Diskuse:Módní diktát

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele InternetArchiveBot v tématu „Externí odkazy či reference byly změněny (září 2018)

Odstranil jsem zdroj, který měl dokládat, existenci sociologického termínu módní diktatura. Jednak nešlo o odborný zdroj ale hlavně pojednával o kulturním imperialismu.--Jenda H. (diskuse) 16. 7. 2014, 08:00 (UTC)

Celkově zpochybněno[editovat zdroj]

Po přečtení článku označuji šabl. {{celkově zpochybněno}}, důvody:

  • článek vnucuje čtenáři svůj názor (porušení wp:NPOV) předkládá až nesmyslné soudy
Módní diktatura vnucuje hlavně západní módní trendy. Nadnárodní korporace tímto upevňují své dominantní postavení na trhu a zvyšují tím svůj zisk. - tohle není ani ověřit
  • ověřitelnost a věrohodné zdroje (porušení wp:ověřitelnost a wp:věrohodné zdroje) - novinky.cz nejsou věrohodným zdrojem, značné zobecnění
  • tématičnost a encykl. obsahu - čím souvisí bydlení či média se vzhledem? návaznost

Článek je velmi negativně zaujatý a velmi silně (fakticky) nevěrohodný. Nezakládá se na faktech ale pouze názorech. --Wikipedista:BobM d|p 18. 7. 2014, 16:16 (UTC)

Odstranil jsem silně pochybné nebo nevěrohodné zdroje a označil šabl. {{věrohodné zdroje}}. --Wikipedista:BobM d|p 18. 7. 2014, 16:27 (UTC)

Právě se vede spor o to, kterou ze dvou podob má tato stránka mít[editovat zdroj]

  • Samozřejmě verze napravo — Je vic orefovana. Timhle sme už daleko za hranicí debility, gdyž to došlo tak daleko, že se budem dohadovat esli chceme ozdrojovanu nebo neozdrojovanu verzi.--Toмa646 (diskuse) 18. 7. 2014, 19:35 (UTC)
  • Kloním se rovněž k odrefované verzi. --Jenda H. (diskuse) 20. 7. 2014, 17:06 (UTC)

Zase to s těma požadavkama na zdroj tak nepřehaněj. Voda teče dolu{{zdroj?}}, Člověk ma nos na obličeji{{zdroj?}}, Wikipedie je internetová encyklopedie{{zdroj?}} :-D, toto vypada! Zkus zajit třeba v Praze do hypermarketu, tam vlizt do nějakeho obchodu a zeptat, esli maj kalhoty v pase na gumu a sam uvidiš kam tě s tvym přanim pošlou.--Toмa646 (diskuse) 21. 7. 2014, 08:15 (UTC)

Takhle ne řekněme, že oba vidíme komercionalizaci Vánoc. Samozřejmě si tohoto tématu povšimla také odborná veřejnost, a zde jsou zdroje podporující nebo upřesňující vaše tvrzení. Tady jsou nějaké zdroje ke vztahu marketingu, poptávky a nabídky v modním průmyslu, ale v ruštině to fakt najít neumím.--Jenda H. (diskuse) 21. 7. 2014, 08:45 (UTC)
Članek pujde nejspiš na jiste smazani a tak už asi ani nema cenu se o něco snažit a marnit na tom čas. I přes velkou ověřitelnost si tu pořad něgdo mysli že je to vlastni vyzkum, což je samozřejmě pěkna hovadina.--Toмa646 (diskuse) 21. 7. 2014, 10:37 (UTC)
V ruštině коммерциализация Рождества a спрос на модную индустрии--Zdenekk2 (diskuse) 27. 7. 2014, 16:30 (UTC)

Věrohodné zdroje a UO[editovat zdroj]

V článku stále chybí věrohodné zdroje. Šablonu UO jsem vrátil s odkazem na wp:OS. Nelze zdrojovat google, zpravodajskými nebo módními servery. --Wikipedista:BobM d|p 28. 7. 2014, 09:45 (UTC)

Tak ja si myslim pravy opak.--Toмa646 (diskuse) 28. 7. 2014, 10:32 (UTC)
To máte smůlu. --Wikipedista:BobM d|p 28. 7. 2014, 10:34 (UTC)

Pane kolego, nevracejte bez diskuse do článku sekce, které jsou špatně zdrojované (špatné zdrojování vám bylo vytčeno i na Nástěnce správců) a které tudíž zavánějí vlastním výzkumem. Zkuste oslovit kolegu I.Sáčka, seniora, zda by nebyl schopen a ochoten k takovýmto či podobným tvrzením najít relevantní zdroje.--Zdenekk2 (diskuse) 30. 7. 2014, 19:05 (UTC)

  1. http://dic.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/119581 - Internetovy slovnik
  2. http://www.e-reading.ws/chapter.php/101757/123/Faii_-_Vsemirnyii_perevorot_Esse_o_novom_amerikanskom_imperializme.html - Online kniha
  3. http://www.elegantnibydleni.cz/jak-udrzovat-travnik/
  4. Rozhodně nevypada jako nesolidni web
  5. www.bio-info.cz/zijte-bio/travnik-nadevse - Web prodejny zahradni techniki, nas tady ale zajima puvod tohoto typu zahrady, ty kecy o modnosti, ty su už zaujate. A rozšiřenost tyhle zahrady je zdrojovana předchozim zdrojem.

Všechny su použitelne.--Toмa646 (diskuse) 30. 7. 2014, 19:15 (UTC)

  1. To by snad i použitelné bylo, ale v jiném článku. O módním diktátu se tu nic nepíše.
Protože si toho asi zatím nikdo nevšiml, tak jen dodám, že je to kopie článku z ruské wiki. --Harold (diskuse) 30. 7. 2014, 21:17 (UTC)
  1. Hmm, zajímavé… Ale opět ani slovo o předmětu tohoto článku.
  2. Komerční prezentace výrobce zahradní techniky opravdu není věrohodný zdroj ať už se jím snažíte doložit cokoliv. Obzvláště dokládáte-li takovým zdrojem tvrzení, které odkazovaný reklamní text žádným způsobem ani nezmiňuje.
  3. No jen jestli to bio není taky jen jeden módní diktát. Bral bych je trochu s rezervou, ale budiž.
  4. článek je psaný poněkud tendenčně, ale budiž, něco by se jím doložit dalo. Ale rozhodně ne tvrzení, které jím dokládáte vy. Nic takového se tam nepíše.
Jedudědek (diskuse) 30. 7. 2014, 21:04 (UTC)
Většina zdrojů použitých v článku mluví obecně o módě a jen některé z nich zmiňují módní diktát. Zde v článku jsou však obecná tvrzení o módě vztažena na pojem "módní diktát". Např. hned druhý zdroj modnisperk.cz píše Klíčovou roli v módě hrají estetická kritéria,… zde v článku pak dokládá tvrzení Módní diktát podle rozšířeného názoru ovlivňuje především pojetí krásy, estetiky[2]. Ve zdroji se nemluví ani o módnim diktátu, ani o rozšířeném názoru. Jedná se tedy o vlastní výzkum, navíc lze takovýto způsob zdrojování (který je vlastní celému článku), považovat za falešnou referenci. Jedudědek (diskuse) 30. 7. 2014, 21:43 (UTC)
Mě by zajímala tématická souvislost, encyklopedičnost a NPOV. Vracený text budto s tématem nesouvisí či souvisí velmi okrajově (bydlení) nebo je za hranicí encykopedicky akceptovatelného POV. Nechám ostatní na posouzení:
  • Propaguje se určitý vzhled (norma), jak by měl vypadat ideální muž nebo žena. Hlavně u žen toto často vede k nesmyslným plastickým operacím a dietám. (sekce vzhled) - bez ohledu na možnou pravdivost jsou obě věty neencykl. hodnotící a tendenční
    • Neni tu nic nenciklopedickeho, navic je to ověřene.
  • Časté je například ve všech reklamách ukazování ideální zahrady, především typu tzv. Moderní zahrada - proboha, jak souvisí reklama na ideální zahradu s módou???
    • A proč by se nesouvisela, móda ma vliv na spostu věci, ne jen na oblečeni.
  • Módní diktatura v bydlení je nejlépe znát v satelitních městech a u novostaveb, které se snaží splňovat především Britské módní trendy. - nechápu souvislost...
    • A proč by se nesouvisela, móda ma vliv na spostu věci, ne jen na oblečeni.
  • V televizi převládají hlavně Americké filmy a seriály, což je často způsobeno hlavně tím, že ty tuzemské nestojí za nic, nebo nejsou tak dobré. - tohle je neověřitelný POV...
    • Je to ověřene, takže bez vašich namitek.
  • Ke kulturnímu imperializmu patří i jazykový imperializmus, hlavně nadměrná používání a propagace Anglického jazyka oproti a na úkor ostatních jazykům. - kulturní imperialismus???? jednak nesouvisí s tématem, jednak neověřitelný POV
    • Je to ověřene, navic denodenně znatelne. Take nelze nic namitat proti
  • Tato opozice se stejně tak může stát novou módní vlnou a sociálním diktátem. - viz předchozí věta v odstavci, ???? --Wikipedista:BobM d|p 30. 7. 2014, 19:23 (UTC)

K tvym argumentum se da řict jedine, je to hromada nesmyslů. Navic je znat, že tomuhle tematu ani moc nerozumiš. Proto by bylo lepči, aby si do tohodle članku už nevrtal, pokud chceš o něčem psat do Wikipedie, musiš tomu nejprve rozumět a všechno si zjistit o tom. Nejde abych psal o něčem, o čem nic nevim.--Toмa646 (diskuse) 30. 7. 2014, 19:41 (UTC)

To jenom dokládá že žádný důvod / argument nemáte. --Wikipedista:BobM d|p 30. 7. 2014, 19:42 (UTC)
Měl byste urgentně prostudvat pravidla. Předevšim co je to Wikipedie:NPOV a Wikipedie:Věrohodné zdroje.--Toмa646 (diskuse) 30. 7. 2014, 19:48 (UTC)
A s tim že je v tom něco neověřene, s tim na mě nechodte. To už opravdu vyložena lež.--Toмa646 (diskuse) 30. 7. 2014, 19:50 (UTC)
Mohl byste alespon vyplnovat shrnutí? A neobvinujte mě ze lži. --Wikipedista:BobM d|p 30. 7. 2014, 19:52 (UTC)

Vaše argumenty su rozbite na, to rači nebudu řikat, chcete něco dodat?--Toмa646 (diskuse) 30. 7. 2014, 20:07 (UTC)

@Toma646: Jednu ze sekcí jsem smazal také já, pokud si povšimnete, jde o to, aby zde nadále smělo heslo zůstat a například nekonkrétní obsah sekce vzhled Propaguje se určitý vzhled (norma), jak by měl vypadat ideální muž nebo žena. Hlavně u žen toto často vede k nesmyslným plastickým operacím a dietám. by měly být zásadně rozšířen, konkretizován. Protože se to vbrzku stane stěží, smazal jsem jej. Totéž obrázky. Aby bylo obtížnější prosazovat názor, že musí být heslo smazáno, s argumentem, že je stále odpad, špatně ozdrojovaný.

Co se zahrad a sekce okolo zahrad týká, ano jde o vůli zákazníků mít stejnou zahradu jako je na letáčku ze supermarketu, nejen protože jsou bez vkusu, ale protože se chtějí začlenit (a myslí si že se takto začlení), tedy totéž. Ačkoliv ve skutečnosti není žádný jediný nebo skupinový propagovaný styl, který by musel být realizován. A proto bude těžké najít zdroje že jde o skutečný tlak, nikoliv jen o už mnoho desetiletí zastaralou módu, že prostě není jen mnoho neschopných architektů kteří jinou zahradu než anglický trávník, tůje a balvany neumějí. Ve skutečnosti tohle není dávno módní trend (v ČR).

Používání angličtiny v reklamě a nadřazování angličtiny v módě a kultuře, zejména u nezletilých a na druhé straně jazykový imperialismus bych osobně vnímal jako různé věci z různých podnětů. A tak je i zdrojoval. Více později.--I.Sáček, senior (diskuse) 31. 7. 2014, 06:49 (UTC)

@Toma646:Módní diktát v médiích, tedy tak jak to chcete popsat Vy je rovněž třeba, zcela nezbytně, specifikovat. Ačkoliv chápu co chcete říct, pojem média je široký a nelze omezovat na seriály. Naopak propagaci (třeba argentinských) telenovel a vliv této propagace na skupinové chování některých skupin obyvatel lze sledovat. Pokud ovšem máte náhodou na mysli sledování seriálů po netu na pirátských serverech v angličtině asi těžko půjde o módní diktát a kdyby byl, jeho prokazatelnost solidními zdroji bude minimální, pokud informaci vhodně nepřeformulujete. Aby bylo možné Vaše věty a odstavce využít, bude třeba je změnit, rozšířit, specifikovat. Jak už někdo řekl, jsou provoláním názoru nikoliv informací. Jsou módním diktátem skupiny která se vytyčuje vlajkou protestu proti proudu. Nerozšíříte li je, nevyjasníte formulace, chcete li aby byly ponechány "tak jak jsou", patrně se setkáte oprávněně s potížemi. Nemyslím si ovšem, že by jste to nevěděl. Jsou potíže smyslem toho, co lidé, jenž konflikty vytváří, vyhledávají? Potřebují je nezbytně k vyznačení svého zcela revolučního postoje? Jak by se v takové situaci chovala čtrnáctiletá puberťačka? Nebo šestnáctiletý puberťák, chlapci bývají opoždění. Nikdo po členech skupiny v rámci módní diktatury asi nikdy otevřeně nebude chtít aby byli konformní. Všichni, celá, i nejvíce tolerantní skupina vždy bude chtít aby i ten nejvýjimečnější člen plnil základní pravidla. Pravidla při jejichž neplnění hrozí rozklad a změna podstaty skupiny. Ale jsou členové skupin, kteří se touží cítit vyvrženi aby si potvrdili statut nejvýjimečnějšího člena. Někdy se ošem takoví vyjímeční lidé pokouší prosadit vlastní, zjevně geniální, vynález, pokrokový koncept, nebo jako na wikipedii, názor. Někdy jsou lidé, kteří nesmlouvavě trvají na sporné malichernosti, osobami, které trpěly šikanou nebo špatnou výchovou a mají nízké sebevědomí. Signalizují svým chováním, nesmlouvavými postoji, že jsou slabí, zranitelní. Jejich chování je označuje za terče a osoby se sadistickými sklony, kterých je ve společnosti asi polovina, se rádi ujmou úkolu z nich udělat rituální oběti. Co si o tom myslíte Vy? Chtělo by to zdroje, že. Jinak jsou to bláboly, že. To je asi tak všechno. --I.Sáček, senior (diskuse) 1. 8. 2014, 06:29 (UTC)

Ty sekce byly ozdrojovane dosatatečně a dodržovaly všechny pravidla Wikipedie. A ostatnim se to stejnak nelibi. Řiká se: Chytřejši ustoupí. Proto tenhle článek už nebdu řešit. A esli se mi něgdo rozhodne znepřijemňovat život i jinde na wiki, tak upozorňuju, že jedna žádost o opatření je už se mnou otevřena a tak klidně požadam arbitry aby mu dali par omezení.--Toмa646 (diskuse) 1. 8. 2014, 08:22 (UTC)

Na arbitry se budete obracet, až vyčerpáte všechny ostatní možnosti řešení sporů. Věnujte jim prosím větší pozornost. Při jejich řádné aplikaci by mnoho případů vůbec nemělo k arbitrážnímu výboru dospět. --Bazi (diskuse) 1. 8. 2014, 08:35 (UTC)
Už sem si našel inači zabavu. Jednotlive typy podnebi Koppenovy klasifikace. Tahle diskuze a celkově co tu ted dělame je jen ztrata času.--Toмa646 (diskuse) 1. 8. 2014, 10:03 (UTC)
Moudré rozhodnutí. Bude nejlépe nechat rozuzlení na těch, kteří kvůli řešení nepohádají. Díky. Vaše klimatické pásy se mi zdají být mnohem lépe zpracovány než módní diktát v jakékoliv verzi.--I.Sáček, senior (diskuse) 1. 8. 2014, 20:53 (UTC)
Tady se nehlasuje. K výsledku máte dojít v diskusi s věcnými argumenty. --Bazi (diskuse) 30. 7. 2014, 20:55 (UTC)
Věcnych argumentu je hromada o sekci vyš. --Toмa646 (diskuse) 30. 7. 2014, 20:57 (UTC)

Sporné sekce[editovat zdroj]

Sekce Vzhled: libimseti.cz je nedůvěryhodný zdroj, navíc zdroj v úvodu píše o módním diktátu štíhlosti star, nikoliv o celkovém požadovaném vzhledu všech osob, druhý zdroj je blog s promo článkem (tedy opět nedůvěryhodný a navíc se v něm píše pouze o plastice prsou, nikoliv o vzhledu celkově).
Sekce Bydlení: Ideální zahrada se určitě neukazuje „ve všech“ reklamách, článek ve zdroji je pak zjevně zaujatý propagací „zelené domácnosti“. Zdroj u druhé věty je těžce komerční.
Sekce Média: První věta je POV, zdroj píše o kulturním imperialismu, nikoliv o módním diktátu. Druhá věta nesouvisí s módním diktátem.
Sekce Opozice: Zmatečná věta, zdroj píše o sociálním významu módy v oblékání dětí, nikoliv o nějaké „opozici“ či módním diktátu celkově.--Zdenekk2 (diskuse) 30. 7. 2014, 20:41 (UTC)

K šabloně UO[editovat zdroj]

(Pokračování diskuse z diskuse s Koheletem):
@Kohelet: Pokud by platila synonyma „módní diktát“ = „diktát módy“ (bylo by nutno oba termíny uvést v první větě), pak jsem během pár minut našel sice zřejmě neodborný/méně věrohodný zdroj, ale publikovaný (aby to nebyl vlastní výzkum) a který se zabývá pojmem do hloubky. Pokud je pojem médii nějak chápán, pak si nejsem jist, zda je nutně potřeba odborný posudek na doložení této skutečnosti. Nějaké další použitelné zdroje by se možná daly najít z Googlu. Tvrzení z neodborných/méně věrohodných zdrojů by samozřejmě nesměla být prezentována jako fakta, nýbrž formulacemi typu „někdo něco tvrdí/je tvrzeno“. Tomovy neozdrojované fabulace, předpokládám, kolega I.Sáček, senior buď nějak zdrojuje nebo odstraňuje.

@BobM: Ve své poslední reakci u Koheleta si protiřečíte. Pokud sám uznáváte, že pojem módní diktát existuje, pak jaké „pochybnosti k ověřitelnosti existence“? Encyklopedický článek lze napsat o chápání pojmu médii, potažmo (případně) populací, encyklopedičnost jsem ale dosud neřešil, řešil jsem (ne)oprávněnost šablony UO.--Zdenekk2 (diskuse) 2. 8. 2014, 20:27 (UTC)

@wikipedista Zdenekk2:Dobrý den. Hodil jsem tam zdroje (časopisy a enziny) potvrzující používané slovní spojení, výraz „Módní diktát“ včetně Vámi jmenovaných "Pozitivních novin". Jsem sice zvědav, kdo zdroje smaže jako první, ale hlavně doufám že to nevyvolá žádné hádky. Navíc doba než někdo přijde a prohlásí, že heslo má příliš mnoho zdrojů se tím dnes opět přiblížila. On jistě přijde. Díky za tip ohledně pozdravů, překvapilo mne to, samé zajímavé hesla.--I.Sáček, senior (diskuse) 2. 8. 2014, 23:40 (UTC)
Narazil jsem tam na nějaká vyhýbavá slova a myslím, že např. z komentářového článku alternativního hudebníka z nevýznamného online periodika nelze vyvozovat nějaké dalekosáhlé odborné soudy o módě, tak si moc nejsem jist, jestli to bude dostačující pro encyklopedický článek. Ale to asi posoudí jiní. --Bazi (diskuse) 3. 8. 2014, 01:01 (UTC)
Když hledám „Módní diktát, móda, diktát, diktát módy," atp narazím na blogy, osobní stránky které primárně řeší daný termín, třeba proti němu protestují. Termín lze najít v textech i knihách o módě, ale je jen zmiňován. Jedna kniha se věnuje diktátu textilního průmyslu v módě. Kupovat a překládat kdejaký nesmysl kvůli zdrojování jednoho hesla nebudu. Je totiž v němčině. Termín je často používán v bakalářských pracech a užíván i módními historiky, ale jen zmiňován, používán. Tedy lze očekávat že jednoho krásného dne termínu „Módní diktát“ bude třeba věnována celá publikace odborného autora. Jsem s Vámi zajedno, do té doby je na komunitě zda akceptuje že tam bude viset požadavek na zdroj, nebo text smaže. Já nevím, snad jsme nyní pro text udělali dost, aby wikipedista Toma646 mohl být spokojen, nebo nebyl frustrován, protože něco z toho co upravil nějak zůstalo, byť zcela přepracované a osekané. Mohl bych doplnit další sekce které by se věnovaly některým vlivům ale zmiňovanou podstatnou vadu nezměním. Teď je na wikipedii, zda jí to zatím stačí. --I.Sáček, senior (diskuse) 3. 8. 2014, 06:30 (UTC)
Ještě k „vyhýbavým“ větám. Ano. Používám je jako formulace vět a zdrojuji je. Když napíšu některé rostliny mají žluté listy, dodám odkaz. Taková „vyhýbavá“ tvrzení používám, rozděluji li různorodé celky na více skupin a nechci se opakovat. Nebo jde o slovní obrat v tomto smyslu jako v úvodu textu, kdy je vyhýbavé tvrzení použito jako zkratka. Třeba by bylo ale vhodnější větu
Podle některých tvrzení v sedmdesátých létech móda, jako víceméně jednotné skupinové chování, rozrůznila na styly typické pro skupiny osob. Podle tohoto názoru v posledním desetiletí postmoderní doba ukončila módní diktát a nahradila jej osobním výběrem některé z variant módního stylu, jenž jsou všechny možné.

lze nahradit třeba

Podle tvrzení Zuzany Brodilové, Jany Máchalové, Zuzany Holbové, Dušana Šindeláře, Evy Čepelákové (a doplnit další jména u nichž by mělo být zřejmé že neoponují danému tvrzení a toto tvrzení není osamocený hlas na poušti, což by bylo zavádějící zkreslení ) a pod texty často nepodepsaných autorů, se v během počátku druhé poloviny 20. století let móda, jako skupinové chování, rozrůznila na styly oblékání skupin které na počátku 21. století reprezentují například Black metal, Cyber, Emo, Freetekno, Geek, Glam, Goth, Grunge, Hip hop, Hooligans, Hippies, Lolita, Mod, Nerd, Otaku, Otherkin, Postappo, Psychobilly, Punk, Rave, Rivetheads, Rocker, Rude boys, Skate, Skinheads, Steampunk, Straight edge, Tramping, Visual kei, které jsou typické pro skupiny osob vymezených sociálními a kulturními hranicemi. Podle názoru Jany Máchalové (doplnit další jména které se shodují s uvedeným tvrzením) v posledním desetiletí počátku 21. století byl ukončen módní diktát a nahradil jej osobním výběr varianty módního stylu například Black metal, Cyber, Emo, Freetekno, Geek, Glam, Goth, Grunge, Hip hop, Hooligans, Hippies, Lolita, Mod, Nerd, Otaku, Otherkin, Postappo, Psychobilly, Punk, Rave, Rivetheads, Rocker, Rude boys, Skate, Skinheads, Steampunk, Straight edge, Tramping, Visual kei, jenž je všechny možné použít kýmkoliv v kontextu události.--I.Sáček, senior (diskuse) 3. 8. 2014, 07:11 (UTC)

Věrohodné zdroje[editovat zdroj]

Bylo toto odstranění šablony {{Věrohodné zdroje}} a požadavku na zdroj opodstatněné? Jsou všechny informace doložené věrohodnými zdroji? --Bazi (diskuse) 1. 1. 2015, 17:01 (CET)Odpovědět

Zdroje dokládají věrohodnost tvrzení hypoteticky možného jevu (jako UFO), dokazovaného a popíraného (čarodějnice), odborníky i laiky (jako Nový světový řád (konspirační teorie)), v mnoha oborech, a potvrzují používanost termínu.
  • Je zdrojů nedostatek?
  • Jsou některé uvedené zdroje v konfliktu zájmů?
  • Prosazují politický program, který preferuje nějaké subjektivní tvrzení?
  • Opisují zdroje od sebe navzájem svá tvrzení?
  • Jde o zdroje mimo obor?
  • Jde o tvrzení nepodporovaná nebo v rozporu s převládajícím míněním příslušné akademické komunity?
  • Jde o překvapující nebo očividně důležitá tvrzení, která nejsou obecně známá a ověřitelná?
  • Je heslo nevyvážené nebo preferuje nějaké tvrzení?
  • Je tato moje argumentace zavádějící, zkreslující, neúplná?
Myslím ale že dokládat více zdroji by bylo směšné. Konzultoval jsem problém s autorem odborných sociologických prací renomovaných autorů, který mne odkázal na díla, kde se termín sice nevyskytuje, ačkoliv chování "módní diktát" z nich vyplývá nebo je popisováno. Věrohodnější zdroje než ČTK tak asi ani tento týden nebudou. Odborná literatura není v češtině přesně o tomto termínu, pouze o tendenci, módním chování, módním diktátu, jako sociologickém jevu a souvislostech. Stále je ale možnost začlenit promazaný text tohoto hesla do hesla móda anebo smazat. Protože heslo nebylo smazáno s tím že bude upraveno. Bylo upraveno. Zeptejme se nyní obráceně: Chce někdo podat znovu návrh na smazání, protože heslo je:
  • o nevýznamné skutečnosti
  • zkresluje skutečnosti (jednostranný výběr faktů)
  • porušuje copyright
  • jde o text který následně vede k jednání proti skupině obyvatel (rasistické statistiky)
  • přímo narušuje práva osoby nebo skupiny osob (homofobní téma)
  • jinak neodpovídá požadavkům na wikipedistické heslo
Pokud ano, nebo je jiný důvod, rozdělme jej, smažme, naděje že bude heslo v blízké době dokonalejší, lépe ozdrojované není velká. A bude klid. O nic nejde, původní text který chtěl wikipedista:Toma646 zachovat je stejně odplaven pryč a heslo přesunuto. --I.Sáček, senior (diskuse) 1. 1. 2015, 18:13 (CET)Odpovědět

Externí odkazy či reference byly změněny (září 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 1 externí odkazy či reference na stránce Módní diktát. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 1. 9. 2018, 03:55 (CEST)Odpovědět