Diskuse:Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Schirgiswalde)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Jan Polák v tématu „WPQ

WPQ[editovat zdroj]

OJJ[editovat zdroj]

Dobrý, že aj v době napjaté autorskoprávními problémy a přidělováním dobrých článků DČ tvoříš, taky se snažím. No, co bych měl:

  • během které dostal barokní svatostánek přístavbu novorománského průčelí s dvěma věžemi. Díky nim je jediným římskokatolickým kostelem drážďansko-míšeňské diecéze s dvěma věžemi. - to se nám nějak opakují ty dvě věže.
    • VyřešenoVyřešeno Chtěl jsem trumfnout Tolkiena, proto dvakrát dvě věže :-) Upraveno.
  • Co bylo s kostelem během první a druhé světové války?
    • KomentářKomentář Prameny naprosto mlčí.
  • Kapacita 400 míst v infoboxu x přibližně 400 míst v textu.
    • VyřešenoVyřešeno Přepočítáno a sjednoceno.
  • Zvony a zvonkohra - rekvizice?
    • KomentářKomentář Vzhledem ke stáří zvonů to skoro vypadá, jako by rekvizice neproběhly, což je divné. Zdroje opět mlčí. Chystám se kvůli zvonům a varhanám napsat o nějaké informace. Na Anenské pouti byli i lidé ze Schirgiswalde, jenže to jsem ještě nebyl s prací tak daleko.

Víc nic, tak aby alespoň něco bylo. :-) --OJJ, Diskuse 29. 8. 2017, 10:33 (CEST)Odpovědět

Děkuji moc za pročtení a připomínky. Právě že i v dobách zlých je potřeba dělat si radosti. S touhle radostí se patlám už měsíc :-) Gumideck (diskuse) 29. 8. 2017, 15:07 (CEST)Odpovědět

Jan Polák[editovat zdroj]

Díky za pěkný článek. Mám k němu několik drobností, ať to nemáš tak jednoduché: :-)

  • Jižním směrem se nachází barokní fara s mansardovou střechou z roku 1716. – jižním směrem od čeho (náhrobku, hřbitova, kostela)?
VyřešenoVyřešeno Doplněno.
  • Stavba byla dokončena o tři roky později a 8. října 1741 ji děkan Freyschlag požehnal. Kostel vysvětil 16. srpna 1750 biskup Jakob Wosky von Bärenstamm (1692–1771).[4] Realizace stavby byla svěřena hraběcímu staviteli Zachariasi Hoffmannovi (1678–1754) z nedaleké Lipové.[2] Stavební práce vedl místní zednický mistr David Pietschmann a krovy zhotovil rovněž místní tesařský mistr Christoph Sanner.[4] – nejdřív kostel světíš a pak až ho buduješ?
VyřešenoVyřešeno To je inovativní přístup inspirovaný nejmenovaným městem, kde mají už několik let od stavebního úřadu zkolaudovaný chodník, který ještě nezačali stavět :-).
  • během které kostel přišel o boční oltáře, galerie, vitráže a další kusy mobiliáře. Během let 1971–1972 byly renovovány věže – kam furt utíkáš?
VyřešenoVyřešeno Sportem ku zdraví :-).
  • umělecké dílny Fischer však bylo původně umístěné na severní stěně a roku 1976 bylo přemístěno – taková hnidopišská
VyřešenoVyřešeno V pořádku, bylo nebylo.
  • Vlevo od vítězného oblouku je umístěna rokoková kazatelna, jež pochází od některého z žáků pražské školy. – ta pražská škola by možná stála za odkaz, ne?
KomentářKomentář Tady vůbec nevím. U té pražské školy jsem tápal už při psaní, nevím totiž, jestli jde o kunsthistorický termín nebo výmysl autora textu.
Jasně, také jsem nic nenašel, když jsem chtěl dotazu předejít a odkaz dohledat sám. --Jan Polák (diskuse) 14. 10. 2017, 07:46 (CEST)Odpovědět

Závěrem ještě jednou děkuji za článek. Směle s ním ke stříbrnému puclíku. --Jan Polák (diskuse) 13. 10. 2017, 02:00 (CEST)Odpovědět

Děkuji za čas, pročtení a připomínky, ani to nebolelo – tedy aspoň mě ne :-). Pěkný večer. Gumideck (diskuse) 13. 10. 2017, 20:13 (CEST)Odpovědět