Diskuse:Jiří Rusnok

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Premiér Rusnok[editovat zdroj]

Zeman pověřil Jiřího Rusnoka sestavením vlády. Jiří Rusnok (zatím) není premiérem. ondra (diskuse) 25. 6. 2013, 13:29 (UTC)

Ale ano, byl jmenován premiérem. Tato situace se opakuje po každých volbách, kdy existují dva premiéři současně, jeden je však bez jmenované vlády, druhý (Nečas) vykonává pravomoci (dle zvyklostí) až do jmenování nové vlády (Rusnoka), viz Seznam premiérů Česka (dolní oddíl).--Kacir 25. 6. 2013, 13:32 (UTC)
Obrázek je hezký, ale bylo to technicky nutno opravit. Do popisu obrázku jsem dal "designovaný premiér" (to s tam dal vlastně jeden kolega). Rusnok ještě neúřaduje (kde a jak už úřadoval?, zatím jen shání ministry). Nebyl ani v Bruselu na schůzi EU! Tam byl Nečas. Daná situace nemá někde jinde asi obdoby. Je to dáno IMHO nejasností nebo nepřesností (nebo nedotažeností) formulací v ústavě, kterých je několik (bohužel). Proto je problém, již nyní Rusnoka označovat za úřadujícího premiéra. Tím je podle mne stále Nečas, až nejméně do jmenování celé vlády. Ale parlament tuto vládu asi nepotvrdí, tak jak to vlastně bude? --Zbrnajsem (diskuse) 29. 6. 2013, 17:46 (UTC)
Věc se má tak, že jak Nečas, tak celá jeho vláda podali demisi a prezident je pověřil dočasným vedením země (čl. 62 písm. d/ Ústavy). Pak jmenoval Rusnoka premiérem a čeká, až mu navrhne další členy vlády (čl. 68 odst. 2 Ústavy). Takže zatím jsou zde 2 předsedové vlády, jeden v demisi, druhý bez vlády. Prozatímní stav.
Pokud by nová vláda nezískala důvěru PS, bude opět v demisi a bude se čekat, koho prezident jmenuje znova (čl. 68 odst. 4 Ústavy). --188.95.127.237 29. 6. 2013, 17:57 (UTC)