Diskuse:Krav maga

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Trochu nesouhlasím s řádkem , kde se Krav maga srovnává s karate a šermem, buď ať autor upřesní, že srovnává techniky se sportovním šermem, což se srovnávat nedá, nebo šerm plně vypustí, protože v evropském šermu bojovém, se podle starých příruček krom meče používaly i rány pěsti, rány štítem, kopy, rány hlavici meče apod. tedy ne jen meče. Sám článek nebudu editovat, ať to upřesní autor... -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Men Q (diskuse)

V článku je o krav maga psáno jen ve spojitostí s Izraelí. Není snad pravda, že má původ u Židů v Bratislavě za 2.sv. války? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 194.228.32.245 (diskuse)

Ano, zakladatelem byl údajně Imrich Sde-Or, ale ten byl původem maďarský Žid - narodil je v Budapešti, ale vyrůstal v Prešpurku. Problém je, že KM je otevřený systém a z původního tam nezůstalo skoro nic (zdrojem byl především evropský zápas ve volném stylu + nějaké cirkusové kreace z výuky jeho otce + nějaké věci z evropské odnože jiujitsu 30-tých let).
Hlavním zdrojem dalších a nahrazujících technik bylo po válce britské defendu a jiujitsu. Později - když se rozmohla asijská umění v Evropě a Americe - KM absorbovala další věci - a s přírůstkem imigrantů ze sovětských zemí pak absorbovala také sambo a rukopašnyj boj, kontakt s US zase kickbox. KM je tedy syntetický systém - podobně jako musado apod. - a mluvit o nějaké *velkém učiteli*, *zdroji poučení* a *filosofii* je zcestné. A pořád se vyvíjí - i díky tomu, že mnoho pokročilejších bojovníků paralelně dělá i něco jiného - box, karate, TK, brazilské JJ apod. Jen se o tom v oficálních komunitách KM nerado slyší :) - ono dodržovat pravidlo o skromnosti, vstřícnosti a nenápadnosti je někdy zatraceně těžké :). -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 165.225.72.100 (diskuse)