Diskuse:Mikro-čibčské jazyky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dvě otázky:

  1. Proč je v názvu spojovník?
  2. Jsi si jistý, že je potřebujeme mít rozdělené na mikro a makro? Na enwiki mají jen en:Chibchan languages.

Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 12:23, 14. 9. 2006 (UTC)

Hmm. Tak to ti neodpovím, ani na jednu otázku.--Juan de Vojníkov 12:44, 14. 9. 2006 (UTC)
  1. Proč je v názvu spojovník? - Asi pro to aby to bylo čitelnější, možná by tam ani nemusel být.--Juan de Vojníkov 12:46, 14. 9. 2006 (UTC)

Já si myslím, že v českém názvu (na rozdíl od případného anglického) by spojovník být neměl. Ohledně druhé otázky by bylo třeba se co nejdřív rozhodnout, aby se nemusely nové články následně upravovat. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 12:47, 14. 9. 2006 (UTC)

Já dnes víc článků editovat nebudu, už mi z toho jde hlava kolem. Kam by jsi tedy řadil paezské jazyky? Rovnou do "Makročibčských"?
PS: Je fajn, že to po mě hned opravuješ. Díky za spolupráci.--Juan de Vojníkov 12:51, 14. 9. 2006 (UTC)

Nechci tvrdit, že se v systému těchhle jazyků vyznám. Jenom to srovnávám s enwiki a spwiki. Paezské na enwiki vůbec mezi žádné čibčské (ani makro, ani mikro) neřadí. Navrhuju Paezské i Čibčské zařadit jenom do Kategorie:Jazyky Jižní Ameriky. Kategorie i články o těch mikro a makro bych dokonce smazal a jejich obsah vhodně zakomponoval do zatím neexistujícího článku Čibčské jazyky (viz en:Chibchan languages). Jistě se v tom ale vyznáš líp než já, a když si ještě k tomu přečteš ty odpovídající anglické (příp. španělské) články a prostuduješ jejich kategorizaci na enwiki a spwiki, můžeš přijít s jiným řešením. Teď mi to připadá trochu zmatečné. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 13:03, 14. 9. 2006 (UTC)

Ostatně jejich kategorizace je asi často natolik sporná, že je spolehlivější je zařadit jenom geograficky (podle kontinentu a příp. podle země). Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 13:09, 14. 9. 2006 (UTC)

Tak jsem koukal na ty američany a je vidět, že tomu rozuměj. Ale máš pravdu že ta klasifikace je sporná. I ti amíci to řadí trochu chaoticky. Takže navrhuju zařadit rodiny do rodin a ten sysém až k DOMORODÝM JAZYKŮM JA úplně vypustit. Co se týče těch článků tak je někam vepsat. Co se týče paezských jazyků, tak nevím, jestli to neponechat a nedopřeložit z té angličtiny?--Juan de Vojníkov 13:18, 14. 9. 2006 (UTC)

Zkusím teď nějak udělat tu kategorizaci. Pokud se ti něco nebude zdát, napiš. Až budeš mít čas a sílu, zkus napsat článek Čibčské jazyky (třeba podle enwiki) a převést do něj informace z Mikro-čibčské jazyky. Článek Paezské jazyky by se měl po změně kategorizace upravit (taky třeba podle enwiki). Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 13:34, 14. 9. 2006 (UTC)