Diskuse:Plutino

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Plutina se obvykle za planetky nepovažují. Proto není dobré, aby bylo v kategorii planetek. (Miraceti)

Vycházel jsem z toho, že plutina jsou transneptunickými tělesy a transneptunická tělesa jsou považována za planetky (obojí je uvedeno v příslušných článcích). Pokud jsou plutina výjimkou a za planetky narozdíl od jiných transneptunických těles považována nejsou, bylo by vhodné to uvést přímo v textu článku, aby čtenář byl informován a nepropadl stejnému omylu jako já. Pokud se však mýlí Miraceti, doporučuji obnovit jím zrušené zařazení pod kategorii Planetky. --ŠJů 01:20, 27. 11. 2005 (UTC)
V pojmenování malých těles je dost často binec, ale za planetky se obvykle považují jen šutry, které létají mezi Marsem a Jupiterem a v přilehlém okolí (kam se dostaly většinou po nějakém zásahu Jupiteru). Máte pravdu, že v článcích to tak uvedené je. Takové zjednodušující tvrzení je ale zřejmě chybou. Třeba anglická Wikipedie se tomu poměrně dost pečlivě vyhýbá (en:Asteroid a en:Trans-Neptunian object. On je vůbec problém s překladem, protože česky „planetka“ je buď „minor planet“ (a pak by zařazení plutin mezi planetky bylo možné), a nebo „asteroid“. České slovo „asteroid“ je přitom považováno za zastaralé a nepoužívá se (i když na iDnes zrovna dneska zaníceně psali o asteroidu). Je to komplikované. Přimlouval bych se za nezařazovaní transneptunických těles mezi planetky. Možná by to chtělo nějaký relevantní zdroj pro inspiraci. Např. Aldebaran je v tomto trochu schizofrenní. TNO u planetek sice zmiňuje (včetně Pluta), ale zároveň je neuvádí mezi největšími planetkami, jakoby planetkami nebyly. Kategorii přidám, abychom nemátli čtenáře. --Miraceti 01:45, 27. 11. 2005 (UTC)
viz Transneptunické těleso - Tato tělesa jsou (alespoň zatím) považována za planetky a jsou také zařazována do katalogu planetek, s výjimkou Pluta a jeho měsíce Charon. --Li-sung 09:05, 27. 11. 2005 (UTC)