Diskuse:Jan van Goyen

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V rámci žádosti o zpětnou vazbu bych měl následující:

  1. zmiňované reference jsou opravdu potřeba
  2. podobně jako Lautreca je přeobrázkováno, 2/3 stránky tvoří galerie, což rozhodně není dobře
  3. do textu bych osobně navrhoval zasáhnout, a to poměrně významně
    1. roztáhnout úvodní odstavec
    2. ten život v bodech bych raději viděl rozpuštěný v řádný text
    3. nebyla by chronologie díla lépe po tvůrčích obdobích než po desetiletích?
    4. nepříliš se mi líbí ty poznámky v závorkách, třeba o té ve Vztahu k Čechám nevím úplně přesně co si mám myslet
  4. samozřejmě také obvyklá typografie

--Reaperman 08:46, 21. 10. 2007 (UTC)

Díky za rychlou reakci.

Až dodělám jiné aktuální věci, tak se pokusím připomínky zapracovat.

K případné další diskusi pár vysvětlení či reakcí:

  • Život v bodech má tu výhodu, že nezastírá míru fragmentálnosti skutečného poznání života barokního malíře. Pokud šlo o tvůrce žijícího relativně spořádaným životem bez afér a soudních sporů, pak máme k dispozici v podstatě pár suchých dat z různých matrik a smluv, ovšem o životě samotném víme pramálo. To platí i o špičkových tvůrcích v Čechách například o Matyáši Bernardu Braunovi. Chtít v tomto případě například nějaký mistrův citát, nebo snad dokonce odpověď na otázku "co dotyčný soudil o umění či o životě" je fata morgana. Žádné paměti, dopisy přátelům, vzpomínky současníků, dochovaný deník. Jediné co o něm jakštakš vypovídá, je dílo samo, v lepším případě datované a signované. (pořád lepší než ve středověku, kde máme pouze řadu nedatovaných anonymních děl snad téhož autora) Přesto se pokusím z toho udělat souvislý text.
  • Poznámky v závorkách vypustím či upravím. V době psaní jsem o nějakém encyklopedickém stylu neměl potuchy. Psal jsem to v podstatě formou, kterou používám pro popularizačněji koncipované časopisecké články.
  • S chronologií díla je vždy potíž. Pokud nemá jít o prosté dělení na období rané, vrcholné a pozdní, pak je taková chronologie vždy poněkud matoucí, neboť může v rámci hledání schémat něco přehlédnout či chybně řadit. Zvláště nebezpečné je to u tvůrců starších období, neboť ti byli současníky chápáni v podstatě jako specializovaní řemeslníci a tudíž velmi silně podléhali diktátu trhu. Vyzkouším, uvidím, nevylučuji, že chronologie nakonec zůstane jak je.
  • Z obrázky je to tak, že ty v textu ilustrují přilehlý text, zatímco ty v galerii jsou jakýmsi "nepovinným" doplňkem chronologie. Možná by bylo možné je oddělit do podstránky nebo tu stránku rovnou hodit na Commons (pak ovšem asi přijdeme o české, resp. pouze české popisky), ale rozhodně bych jí nerad krátil. Je jich tolik mj. proto, že Goyenovo dílo vyniká mj. obrovskou variační bohatostí. Vezměte si jenom ty pohledy na Dordrecht, a to je to pouze velmi úzký a reprezentativní výběr jeho díla. Řádově setina toho, co namaloval. --Šandík 13:28, 21. 10. 2007 (UTC)

Souhlasím s kolegou Reapermanem, jen bych ještě dodal, že pasáž Další holandští krajináři 16. a 17. století by bylo dobré vypustit - k tomuhle slouží kategorie. Obrázky by mohly být na střídačku i zarovnané doleva (parametr left), takto stránka působí trochu monotónně.--Ioannes Pragensis 14:41, 24. 10. 2007 (UTC)

Kategorii vytvořím, obrázky na střídačku mi ovšem připadají jako dosti nešťastné řešení. Roztrhají text, znepřehlední jej, navíc pak není možné jednotlivé obrazy tak dobře srovnávat. Obrázky na jedné straně není ideální řešení, ovšem zdá se mi graficky tím nejčistším, co Wikipedie nabízí. --Šandík 15:39, 24. 10. 2007 (UTC)
Pravděpodobně se to tu na wiki již někdy řešilo (pokud ano, odkažte mě prosím na příslušnou diskuzi); souhlasím, že obrázky na jedné straně jsou graficky poměrně čisté - nicméně k dokonalosti to má opravdu daleko. Hlavním problémem je právě zmíněná nemožnost mít obrázky vždycky u příslušného odstavce, k němuž patří. Možná to vypadá dobře v určité velikosti okna, jakmile si ale okno zmenšíte (a každý uživatel ho opravdu má jinak velké) nebo zvětšíte či zmenšíte velikost textu, malba například z 50. let se octne vedle odstavce o 30. letech (mám-li použít příklad tohoto článku), což je dosti nežádoucí. Za předpokladu, že wikipedie nemá sloupečkový layout pro obrázky, které by se tak mohly zobrazovat po straně nezávisle na textu, jediným způsobem, jak toto ošetřit, je dávat obrázky na přeskáčku. Je také možné vložit obrázek vždy před příslušný odstavec a všechny obrázky na jednu stranu, v tom případě se ale mezi odstavcemi kratšími než obrázek zobrazuje značně nepěkně vypadající bílé místo. Těžko říct, jaké řešení je vyhovující. Co takhle se zamyslet nad možností vytvoření právě sloupečkového layoutu (jak je běžné například ve většině tištěných publikací o umění), tzn. je-li výška obrázku menší než výška paralelního odstavce, zobrazí ze bílé místo ve sloupečku, do něhož se vkládají obrázky, zatímco text vedle pokračuje. V opačném případě, kdy je výška obrázku větší než výška paralelního odstavce, v textovém sloupečku normálně navazuje další odstavec. Opět to není ideální řešení. (Neberte prosím tento příspěvěk jako snahu opravit uspořádání obrázku v tomto konkrétním článku, spíše mě to dovedlo k obecnějšímu zamyšlení; možná není potom úplně správné umístění pro tento můj návrh). No nic, hezké svátky =o) 88.100.29.228 21:45, 24. 12. 2007 (UTC)
To by bylo samozřejmě naprosto skvělé a osobně bych to bral všemi deseti, obávám se však, že to není při globální rozsáhlosti Wikipedie snadno prosaditelný cíl. Každopádně o tom uvažuji již dlouho, ačkoli neslibuji, že z tohoto uvažování může být použitelný výstup. --Šandík 22:43, 24. 12. 2007 (UTC)
Myslím, že bych se to rozhodně nesnažil procpat do všech článků, koneckonců každý má na věc jiný názor a v některých článcích může být výhodnější ten či ten způsob. Takže bychom se mohli zaměřit spíše na to, aby tato možnost byla tolerována nebo zkrátka povolena k užívání. Jedním ze způsobů, jak to vyřešit, aniž bychom nějak zasahovali to kódu wikipedie, je vložení příslušných odstavců do divů... Takže asi takto: bylo by fajn se poptat, jestli by se kupříikladu tento způsob povoloval nebo zda by neexistoval nějaký lepší. Kód by mohl vypadat třeba takto:
<div style="float:left>obrázek 1</div>
<div style="float:left>text příslušející k obrázku 1</div>
<div style="float:left>obrázek 2</div>
<div style="float:left>text příslušející k obrázku 2</div>
Zkuste si to nechat projít hlavou. Farran 20:19, 26. 12. 2007 (UTC)