Diskuse:Obora Hvězda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den, dle dohody o přednášce vkládám případné podněty, co by se dalo v heslo vylepšit. Rozhodně by stálo dopracovat závěr článku (managment, ochrana, turismus, dopady lidí). Je potřeba také dodat latinské názvy ke druhům, je to biologická norma. Jinak mi text přijde dobrý a jak jsem říkal na přednášce, je fakt super, jak jste vložil HDR fotky. Článek to dost oživuje :) S pozdravem --Chmee2 10. 12. 2011, 14:40 (UTC)

Toto je diskusní stránka Wikipedie a ne soukromý e-mail. Pište, prosím, diskusní příspěvky tak, aby byly srozumitelné všem editorům a uživatelům Wikipedie, i těm, kteří s Vámi nechodí na přednášky. Pokud se chcete obracet na konkrétního uživatele či konkrétní okruh uživatelů, tak je vhodné je oslovit tak, aby to bylo zřejmé. Děkuji. --ŠJů 11. 12. 2011, 14:56 (UTC)
Nebuď tak protivnej! Takhle opravdu Wikipedie zanikne na nedostatek editorů.--Juandev 12. 12. 2011, 11:07 (UTC)
Můj názor je, že v českých textech, které nejsou zaměřeny primárně biologicky, je obvyklé uvádět biologické druhy pouze českým odborným názvem. V tomto článku je výčet vyskytujících se druhů už tak trochu okrajovou informací, latinské názvy by byly spíše již neúměrným zatížením textu (asi jako když jistý JUDr. PhDr. Mgr. et Mgr. uvádí u svého jména své tituly všude bez ohledu na kontext).
Když vidím, že se tady článek celkově hodnotí, tak připojím taky pár poznámek. Při zběžném pohledu mě zaujalo především ne úplně standardní používání velkých písmen u vlastních jmen. Například na "letohrádek Hvězda" se obvykle uplatňuje pravidlo o kombinaci vlastního jména s obecným (jako u "náměstí Hrdinů"), husitské války v množném čísle nejspíš neaspirují na to být vlastním jménem, třicetiletá válka může být diskutabilní, tradičně se píše častěji malé písmeno, i když jde v podstatě o vlastní jméno, ale každopádně je nevhodné to v jednom textu psát střídavě s malým i velkým písmenem, bitva na Bílé hoře obvykle také mívá slovo "bitva" obvykle s malým "b". Píše-li se o vyhlášení něčeho národní kulturní památkou, tak v češtině se takové označení (titul) nepovažuje za vlastní jméno (v angličtině snad někdy ano).
Příslušnost k Liboci by neměla být ve stínu příslušnosti k Praze, už proto, že historie obory sahá daleko před vznik Velké Prahy.
Co se týče používání odkazů, na Wikipedii je obvyklé odkazovat pouze z prvního výskytu slova či z místa, kde dané slovo je jádrem sdělení či má nějaký speciální význam. Odkazovat na slovo "obora" v oddílu, který necharakterizuje povahu či účel obory, ale popisuje její umístění, je nevhodné (to slovo mělo být zvýrazněno jen v prvním vhodném výskytu v úvodní definici – v dalším textu pak už jen tam, kde by k tomu byl zvláštní důvod). Odkazy by pokud možno měly směřovat co nejpřesněji na pojem shodný se slovem, za nímž je odkaz schován, t. j. katastrální území by mělo odkazovat na článek "katastrální území" a ne na katastr, odkaz Pasovští by měl odkazovat na Pasovské a ne na článek o jejich vpádu, holosečné lesní hospodářství by nemělo odkazovat na holoseč (to už je lépe napsat "holosečné lesní hospodářství"). --ŠJů 11. 12. 2011, 15:37 (UTC)
A k obrázkům nastojato se standardně přidává parametr "upright", který je srovná do stejných proporcí, v jakých zobrazuje obrázky naležato. --ŠJů 11. 12. 2011, 15:43 (UTC)