Přeskočit na obsah

Diskuse:Obihiro

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

@Kusurija: Když došlo k přesunu, jaký je tedy jiný encyklopedický význam názvu (slova) Obihiro? --Harold (diskuse) 1. 6. 2014, 15:28 (UTC)

Radio Obihiro, Zoologická zahrada Obihiro, FM-JAGA Obihiro, Nudlový štrůdl tokači Obihiro, Nádraží Obihiro (vlakové), Nádraží Obihiro - západ, Autobusové nádraží Obihiro, Letiště Obihiro, Veterinární zemědělská Univerzita Obihiro, Kolej soukromé university Ótani Obihiro, Hippodrom/Dostižiště Obihiro, Rozhlasová stanice NHK Obihiro, Překladové nádraží Obihiro, Dálnice Obihiro - Hiroo, Vojenský polygon Obihiro (u letiště Obihiro), řeka Obihiro (Obihiro (přítok řeky Sacunaigawa (札内川), automobilka Obihiro (pobočka Nissanu), Mimoúrovňová křižovatka Obihiro (název podle řeky, ne podle města), šintoistická svatyně Obihiro (帯廣, ne 帯広!); ...

Lidé: Sajaka Obihiro (profesionální zápasnice Puroresu), 帯広 シュン Šun Obihiro, neboli Sean Obihiro, ...

Jiné: Dostihová soutěž "Memoriál Obihira", ...

(je toho hodně, jsem líný dál hledat... ) --Kusurija (diskuse) 1. 6. 2014, 16:58 (UTC)

No, dost pochybuju, že na české wiki někdy některý z výše zmíněných článků vznikne. Osobně si myslím, že je to kdyžtak spíš na asymetrický rozcestník, samotné město je imho jednoznačně nejočekávanější (většina z těch výše uvedených objektů je stejně pojmenovaná podle města), kromě toho ten rozlišovač "Hokkaidó" vlastně ani nerozlišuje... Ostatně i en:Obihiro je pouze redirectem na en:Obihiro, Hokkaido (použitý tvar názvu článku ale myslím vychází ze zvyklostí názvů obcí a měst na anglické wiki) a ja:帯広 je redirectem na ja:帯広市. Jsme asi lepší než Japonci a většina ostatních wiki... :-) Ten přesun se mi zkrátka nezamlouvá. --Harold (diskuse) 1. 6. 2014, 21:51 (UTC)
Je tu i další věc: sice zrovna Obihiro nemá moc šancí, jak říkáte, na další zmíněné články, ale značná část názvů japonských obcí je homofonní/homonymní s něčím dalším: jiná obec, řeka, hora, území, příjmení, jméno atd. Proto by bylo jednodušší automaticky přidávat rozlišovače všude, nežli to pořád vyhledávat, po přehlédnutí/nedopátrání opět předělávat, riskovat chybné odkazy atd. Nejsem první, koho to napadlo. --Kusurija (diskuse) 2. 6. 2014, 09:06 (UTC)
Takový přístup by bylo nejlepší nejprve projednat s komunitou, jestli je na tom širší shoda. Obecně by se měly rozlišovače používat pouze tam, kde je to nutné, což v tomto případě mi nepřipadá. Automatické rozlišovače u obcí zkrátka nejsou nijak na cs.wiki zavedené. Na WP:Rozlišovač jsou uvedeny některé "povinné" rozlišovače, které byly asi někde dohodnuty. Pokud se tak stane i s japonskými obcemi, tak klidně, je mi to vcelku jedno, ale při současném stavu zvyklostí, pravidel a dohod je to u Obihira zbytečné a taky bych řekl i matoucí (=člověk pak očekává, že se bude ještě nějaké jiné Obihiro někde nacházet a ono ne...) zesložitění názvu článku.
Zkrátka, pokud nevznikne dohoda v nějaké širší diskusi nad automatickými rozlišovači, tak si myslím, že článek by se měl přesunout zpět, klidně s ponecháním redirectu "Obihiro (Hokkaidó)". A pokud to je nutné, tak založit asymetrický rozcestník. --Harold (diskuse) 2. 6. 2014, 13:42 (UTC)
Ještě je hora v pohoří Hidaka Obihiro (hora) (帯広岳, 1089 m n. m., ale ani tam zatím článek nenapsali (viz tlačítko リンク元 = odkazuje sem). --Kusurija (diskuse) 5. 6. 2014, 12:54 (UTC)

Vzhledem k Haroldovu pádnému argumentu, že ten rozlišovač ani nerozlišuje, i vzhledem k tomu, že je zbytečný, jsem přesunul článek dle návrhu zpět. --Tchoř (diskuse) 21. 7. 2014, 19:41 (UTC)