Diskuse:Drongo černý

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele OJJ v tématu „Závorky

@Leome323: Pěkný, bude z toho něco? Doporučuji uvést všechny ty poddruhy. OJJ, Diskuse 10. 12. 2016, 12:33 (CET)Odpovědět

@OJJ: Ale asi jo, ono to půjde :D. Dopředu ale říkám, že to jen tak nebude, následující dny mám nabité. Ty poddruhy samozřejmě doplním, ale chvátala jsem a nestihla je doplnit. Leome 323 ♥ (diskuse) 10. 12. 2016, 15:28 (CET) Edit: tak, kostra je hotová, ještě někdy v lednu dodělám všechny refy, asi i nějaké informace a tak. --Leome 323 ♥ (diskuse) 25. 12. 2016, 15:48 (CET)Odpovědět
@OJJ: Už je mezi články k recenzi :-). --Leome 323 ♥ (diskuse) 7. 1. 2017, 15:32 (CET)Odpovědět
@Leome323: Neděle-úterý. OJJ, Diskuse 7. 1. 2017, 18:56 (CET)Odpovědět

WP:Q[editovat zdroj]

Michal Lenc[editovat zdroj]

Ahoj Eliško, díky za článek. V tomto oboru se moc neorientuji, takže mám spíše jen obecné připomínky. :-)

  • agresivní chování vůči větším druhům ptákům – nemělo by být spíše vůči větším druhům ptáků?
  • s drongem africkým (Dicrurus adsimilis) – odkázal bych na drongo africký.
  • v současnosti jsou ale africká a asijská forma – buď je ... forma, nebo jsou ... formy.
  • Obývají savany, pole, ale i městské oblasti. Přes léto obývají – nešlo by to v jednom případě něčím nahradit? Co třeba přes léto se vyskytují.
  • Ta jsou světle krémová s červenými tečkami, s délkou je přibližně 26 mm, šířka 19 mm – ta poslední věta v souvětí mi nějak nedává smysl, přeformuloval bych to.
  • Včely medonosné (Apis mellifera) jsou častou součástí jídelníčku drongů,[26] což netěší včelaře. Nicméně, právě kvůli tomu zemědělci vytvářejí umělá bidýlka v polích a tím ptáky lákají k lovu škůdců. – jestli to chápu správně, tak bidýlka stavějí kvůli tomu, aby drongové místo včel lovili škůdce, že? Nicméně z těchto vět to lze také pochopit tak, že je stavějí, aby drongové jedli více včel nebo proto, že to vadí včelařům. Taky by z toho někdo mohl pochopit, že včely jsou pro zemědělce škůdci. Zkrátka bych větu přeformuloval. Například ... což netěší včelaře. Aby zemědělci lovu včel předešli, vytvářejí... ptáky lákají spíše k lovu škůdců. Ale je to na tobě. :-)
  • v sekci taxomonie píšeš, že je možné dronga černého rozlišit od dronga afrického. Myslím, že by bylo vhodné aspoň stručně uvést jak.
    • VyřešenoVyřešeno Informace smazána.
  • píšeš, že mláďata jsou pohlavně dospělá ve věku okolo dvou let, ale nikde ve článku jsem neviděl, kolika let se drongové obvykle dožívají.
    • NevyřešenoNevyřešeno Možná proto, že tihle ptáci nejsou chovaní v zajetí o tom nejsem informace, každopádně jsem nic nenašla. Ještě se podívám na jiných Wikipediích, ale spíše předpokládám neúspěch. --Leome 323 ♥ (diskuse) 7. 1. 2017, 20:38 (CET)Odpovědět

Ještě jednou díky za pěkný článek. --Michal Lenc (diskuse) 7. 1. 2017, 16:55 (CET)Odpovědět

Děkuji moc za připomínky, vše už jsem opravila :-). --Leome 323 ♥ (diskuse) 10. 1. 2017, 16:26 (CET)Odpovědět

Ještě k tomu zobáku:

  • Na en wiki to u dronga píší takto: „Adults usually have a small white spot at the base of the gape“ – mají bílou skvrnku tam, kde jim zobák začíná, respektive právě v těch koutcích, jak psal kolega Whitesachem. Možná by to mohl ještě ujasnit ten zdroj č. 2, kterým to cituješ, ale právě citovaná strana 300 v online náhledu není. Máš tu knihu někde k dispozici? --Michal Lenc (diskuse) 31. 1. 2017, 16:43 (CET)Odpovědět
To, díky OJJovi, mám :-). Píše se tu: Tiny white spot may be visible at corner of gape. Když je to v "rohu" té části zobáku, které se říká gape, tak bych také řekla, že to bude v těch koutcích... --Leome 323 ♥ (diskuse) 1. 2. 2017, 14:49 (CET)Odpovědět
V tom případě je to asi jasné. :-) --Michal Lenc (diskuse) 1. 2. 2017, 15:16 (CET)Odpovědět

Whitesachem[editovat zdroj]

  • Jsou to agresivní a nebojácní ptáci, přestože jejich tělo měří na délku pouze 28 cm. Jsou schopni útočit i na daleko větší ptáky, například dravce a vrány. Tohle bych dal asi do chování a rozšířil informace o rozměrech (nejlépe aspoň rozpětí křídel).
  • V roce 1950 se také, pravděpodobně přes moře, rozšířili na ostrov Guam. Do roku 1967 se jednalo o čtvrtý nejpočetnější druh, avšak právě od roku 1967 se jedná o vůbec nejpočetnější druh ptáka.[8] Právě takové masové rozšíření ale způsobuje i úpadek místních endemitů: například kriticky ohroženého kruhoočka sabenského (Zosterops rotensis).[7] To jsou hodně moc zavádějící (neboli nepravdivé) informace, neboť citované zdroje uvádějí toto: 1) „The black drongo (Dicrurus macrocercus) was translocated from Taiwan to Rota for insect control shortly before World War II (37). It is believed to have colonized northern Guam through overwater dispersal from Rota in the 1950s (R Ryder, personal communication) or 1960s (37, 43). By 1967, it was reported to be the fourth most common bird in Guam roadside counts (R Ryder, personal communication). It had reached the southern end of the island by 1970, when it was judged common in central Guam (40). By 1981, it was fourth in population density, having about one sixth the abundance of the Micronesian starling (25). In the mid-1980s, drongo counts along roadsides began a steep decline, especially in northern Guam (according to annual reports of Guam’s Division of Aquatic and Wildlife Resources). Drongos are strongly territorial, aggressive birds that are believed to displace smaller birds that might otherwise nest within their territories. Although this has been proposed to account for declines in species of smaller birds, the only attempt to document a demographic impact failed to show an effect (43). Because drongo abundances on Guam have declined since these experiments, it is likely that present effects are relatively small.“ 2) „Black drongos were found to prey on Rota bridled white-eyes but they probably only played at most a partial role in the decline of the Rota bridled white-eye.“
  • Drongové černí se živí převážně hmyzem (...) Při výzkumu stravovacích návyků drongů černých v Indii roku 2014 bylo zjištěno, že 59 % ze všech zdrojů potravy pro ně tvoří rostliny, keře a stromy.[2] Zbytek pak tvořil hmyz a ostatní zdroje, jako je nektar.[2] Tyto věty si jednoznačně odporují. Navíc druhá nedává smysl - to jako, že drongové jedí keře a stromy? to asi ne...
  • Budu pokračovat... --Whitesachem (diskuse) 7. 1. 2017, 17:57 (CET)Odpovědět
  • Zajímavostí je, že zásadně neloví mouchy. Na to bych prosil zdroj (tvrzení na angl. wikipedii je mimochodem poněkud mírnější).
  • Výjimečně ale požírají malé druhy netopýrů, ptáků nebo plazů.[12] Uvedený zdroj zmiňuje jen ptáka (Zosterops palpebrosa).
    • VyřešenoVyřešeno Ty netopýry a plazy jsem smazala. Na en wiki mají sice plno zdrojů, k tomuto tvrzení, ale všechny (snad až na ten jeden, to byl asi nějaký sloupek bez názvu, takže těžko říct) se zabývají těmi menšími druhy ptáků. Navíc jsem hledala v na internetu a v té studii Foraging Behavior of Black Drongo, kde se o nějakých netopýrech nebo plazech autor nezmiňoval. --Leome 323 ♥ (diskuse) 11. 1. 2017, 14:59 (CET)Odpovědět
  • Často pak pronásledují volavky rusohlavé (Bubulcus ibis) nebo majny obecné (Acridotheres tristis), které mají podobný životní styl i jídelníček.[15] Uvedený zdroj o volavkách nic neříká (nepřehlédl-li jsem se) a jeho interpretace vztahu dronga a majny je poněkud jiná, než že je drongové pronásledují. Doporučuji přečíst podrobně. Za vše hovoří tato citace: „In most cases the mynas appear to be on excellent terms with their black neighbour (tj. drongo)...“
    • VyřešenoVyřešeno Upravila jsem to, ale nejsem si tak úplně jistá větou „The drongo keeps near mynas for the same reason that they attend cattle, that is to say, in order to profit by the commotion the moving beast or birds causes among the insects that live on the surface.“, možná jsem to špatně pochopila, ale myslím, že Douglas to myslel tak, že drongové se drží v blízkosti majn, protože čekají, až rozruch (právě v podobě majn) způsobí, že ze svých úkrytů vyleze hmyz, který si budou moci chytit. Nebo ne? --Leome 323 ♥ (diskuse) 13. 1. 2017, 14:06 (CET)Odpovědět
  • „Flowers of trees such as Erythrina and Bombax may be visited for water and nectar[38] and they are sometimes known to feed on grains.[39] They are only rarely known to take larger arthropods such as scorpions and centipedes.[40][41] They feed on milkweed butterflies that are often avoided by other predators[42] and ...“ Tyto důležité a zajímavé informace uvedené v angl wiki článku Black drongo v textu chybějí - proč?
  • ostrov Rota a Guam nejsou to stejné. V textu je to někdy zaměňováno a zdroje k Rota jsou citovány pro Guam. Pozor na to.
  • Rozmnožování drongů černých probíhá především v jižní Indii a to v únoru a březnu. V jiných zemích pak hnízdění probíhá do konce srpna. Toto období lze poznat především díky tomu, že samečci i samičky v dopoledních hodinách zpívají. Samotné námluvy zahrnují „hru“, kdy se spolu páry honí a mohou se do sebe zaklesnout i zobáky. Někdy též k těmto hrám může docházet na zemi. Následně samička se samečkem postaví na větvi hnízdo pohárovitého tvaru. K tomuto není uveden zdroj.
  • I přesto je ale pravděpodobnost, že se ptáčata dožijí dospělosti asi jen 44 %. Hlavním důvodem takové úmrtnosti je nedostatek potravy, nicméně, záleží na období.[3] Na jakém období?
  • Hnízda drongů černých bývají terčem hnízdního parazitizmu, především pak ze strany kukaček koel (Eudynamys scolopaceus). Prosím zdroj.
  • Drongové černí jsou poměrně malí ptáci, přesto dokáží být velice agresivní, převážně v případech, kdy chrání svá hnízda. Na velké dravce nejčastěji útočí tak, že jim sednou na záda a klovou je do krku. Prosím zdroj.
  • Samotná onemocnění nebo predátoři ale nejsou příliš významnými faktory, co se úmrtnosti dospělých drongů týče. Prosím zdroj. Tak jaké jsou tedy významné faktory úmrtnosti?
    • VyřešenoVyřešeno Refy doplněny. Přesné údaje co se týče dospělých nemám, ale podle článku Breeding biology of the Black Drongo (bohužel nemám k dispozici PDF) je hlavním důvodem úmrtí u mladých jedinců nedostatek potravy. --Leome 323 ♥ (diskuse) 16. 1. 2017, 15:15 (CET)Odpovědět
  • Drongo černý byl v minulosti považován za poddruh dronga afrického, později byly ale druhy rozděleny a je možné je též rozlišit. Ptám se podobně jako Michal Lenc. Jak?
    • VyřešenoVyřešeno Informace smazána.
  • Co takhle etymologie slova „drongo“?
  • Do citovaných zdrojů prosím doplnit důležité údaje jako jsou roky vydání a ideálně pdf dostupnost na webu.

Snad vše, pokud jsem něco přehlédl, určitě zaznamenají kolegové, kteří budou recenzovat po mně. Díky za článek a přeji hodně úspěchů při jeho vylepšování. --Whitesachem (diskuse) 7. 1. 2017, 19:03 (CET)Odpovědět

Děkuji za rady. Pokusím se všechno opravit do pátku. --Leome 323 ♥ (diskuse) 7. 1. 2017, 21:02 (CET)Odpovědět

Vachovec1[editovat zdroj]

Upravil jsem gramatiku a styl. Recenze, zatím bez podrobnější analýzy zdrojů:

--Vachovec1 (diskuse) 8. 1. 2017, 13:46 (CET)Odpovědět

Takže já podruhé a podrobněji:

Úvod
  • Doporučuji přepsat do jednotného čísla.
  • Drongo černý se navíc rozšířil i po některých tichomořských ostrovech, kde prospíval a množil se do té míry, že začal ohrožovat místní endemické druhy. – Je tam ještě pořád? A stále ohrožuje tamní druhy? (podle odpovědi upravit čas – přítomný vs. minulý)
  • V zimních měsících pak přesidlují na jižní Srí Lanku nebo do Indonésie. – to se podle dalšího textu zjevně netýká celé populace, nutno tedy upřesnit.
  • Mohou se ale zatoulat až k Rusku nebo do Japonska a Koreje. – Při návratu z migrace na jih? Pokud ano, opět by to chtělo upřesnit.
Etymologie
  • Zdroj 5 (Australian Folklore) rozhodně není dostupný online. Alespoň ne na Google Books.
  • Požaduji zdroj na Vznik slova drongo je zahalen tajemstvím, bývají uváděny až čtyři verze. atd. Ve zdroji 4 (Dalzel, Victor) to totiž není. Tamní text naopak potvrzuje to, co tvrdí i článek en:Drongo, že totiž přinejmenším s tou Austrálií "zapřáháte vůz před koně", a to skoro doslova. Podle všeho posloupnost byla pták → závodní kůň (nepříliš schopný) → posměšné označení (to platí jak pro vojenský slang, tak pro obecný slang). Níkoliv naopak. Zdroj se navíc zabývá pouze australským slangem, o etymologii slova "drongo" tam toho jinak moc není.
    • VyřešenoVyřešeno Přepsáno. --Leome 323 ♥ (diskuse) 31. 1. 2017, 14:33 (CET)Odpovědět
      • NevyřešenoNevyřešeno Ne, to je pořád špatně. Opakuji, že posloupnost je pták → závodní kůň (nepříliš schopný) → posměšné označení, nikoliv že pták dostal jméno podle koně. Do zdroje 4 nevidím, ale zdroj 5 uvádí (k označení pro rekruta): …in fact, the "drongo" is a small, averagely graceful bird, but is surely the creature, after which the horse was named. Podtržená část znamená: nepochybně se jedná o tvora, po kterém byl kůň pojmenován. Proto to také v článku en:Drongo nemají v etymologii, ale až dále, na místě, kam by patřily vztahy s lidmi. Co se týče etymologie, tak uvádí, že "drongo" je původně madagaskarský (malgašský) název pro tamní druh, jehož používání se postupně rozšířilo i na ostatní zástupce rodu. Odvolávají se na Lindsey/Forshaw: Encyclopaedia of Animals: Birds, London 1991, ISBN 1-85391-186-0 --Vachovec1 (diskuse) 4. 2. 2017, 22:25 (CET)Odpovědět
  • U zdroje 6 (Indian Bird Name) prosím číslo strany. Ten soupis má cca 50 číslovaných stran (od 53 do 108), na které straně je drongo černý?
    • VyřešenoVyřešeno Aha, už jsem to našel, drongo černý je v dokumentu na straně 85, pod indexem 962-964. Referenci jsem poopravil. Mimochodem v lehce odlišném formátu je stejný seznam i zde. Oba odkazy mají své plusy i mínusy. Odkud to ale je původně, není ani z jednoho zdroje jasné. --Vachovec1 (diskuse) 30. 1. 2017, 15:58 (CET)Odpovědět
  • Ještě k názvu "drongo": asi by bylo vhodné uvést, kde všude se různé druhy drongů vyskytují. Pak by třeba ta Austrálie dávala daleko větší smysl (drongové se v Austrálii vyskytují, konkrétně druh Dicrurus bracteatus).
Taxonomie
  • Navíc, tyto dva druhy se nikdy nemohou setkat, protože drongo africký obývá, jak již jeho jméno napovídá, pouze Afriku, zatímco drongo černý je asijský pták. – To je dost naivně podáno. Jen proto, že jeden pták je "asijský" a druhý "africký" ještě neznamená, že se by se nemohli setkat (Afrika s Asií těsně sousedí). Podstatné je, že africké populace obývají pouze Afriku jižně od Sahary a asijské jižní a jihovýchní Asii cca od Pákistánu dále na východ.
Výskyt
Stravovací návyky
Hnízdění
  • V jiných zemích pak hnízdění probíhá do konce srpna. – Prosím ozdrojovat a vysvětlit (jiných?).
  • Samotné námluvy zahrnují „hru“, kdy se spolu páry honí a mohou se do sebe zaklesnout i zobáky. Někdy též k těmto hrám může docházet na zemi – Takže obvykle se honí za letu? To by bylo vhodné do věty doplnit.
  • chlebovník různolistý: prosím do závorky latinské jméno.
  • V 8 dnech poprvé otevírají oči a 16 až 20 dnů od vylíhnutí opouštějí hnízdo. – 16 až 20 dní po vylíhnutí opouštějí hnízdo? To je hodně brzy, ovšem koukám, že na en-wiki to tak mají. V této souvislosti by bylo velmi vhodné doplnit další související informace z en-wiki, že stvoly per jsou vytvořené již po týdnu, že "vidličkovitý" ocas mají po 3 týdnech, a že rodiče je celkově krmí a ochraňují zhruba měsíc. Pak už je odhánějí.
Migrace
Vztah k lidem
  • Obyvatelé některých částí Paňdžábu věří, že drongo černý byl pták, který přinesl vodu Husajnovi ibn Alímu a zachránil ho před smrtí. – Kdy a kde (upřesnit okolnosti)?
    • NevyřešenoNevyřešeno Žádné další informace jsem nenašla. Ten web, na kterém se to má nacházet online se sice tváří, že když se zaregistrujete poskytne vám to přístup, ale nakonec to stejně ukáže, že k danému dokumentu nemám povolený přístup... --Leome 323 ♥ (diskuse) 6. 2. 2017, 15:58 (CET)Odpovědět

To bude asi všechno. --Vachovec1 (diskuse) 29. 1. 2017, 22:28 (CET)Odpovědět

Děkuji za připomínky, pokusím se na všechno podívat co nejdříve.

OJJ[editovat zdroj]

Recenze kolegů jsem nezkoumal, takže se mohu opakovat.

Zatím tohle, ještě přijdu :). --OJJ, Diskuse 8. 1. 2017, 15:21 (CET)Odpovědět

@Leome323: A abych Ti ještě přidal práci ;), máš tam i THE BIRDS OF THE THAI-MALAY PENINSULA, tam je informací habaděj. --OJJ, Diskuse 8. 1. 2017, 15:52 (CET)Odpovědět

@OJJ: Ani nechci pomýšlet na to, že mi pošleš v souvislosti s fosou... :D Díky moc, všechno si proštuduji. --Leome 323 ♥ (diskuse) 9. 1. 2017, 15:29 (CET)Odpovědět
@Leome323: Mám tu Mammals of Madagascar, A Complete Guide. ;) --OJJ, Diskuse 9. 1. 2017, 15:44 (CET)Odpovědět

[editovat zdroj]

Zdá se, že všechny připomínky byly vyřešeny. Byl by někdo (ping kolegům: @Whitesachem:, @Vachovec1:, @OJJ:) proti udělení stříbrného puclíku? --Michal Lenc (diskuse) 29. 1. 2017, 10:13 (CET)Odpovědět

Snad jen vyřešit ten Gape a mohlo by to jít. OJJ, Diskuse 29. 1. 2017, 13:14 (CET)Odpovědět
Já bohužel český překlad neznám, takže jen počkat, zda si s tím neví rady Whitesachem nebo Vachovec. --Leome 323 ♥ (diskuse) 29. 1. 2017, 13:46 (CET)Odpovědět
Nemohl by to být koutek/koutky zobáku? Teoreticky by šel i kořen, ale koutky vypadají logičtěji. Prosím opravit Samotný zobák je také černý, těkž a dlouhý. --Whitesachem (diskuse) 29. 1. 2017, 20:04 (CET)Odpovědět
Použila jsem koutky zobáku a tu chybu jsem samozřejmě opravila. --Leome 323 ♥ (diskuse) 29. 1. 2017, 20:42 (CET)Odpovědět
Ne, gape je vnitřek zobáku, vizte například en:Beak#Gape. --Vachovec1 (diskuse) 29. 1. 2017, 20:47 (CET)Odpovědět
VyřešenoVyřešeno --Leome 323 ♥ (diskuse) 29. 1. 2017, 21:04 (CET)Odpovědět
Našel jsem totiž nákresy ptačích hlav s popisem a podle nich jsou gape koutky (http://www.peruaves.org/wp-content/uploads/2014/04/kelp_gull.jpg http://www.peruaves.org/wp-content/uploads/2014/04/harrier_head.jpg), ale en wiki koutky nazývá gape flange, takže budeme věřit mateřskému projektu a zřejmě má tedy pravdu Vachovec. Mimochodem sloveso gape znamená „zírat s otevřenou pusou/hubou“, tak je to asi jasný... --Whitesachem (diskuse) 29. 1. 2017, 21:45 (CET)Odpovědět
Doporučuji nicméně prohlédnout si fotky drongů a na nich jde jasně vidět, že spousta ptáků má bílé skvrnky v KOUTCÍCH zobáku. Tak a teď co s tím? --Whitesachem (diskuse) 29. 1. 2017, 21:52 (CET)Odpovědět
@Whitesachem: To jsme asi koukali na ty samé nákresy, protože já si myslela to samé... Ale co s tím teď? Nevím. En wiki sice říká, že je to vnitřek zobáku, ale podle tohohle to také mají být koutky... --Leome 323 ♥ (diskuse) 30. 1. 2017, 15:06 (CET)Odpovědět
V knize od Brazila se píše Tiny white spot may be visible at corner of gape, řekla bych tedy, že má jít o koutky. --Leome 323 ♥ (diskuse) 1. 2. 2017, 14:50 (CET)Odpovědět

Přidělil jsem. Některé drobnosti pak můžeme dodělat, ale prozatím si myslím, že OK. --OJJ, Diskuse 24. 2. 2017, 07:52 (CET)Odpovědět

Závorky[editovat zdroj]

OJJ, vysvětlíte mi, prosím, zase závorky? U trupiála jste mě naučil, že závorky tu mají svůj význam. Zde v infoboxu je Vieillot v závorkách, ale v taxonomii už v závorkách není. Díky --Hnidopichwiki (diskuse) 3. 12. 2017, 13:15 (CET)Odpovědět

@Hnidopichwiki: Tady taky nemají být, odstraněno. Nejlepší je kouknout na BioLib a tam je to vidět. Tohle je častá chyba, snažím se to mýtit. --OJJ, Diskuse 3. 12. 2017, 13:18 (CET)Odpovědět
@OJJ: V taxonomii hned druhá položka je se závorkami "D. m. albirictus (Hodgson, 1836)". Mají být vymýceny i zde? --HeruGil (diskuse) 9. 12. 2017, 16:52 (CET)Odpovědět
@HeruGil: Druh ≠ poddruh. Viz biolib. OJJ, Diskuse 9. 12. 2017, 17:27 (CET)Odpovědět
@OJJ: "Druh ≠ poddruh" to mi nemusíte hlásit, to přece vidím :-). Ale nevidím v tom vysvětlení, proč zde i na stránce biolib je poddruh "albirictus", jeden ze sedmi, psán se závorkami a zbývající poddruhy jsou psány bez závorek. --HeruGil (diskuse) 19. 12. 2017, 18:54 (CET)Odpovědět
@HeruGil: Závorky značí, že taxon byl po popsání přeřazen na jiné jméno. Například lva Linné popsal jako Felis leo, Pocock jej přeřadil do rodu Panthera, tudíž je jako autorita uváděn Linné, ale se závorkami. Pokud někdo zvolí pro zvíře jméno, které v průběhu času nikdo nezmění, píšeme to bez závorek. OJJ, Diskuse 19. 12. 2017, 19:06 (CET)Odpovědět