Diskuse:Russellův paradox

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Teda, obdivuju, jak Mormegil clanek upravil, presto bych se vyhybal michani pojmu paradox a antinomie. Paradox je zdanlivy nesoulad (treba paradox lhare zpusobeny nepochopenim negace), antinomie je opravdovy problem, kdy v teorii dochazi ke sporu, tedy obe odporujici tvrzeni jsou v teorii pravdiva. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 147.251.82.215 (diskuse) 2. 12. 2004, 20:43 (CE(S)T)

No, mě bylo předem jasné, že člověk, který si i odkazy upraví tak, aby tam nestálo paradox, ale antinomie, to bude striktně rozlišovat, ale po pravdě řečeno jsem ten článek původně chtěl i přejmenovat. Tenhle paradox se totiž jmenuje Russellův paradox, pod tím jménem se s ním setkáte všude. Termín Russellova antinomie je možná správnější, ale nikdo ho nezná. Vizte např. [1].
A ani bych si nebyl jist, že se slovo paradox chápe takhle úzce. Samozřejmě je možné používat slovo antinomie tehdy, když chci zdůraznit konkrétní význam, ale obecně bych bral antinomie jako poddruh paradoxů, paradox je prostě obecný termín, není nutno ho chápat přísně terminologicky. (Ba naopak, setkal jsem se s terminologií, že paradox je skutečný nesoulad, kdežto zdánlivý nesoulad je paradoxon, viz např. hydrostatické paradoxon, u nás v článku hydrostatický paradox.)
--Mormegil 09:42, 3. 12. 2004 (UTC)
Souhlas s Mormegilem, mělo by se to přesunout. Zagothal 2. 9. 2010, 12:11 (UTC)