Diskuse:Liturgická barva

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Michnvejv v tématu „Struktura článku

Restrukturalizace[editovat zdroj]

Dal jsem tam šablonu "upravit", protože liturgické barvy samozřejmě nemá jen katolická církev, a jejich význam se občas liší. Zatím ovšem sám nestíhám to upravit, tak to aspoň takto označuji. --Mmh 17:03, 15. 7. 2007 (UTC)

Vzhledem k tomu, že článek je i po tom měsíci pouze katolický, a asi tu není nikdo, kdo by to rozšířil, nabízel by se přesun na "Liturgické barvy v římskokatolické liturgii" nebo něco podobného, ale přijde mi to velmi kostrbaté. Co si o tom kdo myslíte? --Mmh 14:55, 19. 8. 2007 (UTC)

Jestli u řeckokatolíků, popřípadě u různých autonomních katolických patriarchátů mají jiné zvyklosti, to nevím. Pak si dokážu představit liturgické barvy ještě u pravoslavných, ale u jiných křesťanů, zvlášť u reformovaných, asi sotva. A u nekřesťanských náboženství se zase nepoužívá termín "liturgie". Spíš by bylo třeba, aby ten článek nebyl jen suchým popisem aktuálních "předpisů", ale obsahoval i nějaký fundovaný historický exkurs a tak. --ŠJů 22:40, 19. 8. 2007 (UTC)

Nevím, nakolik se liší barvy řecké liturgie, ale třeba pravoslaví má úplně jiný okruh svátků. Liturgické barvy používají dále klasické luterské církve (skandinávští luteráni, svobodní luteráni v Německu atd.), anglikáni a některé menší církve, a pokud vím, občas se liší dost výrazně. Já bohužel jsem schopen dodat jen liturgické barvy za Obec křesťanů, na ostatní nejsem dostatečně v kursu, a asi by bylo dost divné, kdyby tam byla jen ŘKC a OK. Když už, tak tam musí být aspoň pravoslaví, luteráni a anglikáni, pak tam mohu přidat i OK. Jenže nevím, kdo by to tam mohl doplnit. Já sám bych si to nejprve musel zdlouhavě dohledávat, a to teď určitě nezvládnu. --Mmh 12:35, 20. 8. 2007 (UTC)

Jakékoliv rozšiřování kteréhokoliv článku relevantními informacemi je vítané. Prozatím bych dosavadní název článku považoval za vyhovující. Pokud přibudou další informace, pak bude možno uvažovat o tom, zda obsah rozdělit do více článků atd. --ŠJů 16:46, 20. 8. 2007 (UTC)

Provedl jsem tedy základní restrukturalizaci článku tak, aby se dal rozšiřovat o informace o dalších církvích. Časem něco doplním. --Mmh 17:18, 20. 8. 2007 (UTC)

Liturgie jiných církví[editovat zdroj]

Povšiml jsem si, že kapitola Liturgie jiných církví, naznačující další možnosti rozšiřování, byla doplněna nepravdivým tvrzením, že "kromě starokatolíků a pravoslavných se v ostatních církvích liturgické barvy nevyskytují a oděv duchovních je po celý rok stejný" (viz též mou poznámku nahoře), tedy jsem to vymazal. Takováhle tvrzení medle nemají smysl, spíš by bylo potřeba doplnit postupně ostatní církve, a to ne negativní informací, nýbrž popisem barev obdobným římskokatolické církvi. Vizte též mé poznámky výše. --Mmh 13. 9. 2008, 07:57 (UTC)

V evangelických církvích je situace různá. Zatímco kalvinisté většinou liturgické barvy nerozlišují, lutheráni barvy používají a jejich užití je velmi blízké katolíků (viz např. http://coena.edunix.cz/liturgika/teorie/liturgicke-barvy/ ; http://smichov.evangnet.cz/kalendar/liturgicky/ ). Církev husitská navazuje přímo na tradici katolickou. Církve probuzenecké, letniční atd. většinou pokračují v kalvínské tradici a barvy neužívají. Vzhledem k tomu, že všechny církve, které liturgické barvy užívají, navrhuji ZRUŠIT zvláštní odstavec pojednávající o katolické církvi a udělat z něj obecný popis liturgických barev; případné rozdíly a odchylky popsat u jednotlivých barev. A k tomu přidat odstavec a v něm rozebrat, kdo barvy má a kdo ne. -- butrus butrus faqīr 4. 1. 2009

Pohledal jsem trochu ty luterány, a odchylek vůči katolické praxi mají docela dost. Úplně jiné barvy mají pravoslavní, a odlišná schémata najdeme i u dalších církví. Pokud tedy nehodláme tenhle článek rozdělit na různé podle vyznání, je potřeba nechat tu strukturu zde. --Mmh (diskuse) 14. 9. 2013, 20:39 (UTC)

Struktura článku[editovat zdroj]

Už po několikáté narážím na tento článek a mluvím tu o tomtéž (chybějící nekatolíci). Tedy jsem aspoň nahodil začátek luteránů a přidal nadpis pro pravoslavné. Než ale budu doplňovat dál, raději se zeptám těch, kdo tento článek sledují, co si myslí o celkové struktuře, která bude při těch samostatných kapitolách dost nepřehledná. Napadají mě tyto možnosti:

  • místo jednotlivých podkapitol hodit barvy v určité církvi do tabulky
  • udělat kapitoly pro jednotlivé barvy (jak bylo také už navrhováno), k nim popsat užití v různých církvích (které se ale může dost lišit), a přehledy pro jednotlivé církve vyčlenit na samostatné stránky

Co myslíte? --Mmh (diskuse) 14. 9. 2013, 20:49 (UTC)

Narazil jsem na tenhle článek a porovnal jej s anglickou verzí. Tam to mají vyřešení tabulkou, což mi přišlo šikovné. Tabulku jsem s malými změnami převzal a přeložil. Rozhodně mi přijde lepší členit článek dle církví. --Michnvejv (diskuse) 1. 11. 2015, 15:32 (CET)Odpovědět