření teploty s různými výsledky - je třeba to uvést. Pokud se literatura liší je třeba tu také uvést. Nejsme tu od toho, aby jsme čtenáře ohromovali, ale aby jsme podávali přesné známe informace o skutečnostech. Ostatně nevím jak tu teplotu měří, ale pokud by jste měřil v té váze, ta je jasné, že v zimě tam bude jiná než v létě. Museli by to měřit někde níž.--Juan de Vojníkov 23. 4. 2010, 06:52 (UTC)
Termálních pramenů je v Karlových Varech samozřejmě mnohem víc, to tradiční číslo uvádělo počet lázeňsky podchycených a očíslovaných pramenů v určité době kdysi před lety. A teplotu samozřejmě mohl každý naměřit trochu jinou, takže jakýkoliv údaj o teplotě by měl být svázán s údajem o konkrétním zdroji, který takovou teplotu uvádí, a samozřejmě kolik autentických zdrojů, tolik různých údajů o teplotě (většina zdrojů ale asi bude jen opakovat údaj z tabulky umístěné u pramene). --ŠJů 9. 5. 2010, 07:16 (UTC)
Teplota Vřídla opravdu není konstantní, vybavuju si, že bioložka na gymplu (která z KV pocházela) tvrdila, že je proměnlivá, ale z dlouhodobého hlediska klesá. Dříve prý dosahovala i 78°C. Bohužel asi nenajdu literaturu, která by se dala použít jako zdroj, ale uvedené rozpětí určitě není chybné. --Xth-Floor 14. 2. 2011, 10:34 (UTC)

Diskusi jsem četl až dnes a proto reaguji s křížkem po funuse. Jako editor největší části textu (více jak 22 kilobajtů textu v lednu 2019) a jako rodák z Karlových Varů jsem vycházel především z publikací RNDr. Břetislava Vylity CSc, vystudovaného hydrogeologa, který celý svůj profesní život spojil s karlovarskými prameny (hydrogeologem Čs. státních lázní v K. Varech byl od roku 1960 až do důchodu). Dalším důvěryhodným zdrojem pro mě byla publikace Minerální vody Západočeského kraje, vydaná Ústředním ústavem geologickým, vycházející z přesných měření a garantovaných laboratorních rozborů (certifikované laboratoře) prováděných v druhé polovině 70. let minulého století. Údaje k teplotě jsem uvedl v poznámce (řádně ozdrojované). Je to tak, jak píše ŠJů, (počtu pramenů, naměřených hodnot – teplota). Lepší zdroje neznám a pokud má někdo lepší zdroje, nechť článek upraví. Ovšem zdroje typu http://www.karlovy-vary.cz/cz/ neberu, neboť nemají nic společného (kromě názvu) s oficiálními stránkami Karlových Varů (jedná se o pražskou agenturu). Slušným zdrojem jsou ovšem stránky Správy přírodních léčivých zdrojů, která sídlí přímo na Vřídelní kolonádě a Vřídlo má ve své gesci. Zde uvádí teplotu Vřídla 73,4, což odpovídá údaji uvedeném v poznámce viz. – Nejvyšší naměřená teplota činila 73,4 °C. --Lubor Ferenc (diskuse) 24. 3. 2019, 02:49 (CET)Odpovědět