Diskuse:Jan Zajíc

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Adam Hauner v tématu „Přesnost: Průběh sebeupálení

Jedna drobná poznámka, která v článku být nemusí. Jan Zajíc byl tramp a mezi kamarády byl znám jako Míša. --a.c. 11:39, 6. 4. 2007 (UTC)

Přidal jsem fotografii převzatou z anglické wikipedie. Striktně vzato je licence obrázku sporná, patrně byl původně převzat z webu Českého rozhlasu. Jsem si ale jist, že jsem se nedopustil žádného prohřešku a že zařazení této fotografie je správné. --a.c. 19:32, 23. 6. 2007 (UTC)

Ze zkušenosti bych si spíš tipnul (a jsem si tím dost jistý), že šíření obrázku na Wikipedii porušuje český autorský zákon. S prakticky 100 procentní pravděpodobností bude smazán. Anglická Wikipedie používá volnější pravidla opřená o zákony USA. Jediná možnost by byla najít autora a domluvit se s ním na uvolnění do PD, nebo pod nějakou svobodnou licencí (třeba GFDL nebo CC-by-sa). --Miraceti 19:38, 23. 6. 2007 (UTC)
Ano, český autorský zákon nezná pojem fair use. V daném případě je ale snad zřejmé, že je to chyba našeho zákona. Mohu napsat do Českého rozhlasu, uvažoval jsem o tom. Převelice bych se ale divil, že by měli na tuto fotografii copyright. Zjevně jde o soukromou fotografii. Je snad zřejmé, že jsem sem fotografii neumístil proto, abych památku Jana Zajíce poškodil. V mém hodnotovém světě má projev úcty k Janu Zajícovi vyšší váhu než litera autorského zákona. Velmi bych se v této věci přimlouval za osvědčenou zásadu kde není žalobce, není ani soudce. Pokud bude fotografie odstraněna, doplním externí odkaz na [1] či [2]. Přijde mi to ale trapné. --a.c. 20:00, 23. 6. 2007 (UTC)
Úcta je tu irelevantní. Wikipedie má za cíl obsahovat svobodný obsah, aby ho každý mohl použít k jakémukoliv účelu (s určitými omezujícími výjimkami, ale ty jsou teď nepodstatné). Tedy šíření této fotky na svých stránkách byste možná před soudem obhájil (i když pochybuju), ale před pravidly české Wikipedie ho bez copyleftu neobhájíte. Copyrightovaný obrázek nemůže být šířen svobodně. Není na tom nic trapného, je to ušlechtilé vůči autorům těch obrázků. --Miraceti 21:22, 23. 6. 2007 (UTC)
Opravdu se nechci přít, ani vyvolávat flamewar, ani chytat za slovo (a nepoužiji ani emotivní argumentaci, která se přímo nabízí). Je mi jasné co říkáte a to, že se nikdy nedostanu před soud za to, že jsem na wikipedii tu fotografii nahrál ani to, že bych v žádném případě nebyl odsouzen, opravdu není podstatné. Proto jsem také napsal do ČRo. Jako pouze občasný přispěvatel ani nechci bojovat za změnu zdejších pravidel hry. Nicméně opakuji, že právní problém o které zde hovoříme jasně ukazuje, že náš autorský zákon je v dané souvislosti špatný. Zákony nejsou věčné dogma a není důvodu na jejich chyby neupozornit. --a.c. 21:54, 23. 6. 2007 (UTC)
Jen podotek, že podobně jsou na tom zřejmě i jiné autorské zákony v Evropě. Co jsem tak jen zaslech tak "přísné" Wikipedie jsou minimálně německá, španělská, nizozemská. --Li-sung 22:04, 23. 6. 2007 (UTC)
Přidal jsem dva externí odkazy. Myslím, že sem oba patří. Podle našeho autorského zákona není možné zveřejnit Zajícův odkaz Občanům republiky Československé ani dopis Manince, tatínkovi a sestřičce, protože doposud neuplynulo 70 let od autorovy smrti a autor výslovně nedal souhlas s jejich šířením (ten dopis rodině je opravdu osobní, v prvním případě jde ale o absurditu nejhrubšího kalibru)- --a.c. 22:19, 23. 6. 2007 (UTC)
Ten Zajícův odkaz asi možné obecně zveřejnit je (je to dílo určené ke zveřejnění, bylo by asi divné se domnívat, že se zveřejnit nesmí), minimálně ve formě citace to celkem určitě lze. Nejsem si ale zcela jist, zda taková citace (celého díla) má být na Wikipedii. Každopádně Váš link na totalita.cz to řeší.
Obecně na Wikipedii platné zákony většinou neposuzujeme. Osobně nesouhlasím ani s koncepcí českého autorského zákona, nejen s jeho detaily. Ale to je asi tak všechno, co s tím tady na Wikipedii můžu dělat. Tuto diskusi proto považuju za uzavřenou. --Miraceti 00:50, 24. 6. 2007 (UTC)

Napsal jsem do Českého rozhlasu, jsem zvědav co mi odpovi. Požádal jsem o souhlas s uveřejněním, případně o kontakt na majitele autorských práv. --a.c. 20:14, 23. 6. 2007 (UTC)

Dostal jsem odpověď na můj dotaz ČRo, je to přesně tak, jak jsem předpokladal. Z pochopitelných důvodů copyright nemají. Uvažuji, že bych se obrátil na ombudsmana s žádostí o vyjádření, resp. s návrhem na revizi našeho autorského zákona. Co by nám řekl Jan Zajíc o ochraně autorských práv na jednu z mála jeho dochovaných anonymních fotografií se nikdy nedozvíme. --a.c. 19:13, 25. 6. 2007 (UTC)
Podobná fotka (možná stejná) figuruje taky v archivu ČTK http://fotobanka.ctk.cz pod číslem FO00111123 Nedělám si iluze, ČTK z pochopitelných důvodů nic zadarmo nedá, možná by ale mohla utrousit autora (pokud ho vědí). --Li-sung 19:33, 25. 6. 2007 (UTC)
Nedovedu si představit, že pokud fotografii mají, že by ji odmítli poskytnout pro volné nekomerční šíření. Mám jim napsat já, nebo by bylo lepší aby se na ně obrátil někdo úžeji spjatý s Wikipedií? --a.c. 19:49, 25. 6. 2007 (UTC)
Tak jsem rovnou odeslal "objednavku", že chci souhlas s nekomerčním šířením doplním, až se mi ozvou. --a.c. 20:00, 25. 6. 2007 (UTC)
Nekomerční licence zjevně doposud neprošla tranformací, na nová pravidla nadirigovaná z nadace, aby splňovala podmínky přípustné nesvobodné licence (viz Wikipedie:Licenční politika u souborů). Doporučuji nadhodit problém třeba na Wikipedie:Pod lípou (práva). --Li-sung 20:07, 25. 6. 2007 (UTC)
Jen pro úplnost se zeptám. Až se mi ozvou, myslím, že by mohli přistoupit na variantu "Majitel práv mi dovolil použití v článcích Wikipedie". Bude pak možné zde fotku zařadit? Kolik za jednu fotku mohou chtít? ... uvidíme. --a.c. 20:15, 25. 6. 2007 (UTC)

Obrátil jsem se s prosbou o volně šiřitelnou fotografii na Nadační fond Ceny Jana Zajíce. --a.c. 09:00, 24. 6. 2007 (UTC)

Cituji odpověď na můj dotaz ČTK (email a telefon zde neuvádím)

Dobrý den,
fotografie na internet stojí 250 Kč + 19% daň, poskytujeme ji v rozlišení max 500x500 pixelů.
Při koupi je nutné ve fotobance ČTK sepsat smlouvu o jednorázovém
použití fotografie. Platit lze hotově, bankovním převodem i na fakturu.

Ing. Stanislav Jelínek
fotobanka ČTK

Cena je pouze symbolická a nehraje roli. Poslal jsem ještě doplňující dotaz, zda by ČTK byla ochotna poskytnout fotografii (např. v menším rozlišení) se souhlasem jejího volného šíření pod některou z licencí akceptovaných na Wikipedii. --a.c. 07:55, 26. 6. 2007 (UTC)

Doplňuji odpověď šéfredaktora Dušana Veselého

Pane Cepku,
        samozrejme autorske pravo není prevoditelne, ale my mame licenci k nakladani s fotografiemi, které
umistujeme do naší fotobanky. Nemuzeme však nekomu poskytnout fotografie, aby je on dal nekontrolovane poskytoval
dalsim uzivatelum.
Zkratka jsou urceny pro konecne uzivatele. Umim si však predstavit to, ze vam prodame fotografie v nahledove podobe
a budou u vas takto vystaveny. Kdyby je však chtel někdo dal vyuzivat, musel by od nas dostat nove svoleni. To by
muselo byt nekde uvedeno.

        Ve fotobance mame totiž umistene nejen fotografie nasich vlastnich fotoreporteru, ale i fotografie
externistu, které musime pravidelne vyuctovavat. Kdyby zjistili, ze se jejich fotografie volne siri dal, bylo by
to poruseni smlouvy.
        Nevim, jestli jsem vam vysvetlil problem dostatecne, pokud ne, klidne se ptejte dal, nez se dopracujeme nejakeho reseni.
        Zdravim vas srdecne

VESELÝ Dušan
šéfredaktor
Redakce obrazového zpravodajství ČTK

Odpověď zde uvádím proto, že má obecnou platnost i pro případné dalšé případy. --a.c. 09:49, 26. 6. 2007 (UTC)

Ano, to jsem čekal. Licence od ČTK tedy nejde získat, neboť jejich licence by bránila podmínce bodu 3 pro povolené nesvobodné licence. Proto jsem někde nahoře zmínil možnost "utrousení kontaktu na autora" ze strany ČTK, což se bohužel nestalo. --Li-sung 09:58, 26. 6. 2007 (UTC)

Obrázek Jana Zajíce[editovat zdroj]

Skaut drží stráž u pamětních desek Jana Palacha a Jana Zajíce.

Pokud není jiný vhodný k disposici, mohl by alespoň někdo s dobrým foťákem zajít někdy na Václavské náměstí a vyfotit jeho pamětní desku – pokud vím, fotografie takovýchto artefaktů fixně umístěných na veřejném prostranství jsou volně šiřitelné. Já nemám moc dobrý foťák; a byla už tma a na desce věneček od premiéra Nečase. Tak bude nutno ještě pár dní počkat. --Kychot 17. 11. 2011, 18:42 (UTC)

Já ho vyfoceného mám, zkusím to přednostně dostat na Commons. --Gumruch 17. 11. 2011, 18:55 (UTC)

Přesnost: Průběh sebeupálení[editovat zdroj]

Články vydané dnes se detailně zaobírají průběhem sebeupálení, je v nich jasně uvedeno, že požití jedu či žíraviny je vyloučené. Je potřeba projít celou část článku a revidovat a nejlépe doplnit další detaily.

--Adam Hauner (diskuse) 25. 2. 2019, 10:11 (CET)Odpovědět