Přeskočit na obsah

Diskuse:Městská autobusová doprava v Třebíči

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Licence?[editovat zdroj]

Ten úvod je trochu nejasný. Co znamená: "Licence platila do podzimu roku 2008, avšak na jaře roku 2008 byl stávající dopravce jediným účastníkem výběrového řízení pro obsluhu městské dopravy na další období a byl opět vybrán."? Licenční řízení je něco zcela jiného než výběr dopravce pro smlouvu o dopravní obslužnosti. Licenci uděluje stát (prostřednictvím městského úřadu v přenesené působnosti), a to pro každou linku zvlášť a nikoliv na základě výběrového řízení, ale na základě žádosti dopravce (musí být udělena každému dopravci, pokud jsou splněny zákonem dané podmínky). Smlouvu o zajištění dopravní obslužnosti (de facto o dotování dopravy) však uzavírá město v samostatné působnosti a zpravidla pro celou síť vcelku. --ŠJů 14. 12. 2009, 23:13 (UTC)

Zdroje informací?[editovat zdroj]

V minulých dnech se v článku "Městská autobusová doprava v Třebíči" objevily indexy "zdroj?".

Vzhledem k tomu, že dostupných článků k třebíčské MHD je poskrovnu (pořízení některých nových autobusů není ani nijak medializováno, přesun jiných starších autobusů z jiných měst do Třebíče ani není k chlubení :-), internetové stránky dopravce TRADO MAD, které by mohly sloužit jako vhodný zdroj informací, jsou na informace rovněž skoupé, neuvádějí např. ani informace o uzavírkách a dočasných změnách MHD; tak je otázkou, jestli se dají informace v článku, z nichž většina je nezpochybnitelně pravdivých, vůbec dají ozdrojovat nějakým dostupným článkem, ať už tištěným, nebo internetovým; resp. jestli takový zdroj vůbec existuje(?)

Jsem jedním ze spoluautorů článku "Městská autobusová doprava v Třebíči", v posledních dvou letech sleduji provoz třebíčské MHD docela hodně. Kromě toho jsem jediným tvůrcem jedněch neoficiálních stránek o třebíčské MHD.

Z údajů, ke kterým byl přidán index "zdroj - ?", jsem autorem přehledu jednotlivých typů autobusů a jejich evidenčních čísel, dále jsem uvedl informaci o přesunu tří starších autobusů z Ústí nad Orlicí, Jindřichova Hradce a Pelhřimova; také jsem uvedl informace o typu platebních karet, které se v třebíčské MHD používaly koncem 90. let, stejně jako údaj o slevě 10 %, kterou tehdy tyto karty poskytovaly oproti platbě mincemi.

Některé z výše uvedených informací, i když jsou třeba třebíčským obyvatelům všeobecně známé, ale v oficiálních zdrojích (od autobusového dopravce nebo z místních médií) ani uvedeny nejsou.

Co s tím? Nemají zde být tyto údaje kvůli chybějícímu zdroji dlouhodobě uvedeny?

Například konkrétně ten seznam jednotlivých autobusů a jednotlivých evidenčních čísel - počet autobusů a jejich jednotlivá evidenční čísla (která mají na autobusu nalepené) lze zjistit dlouhodobějším sledováním jejich provozu. Zato oficiální aktuální přehled chybí - jeden starší (cca 6 let starý a již velmi neaktuální) je k dispozici zde. Dalším možným zdrojem informací k této věci je tento článek, který je z loňského prosince, ale ani ten již není aktuální. Navíc - nakolik je relevantnější odkaz na tento (starší) zdroj informací, když je autorem tohoto článku stejná osoba, která napsala i příslušné informace (ty počty autobusů a jejich evidenční čísla) do tohoto článku, který může sám o sobě být aktuálnější?

--Třebíčan 28. 11. 2010, 15:39 (UTC)

Dobrý den, ideální by bylo sehnat zdroje v tištěných medíích nebo např. z výročních zpráv TRADA. Jinak, já bych samozřejmě byl rád, za komplexní článek, jen dle pravidel wikipedie nelze používat tzv. vlastní výzkum a bohužel nebo bohudík wikipedie ani není dělána jako fanoušskovská stránka. Možná by bylo dobrý projít i starý zpravodaje či horácké noviny. (kvůli historickým datům). Nicméně bylo by fajn článek trošku lépe ozdrojovat.--frettie.net 28. 11. 2010, 17:03 (UTC)