Diskuse:Jaroslav Durych

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Doplnil jsem informaci o extrémních Durychových názorech ze 30. let. Jsou pro jeho útočnou publicistiku typické a dle mého potřebné pro plastičtější jeho obrázek - nebyl to utiskovaný chudák.

Příklad Durychova článku, o který se opírám.

"Minuly doby, kde se v Berlíně hrál Švejk, přičemž se naši vzdělanci rozplývali jako žluknoucí máslo. Dávno již tato obludná kultura byla v Německu vypleněna ohněm. Zato se naši vzdělanci pohoršovali, přijali emigranty, ubrali nám pro ně to, co nám patřilo, posmívali se Němcům, kteří uprostřed bídy vstali k novému životu a odvrátili se od úpadkového cizího hospodářství, od úpadkové cizí kultury. Těžko jest chtíti, aby se nyní naši Němci dohodli s naším zednářstvem, s naší Volnou myšlenkou, s naší předstíranou humanitou, která mobilizuje celý svět pro popravu jednoho anarchisty, ale blahovolně přihlíží vraždění tisíců křesťanů kdekoliv na světě. A nelze se diviti, že tito Němci jsou pohoršeni pomocí poskytovanou rudému Španělsku i přerušením řádných styků s Portugalskem, poněvadž vědí, že z těchto věci by mohly snadno vzniknouti věci větší, při nichž by oni neradi trpěli za naši neprozíravost."

(Jm (diskuse) 4. 1. 2013, 13:15 (UTC))

Wikipedie funguje poněkud jinak a pokud chcete do ní přispívat, tak se prosím seznamte s jejími pravidly. V tomto případě doporučuji především WP:VV, WP:OV, WP:VZ a WP:REF. Vámi uvedený citát (bez uvedení zdroje ho lze považovat za porušení autorských práv) totiž nedokazuje takřka nic, zvláště pak ne to, co byste chtěl, aby dokazoval. --Saltzmann (diskuse) 4. 1. 2013, 13:45 (UTC)
Prosil bych o informaci, odkud ten citát je, předem děkuji. Dle mého není ani trochu extrémní. --Belsazar (diskuse) 15. 7. 2013, 13:34 (UTC)
Připojuji se k Belsazarovi a přidávám: Jak pozoruhodně málo se od té doby změnilo.