Diskuse:Kosmické těleso

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 měsíci od uživatele Zemneplocha v tématu „Pojem Kosmické těleso

Pojem Kosmické těleso[editovat zdroj]

V článku Kosmické těleso je uvedeno, že článek není dostatečně ozdrojován a je třeba informace ověřit. Pokusil jsem se najít nějaké informace o pojmu kosmické (popř. nebeské) těleso. Hlavní problém je v tom, že pojem kosmické těleso se používá hlavně v populárních médiích a literatuře, nenašel jsem žádnou definici pojmu kosmické těleso. Pojem zde v cs-wiki nemá ani cizojazyčný ekvivalent. Ve všech mnou nalezených zdrojích (encyklopedie, webové stránky) se hovoří spíše o nebeském tělese, nebo o objektu. V cizojazyčných zdrojích se používá pojem "celestial body", popř. "heavenly body". V každém případě pokud je nějaká definice, tak tvrdí, že nebeské těleso je přirozené těleso ve vesmíru, vždy ve smyslu astronomickém, nikde jsem nenašel, že by do tohoto pojmu zahrnovali i umělá tělesa, tedy pojem z oblasti kosmonautiky. Z tohoto pohledu je definice uvedená v článku nepřesná (když už nechci říct, že chybná). Hodně jsem se o tyto pojmy zajímal, když jsem pracoval na pojmu astronomický objekt, který je také o přirozených objektech/tělesech.

No, a to jsem ještě zjistil, že existuje Šablona:Infobox_-_kosmické_těleso, která je upravena vyloženě pro umělé kosmické těleso ... bohužel, ten kdo sem kdysi zavedl pojem kosmické těleso, tak úplně neuvážil význam tohoto slova vzhledem k těm ostatním pojmům astronomickým a kosmonautiky. Pojem kosmické těleso se spíš hodí do té kosmonautiky.

Takže prosím někoho zkušenějšího, jestli by poradil co tím, v tuto chvíli se mi zdá, že pojem "kosmické těleso" je ekvivalent k "umělé kosmické těleso".

--Zemneplocha (diskuse) 21. 3. 2024, 15:40 (CET)Odpovědět