Diskuse:Ernest Thompson Seton

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Založení hesla Aleš Kapica

Seton a skauting[editovat zdroj]

Vida, to jsem se zase poučil. Zkusil jsem to ještě trochu přepsat a spíš rozpory popsat než zhodnotit, doufám, že jsem neudělal příliš chyb. Jinak obecně Wikipedie by měla vypadat tak, že spíš popíše strany konfliktu, než zhodnotí (Wikipedie:NPOV). Znám to jen velmi zhruba, ale přijde mi, že ETS víc štvalo, co BP přidal vlastního, než co okopíroval. Jestli to bylo zlepšení nebo zhoršení je skoro jistě názor a ne fakt.

Samozřejmě případně opravujte, přepisujte :)

Ještě bych měl k současnému znění výhradu, že vliv Setona na český skauting se nedá zjednodušit na to, že byl jeho vliv silný ve světovém skautingu, když ABS psal Základy junáctví. Seton dost ovlivnil i další lidi, kteří zase ovlivnili český skauting, například Foglara . Nenapadá mě ale, jak to stručně a výstižně popsat. --Wikimol 19:12, 10. 10. 2004 (UTC)

  • Ta úprava je v pohodě. Ad Setonův názor. Jeho biografie, jeho názor. Pokud jde o Foglara, tak zde bohužel nesdílím obecné ohromení českého národa jeho osobností (i když nepopírám že ovlivnil řadu lidí) a mám ho, pokud jde o otázku autorského práva , v jedné lajně s Baden-Powellem. Pokud najdete ve Foglarových knihách jedinou zmínku v níž by přiznával do jaké míry čerpal inspiraci ze Setonových knih, tak svůj pohled poopravím a rád si to přečtu. Všichni si brali ze Setona jen něco a v tom je ten háček. Baldur von Schirach při konsolidaci Hitler Jugend z něj čerpal taky. Teprve poslední dobou se znovuobjevuje to na čem Seton stavěl, totiž že člověk je komplexní osobností, jejíž vývoj musí být vyvážený a nekončí úderem 15 let. Jeden z mála lidí co dokázali pochopit Setona byl Miloš Seifert , zakladatel českého woodcrafterského hnutí. Který svou příručku (tehdy je vydával kde kdo) nazval "Přírodou a životem k čistému lidství"
Trochu odběhnu. Rozdíl mezi woodcraftem a skautingem je totiž ve své podstatě (nikoliv v reálu, protože v něm se na škatulky nehraje) stejný jako mezi dobrým člověkem a dobrým občanem. O drtivé většině Němců během druhé světové války lze říct že byli dobrými občany a vlastenci, ale byli také dobrými lidmi? Někteří určitě ano. Z tohoto hlediska bylo a je jejich paušální potrestání odsouzeníhodné. Z hlediska historie lze říct jen: Kdo ví?
--Aleš Kapica 07:22, 11. 10. 2004 (UTC)
Moc nerozumím výhradě vůči Foglarovi. Jeho "dílo" přece je úplně jiné, než Setonovo. Zahrnuji do něj i tu řadu táborů a oddíl, které vedl. Každý vůdce oddílu (který táboří) čerpá s díla Setona - od toho tu to dílo snad je?
Hodnocení rozdílu mezi woodcraftem a skautingem mi připadá trochu zaujaté. Každá ideologie, filosofie nebo názor je zneužitelné (naši pionýři taky "vykradli" skauting i woodcraft a v podstatě je zneužili). Podle mě mají obě filosofie své místo a každá si najde své zájemce, které osloví. A nijak se vzájemně nevylučují ani neohrožují.
--Mojža 08:51, 11. 10. 2004 (UTC)
  • Hodnocení je bohužel v tomto případě nutné, resp. nejde tak ani o hodnocení, ale o poukázání na to čím se liší a proč se liší. Především proto, že u nás se jak skauti, tak woodcrafteři nazývali junáky. (Viz Junák - Český skaut). Tedy při pohledu do historie řada podstatných rozdílů pak uniká. Encyklopedie není ekumenická příručka, tudíž právě to čím a proč musí být uvedeno.
  • Právě že Foglarovo dílo není tak úplně jiné a původní. Tím samozřejmě nepopírám jeho originalitu a kvalitu, jde spíš o použité prvky. Teď prosím o notnou dávku tolerance: Foglarovo zaujetí chlapectvím až hraničí s pedofilií, ze které byl obviněn Miloš Seifert, který se podobně cele jako on věnoval výchově dospívajících chlapců. Přesto nikdo nezpochybňuje jeho kladný vliv na formování představy ideálního chlapce. V čem se rozchází jeho přístup se Setonovým je čas a cíl činnosti. Foglar pokud vím příliš neřeší čas dospívání. Dospělý jinoch opuští svůj oddíl a bývá ponechán napospas realitě. Během činnosti v oddíle příliš neřeší vztah k druhému pohlaví, k budoucímu způsobu zajišťování obživy atp. Fakt, že se pak rázem řada nabytých vědomostí stane nepoužitelným harampádím se trochu opomíjí. Pro Setonovu ideu je zcela zásadní kontinuita lidského vývoje, jeho kmen neměl být totéž co oddíl, spíš tavicí kotel který simuluje celou společnost. Cílem činnosti měla být výchova k samostatnosti a nezávislosti. Když nahlédnete do Svitku březové kůry (The Birch Barch Roll) zjistíte že jen minimum činů je věnováno kolektivním činnostem. Pokud ano, tak vesměs je to uvedeno ve formě TY něco SKUPINĚ OSOB (dosaď dle potřeby)
Je to diskuze, tak to tak berte. V ní má právo každý na svůj názor a jeho respektování. Jak jsem už uvedl, myslím že poslední Wikimolova úprava hesla je dobrá, tudíž k ní není víceméně co dodat, leda tak možná do budoucna nějaké další tématické odkazy. ---Aleš Kapica 09:06, 12. 10. 2004 (UTC)