Diskuse:Obecná teorie relativity

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přepracování[editovat zdroj]

Dávám si závazek, že to celé přepracuji. Doufám, že z tohoto současného pahýlu nebude někdo čerpat informace. Vůbec by mě nenapadlo, že něco takového je možné. Pokud to napsal laik a nadšenec, tak klobuk dolů, ale všechny nepřesnosti a nedostatky není možné nyní v rychlosti opravit. Tak např. vždy se hovoří o Einsteinových rovnicích a ne o Einsteinově rovnici, a když už v jednotném čísle, tak jako o tenzorové (Einsteinově) rovnici. Podobně je třeba si uvědomit, že ER jsou DEFINOVÁNY. To znamená, že jsou přesně určeny jejich vlastnosti. Je toho hodně, včetně chybných vzorců. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 89.102.180.102 (diskuse)

Za kvalitnější text budeme rádi. --egg 07:08, 19. 11. 2007 (UTC)
Určitě lze článek vylepšit. Podle seznamu úprav se žádný zřejmý profesionál na článku nepodílel. Při psaní mějte na mysli, že článek tvoříte pro neodborníky a je třeba tomu článek přizpůsobit. Netřeba se ale omezovat příliš, nebo se uchylovat ke zkreslujícím tvrzením. Jen je třeba předpokládat, že to čte laik a zdaleka ne všechno, co má odborník za jasné, je jasné i jemu. Můžete ale předpokládat běžnou středoškolskou úroveň znalostí (vědí o existenci a základních principech STR). Pokud budete potřebovat pomoc, ozvěte se. Doporučuju si založit vlastní konto, komunikace bude jednodušší. Směle do toho! --Miraceti 18:00, 19. 11. 2007 (UTC)

Rychlost plynutí času[editovat zdroj]

ja sem se chtel je zeptat, kdyz je tedy gravitace zakiveni casoprostoru, tak na ruznych planetach nasi slunecni soustavy tudiz plyne cas ruznou rychlosti? diky za odpoved Martin

Ano; nejen na různých planetách, ale i třeba v různé výšce nad Zemí. Vizte Dilatace času, en:Gravitational time dilation --Mormegil 1. 5. 2012, 19:43 (UTC)

Prosím kohokoliv, kdo je erudovaný v daném tématu, aby se vyjádřil k prospěšnosti animací, na které jsem vložil odkaz nyní již smazaný wikipedistou egg

--LiborX (diskuse) 4. 10. 2012, 18:32 (UTC)

  • Řekl bych, že problém není v animacích, ale v tom, že na externím odkazu se animace nezobrazují, ale uvádějí se zas jen další odkazy na stažení, a to exe souborů! (Ani já jsem si je netroufl stáhnout, nevím proč bychom to měli doporučovat čtenářům.) A myslím, že Egg to ve shrnutí napsal jasně a tato diskuse je zamlžováním podstaty. Chcete-li vhodnější příklad na externí odkaz k článku, pak např. stránka fyzikálních animací na Aldebaranu, kde lze rovnou kliknout na animaci k relativistickému Lenseovu-Thirringovu jevu, aniž by bylo nutno stahovat exe programy nejasného původu a spouštět je na vlastním počítači mimo webový prohlížeč. (K odborné úrovni animací ze smazaného externího odkazu se nevyjadřuji, protože jsem exe soubory nestáhl. Ale stačí mi obrázek 2 na podstraně Zakřivení časoprostoru, který ukazuje, jak foton při průletu kolem Slunce nabývá nadsvětelné!!! rychlosti, a je jasné, že je proto pro čtenáře více zavádějící, než názorný. Nemyslím, že animace budou "prospěšnější".) Petr Karel (diskuse) 5. 10. 2012, 07:49 (UTC)