Diskuse:Sojuz-Apollo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Fried Marek v tématu „Sloučení s článkem Sojuz 19

Prosím zakladatele hesla, který zároveň vložil šablonu pahýlu. aby posoudil zda má ještě dnes opodstatnění a zde v diskuzi uvedl, co je třeba k jejímu odstranění doplnit. Děkuji--P.Starý 09:08, 13. 4. 2008 (UTC) (Zákupák)

Po doplněních a při absenci reakcí jsem ji sundal sám. Mám další námět k diskusi: Tento let se týkal Sojuzu 19 a Apolla 18. Oba názvy máme v odkazech červené. Nevím, má-li smysl vytvářet k oběma lodím samostatná hesla (tady jsou mj. v infoboxu dostatečně podchycená) Já bych doporučil udělat přesměrování z Sojuz 19 a Apollo 18 sem na toto heslo společného letu. Druhá, krkolomější varianta: všude kde je odkaz na jednu z těchto lodí, jej změnit na toto heslo. Třetí varianta je ta dvě hesla opravdu duplicitně vytvořit a uvést Související článek --Zákupák 16:09, 13. 5. 2008 (UTC)
Myslím, že samostatné články pro lodi by klidně mohly být. Články Sojuz 19 a Apollo 18 o samotných lodí, startu, posádce apod. (prostě klasický článek o kosmických lodích) a na konci by byl odkaz na tento článek, který by naopak nepojednával o lodích, ale o vlastní události. --Adam Zivner 16:26, 13. 5. 2008 (UTC)

jazyková bariéra[editovat zdroj]

Dovolím si možná okrajovou, ale jinak ne nezajímavou poznámku k jazyku, kterým se měli účastníci mise (obou misí) spolu dorozumívat.
Členové obou posádek se museli naučit hovořit v druhém jazyce. Komunikace se pak nabízela probíhat buď anglicky, nebo rusky, nebo dvojjazyčně. Vzhledem k závažnosti informací, které si během koordinace synchronizačních úkonů v tak náročném projektu posádky budou sdělovat, nebylo možné jazykovou bariéru bagatelizovat, a rozhodnutí o oficiálním jazyku mise bylo konzultováno s lingvisty a psychology. Ti komunikaci pouze jedním z obou jazyků nedoporučili. Pro bezchybnou komunikaci byla zvolena varianta, že Američané budou hovořit rusky, Rusové pak anglicky. Tímto způsobem je vyloučeno chybné porozumění zprávy příjemcem, který by mohl mít obtíže správně přeložit větu obsahující obraty s hovorovými výrazy, nebo jiná zabarvení a chyby (např. z kvality radiového spojení, rodného nářečí, stresu nebo jiného faktoru ovlivňujícího výslovnost..). Rodilý mluvčí snáze pochopí význam do své mateřštiny přeloženého sdělení i v případě, že je podáno s gramatickými a fonetickými chybami.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Rraol (diskuse)
Dobrý den. Jestli máte k dispozici knihu či článek, v kterém se o tom hovoří, směle doplňte do článku.--Jann (diskuse) 17. 11. 2012, 14:06 (UTC)
Zdroj informace o překlenutí jazykové bariéry- Půlstoletí kosmonautiky, Karel Pacner & Antonín Vítek, nakladatelství Epocha, 2008. Rraol (diskuse) 8. 5. 2013, 10:16 (UTC)
Děkuji, doplnil jsem do článku.--Jann (diskuse) 9. 5. 2013, 19:48 (UTC)

Sloučení s článkem Sojuz 19[editovat zdroj]

Dobrý den, chtěl bych navrhnout sloučení článku Sojuz 19 sem do článku Sojuz-Apollo. Hlavní moje argumenty jsou:

  1. Všechny informace tam jdou bez komplikací začlenit do tohoto článku
  2. Jedná se de facto o tutéž misi.
  3. ASTP Apollo taktéž nemá svůj samostatný článek.
  4. Článek Sojuz 19 je stručnější a informace v něj jsou obsaženy taktéž ve článku ASTP Apollo.
  5. Vidím zde velmi malou rozdílnost hesel.

Prosím vyjádřete se v diskusi na toto téma, a vyveďte mne případně z omylu. Děkuji --Fried Marek (diskuse) 12. 10. 2016, 22:27 (CEST)Odpovědět

No, spíše jsem proti sloučení, i když by mě zase zvlášť nerozčililo. K bodům:
  1. V dnešním stavu článků ano.
  2. No, imo nejedná. Ideálně bych článek Sojuz-Apollo viděl jako článek o misi/programu, a Sojuz 19 o lodi. (Už nyní jsou takto koncipovány úvodní věty: Sojuz 19 byla kosmická loď SSSR... kontra Mise Sojuz-Apollo byl první společný kosmický let...
  3. Bohužel. Zatím, jednou třeba se najdou lidi...
  4. Bohužel. Zatím.
  5. Rozdíl vidím třeba v tom, že Sojuz-Apollo byl podnik poněkud rozsáhlejší než samotný let Sojuzu-19 a ASTP Apollo. Patří sem jednání o programu, vznik nových variant lodí Sojuz a Apollo, sovětské testy oné verze Sojuzu - tj. mise Kosmos 638, Kosmos 672 a Sojuz-16, a pak vlastní společný let. Proto bych Sojuz-Apollo rád viděl jako souhrnný článek o tom všem (a třeba i hlavní článek stejnojmenné kategorie), a Kosmos 638, Kosmos 672, Sojuz 16, Sojuz 19 a ASTP Apollo jako články specificky se věnující jednotlivým lodím. --Jann (diskuse) 13. 10. 2016, 18:32 (CEST)Odpovědět

Děkuji za názor, počkal bych na další vyjádření .. --Fried Marek (diskuse) 14. 10. 2016, 18:00 (CEST)Odpovědět