Diskuse:Oběhová soustava

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jde mi o větu "... oběhovou soustavu, která se skládá z kardiovaskulárního a lymfatického systému". Je pravdivá? Někde se píše, že kardiovaskulární a oběhová jsou synonyma. V tomto duchu se bude muset profiltrovat interwiki. Děkuji, --Vojtech.dostal 18:12, 5. 12. 2007 (UTC)

Výsledek diskuze s wikipedstou Snek01:

Ahoj, chtěl jsem s tebou prodiskutovat stránku oběhová soustava. Uvádíš: "...Obsahuje kardiovaskulární a lymfatický systém". Ale v en.wiki uvádí en:circulatory system termín cardiovascular system jako synonymum. Co s tím? Zatím se řídím tvým názorem a založil jsem stránku kardiovaskulární systém, ale nejsem z fochu tak prosím o pomoc... --Vojtech.dostal 16:42, 7. 12. 2007 (UTC)

Ahoj Vojtěchu, máš pravdu. Asi jsem se spletl. Lymfatická soustava je považovaná za samostatnou soustavu.
  • oběhová soustava (= cévní soustava = kardiovaskulární soustava). U člověka se sice častěji používá termín kardiovaskulární soustava, ale u některých živočichů např. u měkkýšů se častěji používá název oběhová nebo cévní soustava. Obsah současného článku kardiovaskulární soustava přesnout do oběhová soustava. Je tam ta rozsáhlá kapitola Embryonální vývoj kardiovaskulární soustavy člověka pro níž se musí asi založit samostatný stejnojmenný článek.
  • mízní soustava (= lymfatická sustava).

Místo slova soustava se používá i termín systém. Nevím, jestli je lepší používat soustava nebo systém, ale na wikipedii to sjednotíme. Častejší je tu teď na wikipedii v názvech článků a kategorií slovo soustava, tak to použijeme i pro tyto články. Věřím že souhlasíš a že změny provedeš sám. Kdyby něco tak napiš. Díky za spolupráci. --snek01 23:04, 7. 12. 2007 (UTC)

Ahoj, díky. Udělám to. --Vojtech.dostal 10:15, 8. 12. 2007 (UTC)

přidal --Vojtech.dostal 10:17, 8. 12. 2007 (UTC)