Diskuse:Mark I (tank)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

K některým nejnovějším změnám[editovat zdroj]

1) [...] kde jste přišli na to, že MARK I byl 1. tank??? - článek velmi zřetelně označoval za "první použitý". Změnil jsem formulaci na "první bojově nasazený" - Little Willie posloužil jako prototyp řešení podvozku použitého na Mk. I, ale posloužil právě jen k testům.

2) Jak jste mohli napsat že se dělil na MALE a FEMALE, když MARK I s ejmenoval MOTHER!!! Až AMRK IV byl rozdělený na MALE A FEMALE!!! Já nevím kdo byl původním autorem článku, ale snad na sebe nemusíme křičet? Pokud jde o věcnou stránku, tak:

a) Mother byla přezdívka prvního prototypu Mk. I (podobně jako jí bylo i "HMLS Centipede" anebo "Big Willie"), nikoliv typu Mk. I jako takového.
b) Rozlišení na "Male" a "Female" - konstrukční, posléze i terminologické, vzniklo v souvislosti s výrobou již Mk. I, podle Davida Fletchera z Bovingtonského musea kvůli nedostatku kanonů ráže 57 mm, které potřebovalo i námořnictvo. Jak Fletcher podotýká, paradoxně Mother byla Male.

3) Sponsony jsou (námořní terminologií ovlivněné) pojmenování oněch bočních kasemat v nichž byla umístěna hlavní výzbroj, ne jméno či označení děla.--Hon-3s-T (diskuse) 1. 5. 2013, 18:28 (UTC)