Přeskočit na obsah

Diskuse:Hilarius z Poitiers

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Odkud víte, že Hilarius zemřel 13. ledna ????? že se v ten den slaví v katolické jeho svátek ještě nic neznamená... Podle mě není den jeho úmrtí známý... nebo se mýlím? Macronyx 23:42, 13. 1. 2005 (UTC)


Zdrojem informace o dnu úmrtí mi byla kniha Rok se svatými (autoři Schauberová, Schindler, Karmelitánské nakl. 1994). Musím přiznat, že nejde o vždy spolehlivé dílo, ale výslovně uvádí zemřel: 13. ledna 367 v Poitiers. Odkud to mají oni, to už jasné není. Svátkem bývá zpravidla úmrtní den příslušného světce. Je to zřejmě jen podle tradic a legend, ale to koneckonců 28. září "našeho" Václava taky.

Co se týče De Trinitate 1) pár let se se mnou na školách latina vezla, takže vím, co to znamená česky; 2) nemyslím, že by to uvedení názvu díla v místě, kam jsem tu závorku vložil, bylo v nějakém příkrém rozporu s obsahem Vaší věty - vyvracel tím vším ariánskou doktrínu.

Ale hádat se o to nikterak nemíním. Uznáte-li to za vhodné, můžete třeba před datum doplnit "Podle tradice zemřel..." - rozhodnutí nechám plně na Vás. Miaow Miaow 00:33, 14. 1. 2005 (UTC)