Diskuse:Triton (měsíc)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

WPQ Chmee2[editovat zdroj]

Ahoj, pár drobností, co jsem zatím potkal.

  • Triton je jako jeden z mála měsíců ve Sluneční soustavě geologicky aktivní. - přiznám se, že se mi moc nelíbí tenhle termín, jelikož ve své podstatě všechna tělesa jsou geologicky aktivní. I dopad mikrometeoritu na povrch jakéhokoliv tělesa ho pozmění. Asi by stálo za to to specifikovat, že je například aktivní co se XXX týče atd.
Já myslel, že se pojem „geologicky aktivní“ používá při aktivitách samotného tělesa, ne vnějších těles. Takže by šlo napsat např. „vnitřně geologicky aktivní“?
  • Triton objevil britský astronom William Lassell 10. října 1846 - doplnil bych, kde k tomuto objevu došlo. Název observatoře a stát.
Info doplněno z článku na anglické wikipedii. Název asi není, vzhledem k tomu, že to byla jeho amatérská observatoř.
  • v sekci Objevení a pojmenování mi chybí, proč se měsíci pracovně říká Neptun I.
„pracovní název“ je asi v tomto případě dost špatný termín, který jsem zanechal z původní verze článku. Změnil jsem na „nebo také“. Takovýhle alternativní název má s největší pravděpodobností pro to, že byl objeven z Neptunových měsíců první.

S pozdravem --Chmee2 16. 3. 2011, 18:58 (UTC)

Díky, odpovědi u poznámek. --Adam Zábranský 16. 3. 2011, 21:51 (UTC)
  • zkusil bych upgradovat úvod. V podstatě dle mého pohledu (který je samozřejmě dosti subjektivní) by měl mít ideálně 3 odstavce, které by ve zkratce popsali celý článek. Tudíž, jak si ho přečtu, už vim všechno základní a jednotlivé podkapitoly jen rozšiřují dopodrobna jednotlivá tvrzení.
Zkusil jsem přidat krátký třetí odstaveček o pozorování, ale spíš nevím, co konkrétně tam ještě napsat.
  • Nachází se v něm ale i několik trpasličích planet, například Pluto - nedodat Nachází se v něm ale i několik trpasličích planet, například Pluto o rozměrech stovek kilometrů? Ať je čtenáři jasnější, jak velké tyhle tělesa vzhledem k těm malým jsou. Dotaz do pléna :)
  • Triton je sedmý největší měsíc a šestnácté největší těleso Sluneční soustavy; je větší než trpasličí planety Pluto a Eris. Zabírá více než 99,5 % hmotnosti objektů obíhajících okolo Neptunu včetně jeho prstenců a dvanácti dalších měsíců[pozn 7] a jeho hmotnost je větší než celková hmotnost všech známých měsíců ve Sluneční soustavě menších než on sám.- přijde mi dost dlouhá a tím pádem těžko pochopitelná věta. Nebylo by lepší jí rozdělit na pár kratších a výstižnějších?
Rozsekl jsem ji.
  • že zhruba 30–45 % tvoří led a zbytek hornina - jaký led? Suchý a nebo vodní? Jelikož je to ve větě předtím definováno, že jsou tam oba dva, dle mého si zaslouží to dále v článku důsledně uvádět pro rozlišení.
Vodní led, upřesněno v článku.
  • Potencionální vrstva tekuté vody by mohla (jakkoli je to nepravděpodobné) dát vznik primitivním formám života. - dost spekulativní věta, hlavně ta závorka, která mi přijde, že explicitně uvádí názor editora, který jí napsal. Bylo by potřeba to uhladit, aby tam nebyl takovýto subjektivní soud. Co my víme o pravděpodobnosti vzniku života, když jsme zatím pořádně neprozkoumali ani ten šutr, na kterém žijeme? :)
Závorka odstraněna.
  • Soubor:Masa de triton.png - výhledově by bylo hezké ho přeložit.
Hotovo.
  • hodnoty 95 ± 5 Kelvinů - před tím v odstavcích výše se používá jen K, nepřijde mi hezké, když se jednotky jednou nerozepisují a pak ano, sjednotil bych
Sjednoceno na K.
  • Mezi lety 1977 a 1989, kdy okolo měsíce proletěl Voyager - Voyger 1 a nebo Voyger 2? Upřesnit... A nebo spíš za těch 12 let kolem něho proletěly obě dvě ty sondy? Přeci jen se mi nezdá, že by jedna sonda prolétávala 12 let :)
Voyager 2, upřesněno
  • odstranil bych všude pevné dání velikosti 200px atd. Já například mám nastaveno, aby se mi obrázky ukazovaly 250px v základu a takto mi je nutíš vidět menší, než chci :) Ponechejme to na preferenci každého návštěvníka.
Vidím, že už to nemusím dělat :)

Zase kousek tedy :) S pozdravem --Chmee2 17. 3. 2011, 10:45 (UTC)

Odpovědi u poznámek. --Adam Zábranský 19. 3. 2011, 18:31 (UTC)
  • Vlastnosti oběžné dráhy Tritonu byly určeny s velkou přesností v 19. století (kým a kdy přesně?). Bylo objeveno, že má retrográdní dráhu s velkým úhlem inklinace k rovině Neptunova oběhu. První detailní pozorování samotného měsíce proběhlo v roce 1930 (kdy a kým?)
  • kdyby byla chuť pak jít s článek man FA, doporučoval bych dopsat kapitolku, jestli se Triton neobjevuje v nějaké sci-fi literatuře či v dalších dílech, ať už knížních či filmových.

S pozdravem --Chmee2 20. 3. 2011, 19:02 (UTC)

Reference[editovat zdroj]

  • S 2700 km v průměru se řadí na pozici sedmého největšího měsíce ve Sluneční soustavě. nemá zdroj, ale to je jen malý problém.
  • Mnohem větší problém je souvětí Je to jediný známý velký měsíc ve Sluneční soustavě s retrográdním pohybem, což znamená, že obíhá v protisměru rotace své planety..
    1. co je velký měsíc
    2. jediný známý velký měsíc nemá zdroj, protože (a to je obří problém, zvláště kvůli Článku týdne)
    3. přidaná reference (nyní zakomentovaná) nijak NEsouvisí s Tritonem

D. R. Anderson et al.. WASP-17b: an ultra-low density planet in a probable retrograde orbit [online]. Cornell University Library [cit. 2009-08-13]. Dostupné online. 

Místo Tritonu hovoří o WASP-17b, která is in a 3.7-day orbit around a sub-solar metallicity, V = 11.6, F6 star (obíhá s periodou 3,7 dne kolem hvězdy typu F6, která je menší Slunce). V celém článečku není jediné slovo Triton, v české ani anglické verzi článku na Wikipedii není WASP-17b nikde uvedena. Na en wiki tedy tuto referenci taky mají, tam je přitom článek FA (Nejlepší článek). Historii a další jazykové verze jsem zatím neprocházel, šlo o čas. Možná jde o plíživý vandalismus.

Zkontrolujte případně ještě někdo, že to opravdu takto je, pak je potřeba se této reference všude zbavit a najít jinou (a dozdrojovat zbytek). Udělám pár dalších věcí a pak na tohle vlítnu. --10. 10. 2011, 19:30 (UTC), Utar

  • Koukám, že z téhle problematické věty byla i Zajímavost.
  • Na portugalské wiki informace o retrográdnosti asi vůbec není. Ta reference tam není určitě. Jo a už plwiki není FA.
  • Definitivně to je něco různého: de:WASP-17b, en:WASP-17b. --10. 10. 2011, 19:49 (UTC), Utar
Přidal jsem zdroj od NASA, mělo by to být v pořádku. To, že původní reference byla špatná, je samozřejmě moje chyba a omlouvám se za ni, jsem rád, že jsi na to přišel. --Adam Zábranský 11. 10. 2011, 10:28 (UTC)
Výborně, tak ji přidej i do enwiki a dalších, co o tom hovoří. Možná najdeš další WASP reference.
Já nejdřív myslel, že je to nějaký kódový název pro Triton, až pak jsem si všiml té věty „obíhá kolem F6 hvězdy“.
Takže to by bylo, zbývá najít zdroj pro se řadí na pozici sedmého největšího měsíce a možná nějakou poznámkou vysvětlit co je velký měsíc. --11. 10. 2011, 10:38 (UTC), Utar