Přeskočit na obsah

Diskuse:Výpravčí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdravím, příteli. Dovolil(a) jsem si opravit údaj o výpravčím. Není zaměstnancem provozovatele dráhy, nýbrž provozovatele drážní dopravy. Alespoň u ČD tomu tak je. Jinde je tomu jinak, ale u nás je u nás. Takže raději neutrálně: ...zaměstnancem dráhy... nebo raději "...drážní organizace..."? --Kondwiramur 19:50, 12. 11. 2006 (UTC)

S tím ovšem nemohu souhlasit. Název pojmu je totiž "Výpravčí" nikoli "Výpravčí Českých drah". A přestože u ČD nedošlo k oddělení provozování dráhy a drážní dopravy, naprostá většina pracovních činností výpravčího (vyjma zátěžového výpravčího) spadá pod provozování dráhy. Tvrdíte-li, že výpravčí ČD není zaměstnancem provozovatele dráhy, říkáte zároveň, že ČD nejsou provozovatel dráhy, což není pravda, protože ČD provozovatelem dráhy jsou a dokonce největším v ČR. --Cmelak770 20:12, 12. 11. 2006 (UTC)

Máte pravdu, příteli[editovat zdroj]

Děkuji za upozornění na nepřesnost, jež mi unikla. ČD jsou samozřejmě provozovatelem obojího, ale výpravčí zastupuje především provozování dráhy. Poněkud jsem se do pojmů zapletl, jak jsem uvedl, nejsem v koncipování textů v elektronické podobě moc zdatný. Jsem rád, že mám přátele, kteří mě upozorní :-) Poznámka: Jasno ve věci nastane, když do stanice přijede "EXD". Vztahy provozovatel dráhy-provozovatel drážní dopravy se ozřejmují. Nicméně bych v textu zůstal u "zaměstnance drážní organizace", neboť je to neutrální a navíc vystihuje všechny možné verze (Vámi zmiňovaný zátěžový výpravčí, výpravčí na odstavném nádraží...)

OK, zatím bych to nechal tak, jak to je. --Cmelak770 09:18, 5. 12. 2006 (UTC)