Diskuse:Matematická statistika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Má smysl mít explicitně matematickou statistiku? --Mormegil 09:40, 28. 9. 2004 (UTC)

Myslím, že ano. A nebo sem statistiku přesunout z informatiky. Podle mého názoru statistika patří spíše do matematiky a výpočetní techniku užívá jen jako nástroj. Nechám se ale rád přesvědčit - možná by se k tomu mohli vyjádřit ještě další lidé. --Postrach 09:53, 28. 9. 2004 (UTC)

Já jsem taky pro, přejmenoval jsem i kategorii. --Mojža 10:18, 28. 9. 2004 (UTC)

Myslím, že ne. Celá statistika patří pod matematiku, a nemá smysl mít zvláštní článek "matematická statistika". Z informatiky je Statistika odkazovaná jako "Matematické základy", stejně jako třeba Teorie grafů, což je v pořádku, ale neimplikuje, že to patří do informatiky. Co by bylo obsahem Statistika, když statistika bude pod Matematická statistika? --Wikimol 11:41, 28. 9. 2004 (UTC)

Podle mého názoru má statistika dvě části: matematiskou statistiku a aplikovanou statistiku. Na další významy toho slova možná ještě vytvořím rozcestník. ALe souhlasím s tím, že by to mohlo být zatím jedno heslo a mělo by být určitě v matematice (kde nebylo, a proto jsem ho tam dodal a pojal z hlediska matematiky). Pokud chcete, klidně to někdo spojte. --Postrach 12:45, 28. 9. 2004 (UTC)

Statistika se jistě dá členit mnoha způsoby, ale to by IMHO bylo aktuální až ve chvíli, kdy by se článek statistika rozrostl do obrovského kusu textu. Jinak pro to podkapitoly jednoho článku úplně stačí. Rozcestník bude vhodný pro rozdíl statistika (věda) (na stránce statistika) a statistika (veličina). Zcela určitě bych ovšem zrušil kategorii Matematická statistika, dělit statistiku už na úrovni kategorií mi přijde úplně zbytečné a matoucí. (Jinak, statistika do informatiky samozřejmě nepatří). --Mormegil 08:27, 29. 9. 2004 (UTC)

Jsem pro. Jen neumim zrusit stranku. Zkusim to. Obsah tehle nalevam do stranky statistika --Postrach 09:42, 29. 9. 2004 (UTC)

Na stránce statistika bych čekal i povídání o získávání údajů (sběru statistických dat, metodologii průzkumů veřejného mínění apod.), přehled různých statistických institucí v Česku i v zahraničí, apod. Tady naopak podrobnější rozebrání matematického pozadí a využití matematické statistiky a pravděpodobnosti i v jiných oborech než je ta „klasická“ statistika, např. v lingvistice a umělé inteligenci. Stejně tak i co se týče rozdělení na kategorie, mít v jedné kategorii centrální limitní větu a ČSÚ mi přijde podivné. --Pasky 13:16, 25. 3. 2006 (UTC)

Zagothalova recenze[editovat zdroj]

Tak já se vrhnu na tuto recenzi. Zagothal 29. 7. 2009, 14:16 (UTC)


Tak zde jsou nálezy z mojí recenze:

  1. Bylo by dobré se zbavit červených odkazů v úvodu a omezit je i jinde. Rád pomůžu.
  2. Je nutná dohoda kolem pojmenování a obsah článků o Statistice (viz diskuse výše).
  3. V historii jsou potřeba reference na nejdůležitější objevy a zlomy.
  4. Když je v oddílu Statistická inference napsáno,že toto je jedna ze základních úloh Statistiky, nebylo by vhodné uvést i nějaké jiné?
  5. V článku se vyskytuje mnoho cizích slov a výrazů či matematických vět, které nejsou v článku vysvětleny a na které vedou červené odkazy. Takto čtenář nemá šanci tento výraz pochopit.
  6. Většina textu v oddílu Testování hypotéz by možná mělo být v článku Testování hypotéz a ne v tomto. Podobně u oddílu Modelování.
  7. Článku prospělo více referencí.

S pozdravem a s poděkováním za kvalitní článek Zagothal 2. 8. 2009, 06:48 (UTC)

Ještě jednou Ti Zagothale děkuji za recenzi. Nějaké reference se ještě časem pokusím doplnit. Odkazy na neexistující hesla mě také trápí. Ale to je běh na dlouhou trať, napsat slušný text zabere hodně času a tady jich chybí několik desítek.
Pojmenování hlavních článků o statistice považuji za celkem správné. Ta diskuse výše se už zastavila před pár lety. Máš pocit, že současný stav je špatný?
O testování hypotéz a modelování jsem sem napsal jenom naprosté minimum, aby čtenář pochopil podstatu těchto přístupů. Podle mé zkušenosti totiž studenti obvykle mají potíž samotné tyto koncepty správně pochopit. Navíc jde o vlastní jádro matematické statistiky, takže bez alespoň letmého popisu těchto záležitostí by pojednání bylo neúplné. V heslech věnovaných testování hypotéz a modelování bych pak upřednostnil mnohem detailnější a matematicky exaktnější přístup. Vycházím z toho, že tento článek bude sloužit pro čtenáře jako jakýsi úvod do problematiky matematické statistiky a časem vzniknou fundovaná hesla o jednotlivých metodách a paradigmatech.
Přeji příjemný den,--Aemilius 26. 8. 2009, 07:56 (UTC)