Diskuse:Radegast

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Crinkly.sun v tématu „Infobox

Kapitola Socha[editovat zdroj]

Jedná se o text zkopírovaný ze stránek Informačního centra ve Frenštátě pod Radhoštěm), které svolilo k použití tohoto textu pod podmínkou zveřejnění odkazu na tyto stránky. Zmíněný odkaz se nachází ve spodní části článku.

Autorská práva[editovat zdroj]

Milí kolegové. Tento člnánek, jak mnozí z Vás zjistili, je svým obsahem kopií článků uvedených na stránkách http://www.frenstat.info a to v souladu s autorskými právy. Osobně jsem si vyžádal souhlas jejich webmástra a dokonce jsem se setkal s nadšením z toho, že má někdo chuť tyto texty dále propagovat. Snad bude tenhle komentář tento článek dostatečně chránit před jeho smazáním. Děkuji. Bosy 12:04, 17. 2. 2005

Poznámka: přidal jsem alespoň něco navíc ... v článku by přece mělo být řečeno o čem je ... -- Hkmaly 20:22, 18. 1. 2006
Poznámka: Dnes jsem hledal jak to bylo s tou sochou z umělého kamene co měla skončit v Pražské ZOO a google mě poslal až sem. Dozvěděl jsem se co jsem hleda a tak jsem přidal fotku co jsem udělal na podzim roku 2005. --Semik 20:28, 4. 6. 2006
Fotka hezká, akorát mi přijde trochu velká ... chci říct, nedávají se obvykle do článků spíš náhledy (a až po rozkliknutí je full fotka) ? -- Hkmaly 21:39, 4. 6. 2006
Máš pravdu. Příště už to udělám správně hned na poprvý. Díky za pomoc! --Semik 16:58, 5. 6. 2006

Původ Radegasta[editovat zdroj]

Kdysi jsem kdesi četl, že Radegast byl původně bůh germánských Gótů, se kterými se příchozí západní (polabští) Slované setkali a poté ho převzali mezi své božstvo. Je toto možné? Trochu by tomu nahrával fakt, že u východních Slovanů se Radegast nevyskytuje. Možná se jednalo jen o slovní hříčku, vzhledem k dalším Radegastovým pojmenováním (Dažbog, Svarožic). Tatarchan 11:57, 8. 4. 2008

root of the name: geist, guest, gost[editovat zdroj]

I don't write czech (trochu). Which is in your opinion the root of the name radegast? "geist" in german means "spirit". "guest" is an english word but I suspect you have nothing to share with the english culture/language. "gost" "host" sounds like guest. But "dear guest" makes, in my opinion, not much sense. I vote for "geist" and than "dear spirit". --Amurdad 22. 5. 2011, 15:26 (UTC)

"Hypotetičnost" Ragedasta[editovat zdroj]

Doplnil jsem šablonu vlastní výzkum a požadavky na zdroj k jednotlivým tvrzením. Zdroj by měl být vědecký. Neověřená tvrzení by se měla za adekvátní čas smazat. Pokud snad bylo čerpáno z díla Báje a mýty starých Slovanov od autora Ivan Hudec, pak by bylo vhodné článek zcela předělat.. --WikiHannibal (diskuse) 28. 8. 2014, 15:22 (UTC)

Heslo vychází jak z anglické verze, tak z kroniky Dětmara z Merseburku. K mnou uvedeným údajům zdroje jsou, tedy mi nepřijde správné nahrazovat je kategorickými tvrzeními bez zdrojů. Pivo a socha mají vlastní hesla, tak sem nepatří. Chupito (diskuse) 5. 9. 2014, 12:19 (UTC) (Okopíroval jsem to sem z mé diskusní stránky, aby to bylo k tématu - WikiHannibal (diskuse) 19. 9. 2014, 16:48 (UTC))
Pokud tomu tak je, prosím o uvedení zdroje k jednotlivým tvrzením. Takto to je Vaše interpretace. Konkrétně jde především o to, kde je označen za "hypotetického", kdo se ptá "zda takové božstvo ve skutečnosti pohanští Slované vůbec uctívali", podle koho "je více než nejasné, zda se vztahuje k božstvu nebo spíše k městu pohanských Slovanů Retře, kde byla svatyně boha Svarožice.", kdo považuje za pravděpodobné, že "Adam Brémský v díle Gesta Hammaburgensis Ecclesiae Pontificum, zaměnil jméno sídla za jméno božstva." a kdo tvrdí, že "tento pravděpodobný omyl přebírá biskup Helmoldus z Bosau." Argumentace anglickou verzí je irelevantní, kromě toho je dost odlišná od Vaší, resp. té kterou zde obhajujete. Všichni slovanští bohové jsou do jisté míry hypotetičtí, dle stavu pramenů. WikiHannibal (diskuse) 19. 9. 2014, 16:56 (UTC)
Dodatek: Z šest let staré anglické verze, z které článek vychází a jíž arugmentujete, byly Vámi prosazované informace odstraněny právě kvůli original research. --WikiHannibal (diskuse) 19. 9. 2014, 17:06 (UTC)

Za hypotetického je Radegast označen, protože neexistuje žádný věrohodný zdroj tvrzení, že skutečně božstvo s tímto jménem bylo uctíváno. Tedy, stejně jako původní anglická wiki argumentuji Occamovou břitvou - Dětmar je starší zdroj a Adam z něj vychází, tedy lze usuzovat, že se Adam zmýlil. Informace v anglické verzi byly nahrazené za podstatně méně odzdrojované, podobně jako to prosazujete tady. Chupito (diskuse) 25. 9. 2014, 11:36 (UTC)

Argumentovat můžete tady v diskuzi ale ne v článku. Právě taková argumentace je pak označována jako vlastní výzkum a mazána, na anglické i české wiki. Pokud chcete své argumenty použít na wiki, najděte vědecké články/jiné zdroje splňující kritéria wiki a své info ozdrojujte. Když "snížíte spekulativnost" tvrzení, u nichž jsem označil, že chybí zdroj, tak, že pak vypadají jako nezpochybnitelný fakt, článek dále zhoršujete. (Např. nahrazení Je totiž otázkou,[zdroj?] zda takové božstvo ve skutečnosti pohanští Slované vůbec uctívali větou Neexistují totiž relevantní zdroje dokazující, že božstvo tohoto jména ve skutečnosti pohanští Slované uctívali.) Proto jsem byl nucen Vaši poslední editaci revertovat, i když článek i vylepšovala. --WikiHannibal (diskuse) 15. 10. 2014, 20:16 (UTC)

Zdroje jsou uvedené v Historických záznamech. Hypotetičnost existence uctívání Radegasta spočívá ve zpochybnění správnosti zápisu Adama Brémského. Jiné záznamy nejsou, co jsem kde našel, nikdo nic dalšího k tématu nedodává, jen spekuluje nad stejnými podklady. Tedy, jeden zdroj, zpochybněný starším autorem - to je docela podstatný argument pro znevěrohodnění tvrzení, že "Radegast byl božstvo". A z toho tedy plyne, že je otázkou, zdali... Ovšem u tvrzení, že neexistují relevantní zdroje, to uznávám je příliš kategorické. Pokusím se to upravit.

K "Je otázkou" - pokud si ji kladete Vy, čtenáře wikiepdie to nezajímá. Pokud si ji klade nějaký slavista, použijte ho zde jako zdroj, např. "ABC si klade otázku, zda..." Jsou potřeba zdroje ke všem Vašim interpretacím a "spekulacím", např. když tvrdíte "o jeho správnosti se vedou spory." - kdo a kde je vede? "není možné jednoznačně rozhodnout" - kdo to tvrdí? "což lze vysvětlit jejich nesprávnou interpretací Dětmara." - Asi lze, ale nevysvětlujte nám to laskavě Vy, ale věrohodný a relevatní zdroj. Atd., viz mé příspěvky výše. A rozhodně se tohoto problému nezbavíte, když budete odstraňovat šablony požadavků na zdroj. --WikiHannibal (diskuse) 21. 10. 2014, 18:32 (UTC)

Radegast x Svarožic[editovat zdroj]

Do článku jsem doplnil nějaké názory ke vztahu Svarožice a Radegasta. Zdá se že v odborné literatuře se uznává spíše že se Adam Brémský nemýlil, alespoň ne moc. Každopádně ten zdroj „magazín.cz“ není pro téma prakticky relevantní, proto jsem jej vypustil.--Crinkly.sun (diskuse) 17. 9. 2017, 16:29 (CEST)Odpovědět

Upravil jsem úvod do podoby téměř stejné mé předchozí editaci. Váňa totiž neříká „Svarožic v pozdějších pramenech přebírá název centra svého kultu za své jméno“. To možná říká nějaký jiný badatel a v tom případě to chce ozdrojovat. Vynechal jsem také celý název kroniky Adama Brémského, pro subjekt hesla není důležitý. Také jsem vrátil hned do úvodu že to byl ratarský bůh, to je vlastně ta nejjistější informace co o Radegastovi máme.--Crinkly.sun (diskuse) 18. 9. 2017, 18:13 (CEST)Odpovědět

Infobox[editovat zdroj]

Upravil jsem infobox. Obecně ale podle mě infoboxy v heslech o slovanských bosžtev, a vlastně o božstvech obecně, nemají moc smysl. Nemáme dostatek informací k tomu je pořádně vyplnit a to co vyplnit můžem může být zas dost matoucí. Každopádně: