Diskuse:Kazimír

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dle mého názoru je význam jména Kazimír jiný. Kazi- může být i ze slova "kázat". To ovšem dost podstatně posouvá význam jména. Doporučuji ještě prověřit. 62.177.72.149 14:26, 16. 3. 2008 (UTC) Rike

Na internetu toho moc není a na wiki píší také jenom ve smyslu kazit, i když jsem narazil na jednu s objemy tvrzeními (ale asi bych to neoznačil za důvěryhodný zdroj). Nemáte k tomu nějaký věrohodnější zdroj? --marv1N 14:50, 16. 3. 2008 (UTC)
Vysvětlení jména Kazimír nelze bez znalosti starobylých jazyků staroslova(ě)nštiny, jazyka původních keltů a starých germánů. Polská wiki vysvětluje Kazi jako kázat - rozkazovat a celé jméno ten který rozkazuje (bude rozkazovat) světu (a svět jej bude poslouchat), přeneseně i ten který vládne světu. Obdoba Vladimir, Mojmir. V české wiki lze nalézt i význam jména bájné Kazi "Původ jejího jména je možné dát do souvislosti s keltským jazykovým kmenem cassi, což přeloženo znamená láska nebo úcta." [1]. O smyslu "Kazimír" = "Ničitel světa" lze s úspěchem pochybovat. Takové vysvětlení jen posiluje dojem povrchnosti informací na internetu a v populární literatuře. Kdysi kdesi jsem četl že kazit znamenalo přivlastňovat, získat, zabrat ve smyslu i označit za vlastnictví. Zdroj žel nemám. Medlov 6. 11. 2008, 08:16 (UTC)