Přeskočit na obsah

Diskuse:Týnec (nový zámek)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 měsíci od uživatele Adam Hauner v tématu „Alliprandi vs Fischer vs Auguston

Proč zní rozlišovač článku „nový zámek“, když neexistuje žádný článek s rozlišovačem „starý zámek“ a „zámek“ je přesměrováním sem? Vůči čemu se tedy musí takto vymezovat jako „nový“? Pokud existuje v Týnci ještě starý zámek, čímž zdůvodnil Freibo přejmenování, proč se o něm nepíše v článku o obci Týnec (okres Klatovy) a proč o něm nepíše ani sama obec na svých stránkách [1]? Je existence starého zámku ověřitelná z nějakých zdrojů? Nebo je jím míněna bývalá tvrz, na níž byl postaven tento nový zámek? --Bazi (diskuse) 29. 5. 2014, 14:19 (UTC)

Vycházel jsem z článku Jana Anderleho a Petra Rožmberského v časopise Hláska, kde ostatně jsou i fotografie starého zámku a v článku obsáhlé informace k zámku [2]. Na stránkách obce není uveden zřejmě z toho důvodu, že není pro turisty patrně architektonicky zajímavý, navíc na první pohled zámek ani příliš nepřipomíná (jelikož byl později přestavěn na tzv. Amthaus - úřednický dům - a jako úřednický dům je uveden i na wikistránce Týnce a na stránkách Týnce je patrně uveden jako dům č. p. 2). K "objevení" starého zámku pak došlo až v roce 2003. Přesměrování zámek jsem nechal na tento nový zámek, protože je známější. Od roku 2004 se nachází i na seznamu kulturních památek [3].
Díky za osvětlení. Tak bych asi přidal červený odkaz do rozcestníku. --Bazi (diskuse) 29. 5. 2014, 15:43 (UTC)

Alliprandi vs Fischer vs Auguston[editovat zdroj]

Narazil jsem na problém v otázce autorství projektu zámku: článek uvádí jako autora Giovanniho Battistu Alliprandiho, NPÚ uvádí nejasné autorství – pravděpodobně podle návrhu Fischera z Erlachu realizoval Alliprandi, ale zároveň Plzeňský kraj uvádí ...podle plánů významného plzeňského stavitele J. Augustona a zámek je zmiňován i v Augustonově zdejším heslu. Dle mého skromného názoru bude potřeba se do toho chaosu stran autorství ponořit, shromáždit a kriticky zhodnotit zdroje a v článku se s jejich vzájemnou rozporností vypořádat, klidně uvedením celé reality a variant. Předem za tuto práci děkuji! --Adam Hauner (diskuse) 20. 12. 2023, 19:11 (CET)Odpovědět