Diskuse:Výtvarná fotografie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele OJJ v tématu „Proč Dánsko?

Není to co se skrývá pod podivným názvem výtvarná fotografie spíš prachobyčejná umělecká fotografie? Respektive je mezi tím rozdíl (asi ne, když je na to přesměrováno, že), nebo v čem je výtvarná lepší než umělecká. Abych se přiznal trochu se obávám jestli to není nějaký problém s překladem (v článku jsem snad neviděl český zdroj) spíš než odborná terminologie. Když jsem se díval, mimochodem, na Google, tak umělecká vs. výtvarná fotografie je užito zhruba 50 000 ku 10 000, takže ani tady bych problém neviděl. Otázka je jasná, proč tady na české Wikipedii používáme spíš název jaký používáme více než ten název pro náš jazyk přirozenější? --marv1N 24. 5. 2010, 19:52 (UTC)

Děkuji za dotaz. To máte jako s pampeliškou a smetankou lékařskou (15O tisíc : 10 tisícům odkazům google). Asi již z tohoto příkladu chápete, jaký je mezi tím rozdíl. Umělecká f. je lidový název pro výtvarnou f. Zkuste si říci umělecká socha, umělecký obraz. Jde vlastně o totéž, ale není to totéž, vychází to z dělení informativní - emotivní - výtvarná f. --Svajcr 25. 5. 2010, 14:08 (UTC)
Možná, že to je skutečně ve fotografii odděleno od zaběhlého názvosloví (nakonec to použití v angličtině Fine Art se dostává jinam, němčina v tomto zůstává konvenční), nicméně jste to úplně dobře nevysvětlil. Základní problém je, že zde není kloudný český zdroj, který vytržení vysvětloval (proč je např. naprosto odborný termín umělecký film, ale umělecká fotografie je „lidová“ – to mi přijde nejvíce podivné). U Vašeho příkladu jsem nějak nepochopil, kde je rozdíl mezí uměleckou a výtvarnou sochou, respektive kde je ta „lidovost“ (je pravda, že zde se tyto pojmi moc nepoužívají – asi proto, že sochy jsou chápány v podstatě vždy jako „umělecké“, a to i když jsou informativní Takže jste to pochopil. Fotografie je úplně stejná jako socha. A po sto letech se f. stala také uměním, zpočátku byla považována pouze za „technickou vymoženost“. Jen o trochu víc lidí fotografuje než sochá nebo maluje. --Svajcr 26. 5. 2010, 03:54 (UTC)). A vlastně zde není zcela zřejmé proč nemůže být informativní - emotivní - umělecká fotografie. --marv1N 25. 5. 2010, 15:10 (UTC) Asi nemůže, protože to je podobné jako kdybyste říkal že auto je nákladní - osobní - motorové.--Svajcr 26. 5. 2010, 03:54 (UTC)
Nedokončil jsem myšlenku, omlouvám se, ale dostal jsem se k dokončení až nyní. ... vychází to z dělení informativní - emotivní - výtvarná f. ,které zavedl (tuším) profesor Šmok, a je obsažené v osnovách fotografických škol. Asi by nebyl problém zalistovat ve skriptech a najít ref. Podívejte se alespoň na požadavky ke studiu na ITF Opava nebo předmět digifoto Mendelovy univerzity.
Pokud vím, tak v článku je doslova uvedeno, že... Neexistují žádné všeobecně přijaté definice pojmu "výtvarná fotografie" případně "umělecká fotografie"..., což tyto dva pojmy staví významově vedle sebe. Jde jen o úhel pohledu. Jestli vám to stačí, uděláme přesměrování umělecká fotografie na výtvarnou f. Více by Vám řekl větší odborník na teorii fotografie wikipedista Slimejs, kterého jsem požádal o vyjádření. --Svajcr 25. 5. 2010, 18:58 (UTC)
Teď to dává více smyslu. Pokud to tedy mladá generace fotografů zná takhle, tak proč ne. Pokud nevznikne speciální článek „umělecká fotografie“, tak bych alespoň do úvodu připsal něco jako „(nebo umělecká fotografie)“. Pokud byste se náhodou střetnul s těma skriptama, tak by neškodilo to tam nějak dospat (nakonec by tam mohlo být něco i k názvu). --marv1N 26. 5. 2010, 16:48 (UTC)
Dobrý den, byl jsem požádán o názor. Omlouvám se, že to trvalo tak dlouho – předvolební kampaň nedovolovala jinou práci. Myslím si, že výtvarná fotografie, tvůrčí fotografie a umělecká fotografie jsou v podstatě totéž (resp. rozdíly bude každý vnímat subjektivně na základě osobního vztahu ke slovu umění). Všechny tyto názvy označují odvětví fotografie, která je využíta jako prostředek k vyjádření vnitřních pocitů autora. Vyznačuje se tím, že obsahuje tvůrčí vklad fotografa. Opakem je technická fotografie, kde se žádný vklad neobjevuje. Hranice kategorií výtvarná–technická jsou – samozřejmě jako u jakékoliv jiné umělecké discipiny – pohyblivé v čase i prostoru. Každý člověk, každá společnost, každá ideologie tu hranici vidí někde jinde. Ale abych jednoznačně odpověděl: nepovažuji za zásadní, jak tuto kategorii označit. Osobně bych dal přednost stávajícímu názvu výtvarná fotografie. --Slimejs 2. 6. 2010, 12:48 (UTC)

Externí odkazy či reference byly změněny (září 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 4 externí odkazy či reference na stránce Výtvarná fotografie. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 7. 9. 2018, 07:47 (CEST)Odpovědět

Proč Dánsko?[editovat zdroj]

Proč je tady samostatný oddíl Umělecká fotografie v Dánsku? Proč zrovna Dánsko a ne jiné země? A proč ne Česko?

Hm, zřejmě protože tady je kvalitní článek Fotografie v Dánsku. Tady bych byl asi i pro zkrácení. Jinak fotografie v Česku jako článek tady neexistuje, totéž u většiny dalších evropských zemí; asi to není tak oblíbené téma... --OJJ, Diskuse 25. 10. 2018, 09:12 (CEST)Odpovědět