Diskuse:Doolittlův nálet

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Citování zdrojů[editovat zdroj]

Wikipedista Chmee2 mě požádal o doplnění zdrojů (ve Shrnutí editace, cca 15.6.07). Skoro všechno, co je v tom článku, jsem doslova přeložil z anglické wiki (i když jsem vynechal věci, které mě moc neoslovili) a v něm vůbec nejsou Footnotes, jsou tam jenom External links a References.

Takže to bych musel dlouho v těch sídlech z External links hledat, než bych tam našel zrovna to, co je požadováno, abych doložil. A pak doufat, že někdo neoznačí zrovna ten použitý zdroj za nespolehlivý. To mně připadá jako dost práce; možná se o to pokusim, až budu mít víc času, ale v zásadě to spíš nechám někomu zkušenějšímu.

Jestli tím porušuji nějaká pravidla pro přispívání pro Wikipedii, tak mi to prosím řekněte. --Pavel Jelínek 07:26, 16. 6. 2007 (UTC)

pravidla jste žádná neporušil :) moje snaha byla, aby článek měl zdroje a literaturu, na kterou by se mohl odvolávat a byl tak spolehlivější a věrohodnější. Jestli vzniklul překladem, je dobré příště uvést tuto informaci minimálně do shrnutí editace a ješě lepší je to zmínit v článku (pro orientaci, kde jsme data vzali a také proto, aby byla naplněna licence GFDL). Samozřejmě, že to v současnosti není třeba, takže pokud Vám to přijde jako zbytečné, tak to dělat nemusíte, ale byl bych rád, kdyby při překladu docházelo i k překladu zdrojů/referencí, jelikož tim hodně ušetříte práci do budoucna někomu jinému :). Jinak děkuji za článek, doplnil jsem tam, že se jedná o překlad --Chmee2 07:42, 16. 6. 2007 (UTC)

Doolittleův nálet[editovat zdroj]

Při zachování současných zvyklostí na Wikipedii by se článek měl jmenovat Doolittleův nálet. --Miraceti 11:02, 16. 6. 2007 (UTC)

Zvylostí je snad používat to co se používán ,ne? --Li-sung 11:16, 16. 6. 2007 (UTC)
No, to je právě otázka... Třeba první dva servery (tedy asi nejrelevantnější), které Google vyhodí na Doolittlův nálet (valka.cz a rozhlas.cz), používají oboje. Hubbleův dalekohled je také podle Googlu o něco méně častější než Hubblův. Pro zajímavost jsem poslal dotaz na ÚJČ. --Miraceti 22:43, 16. 6. 2007 (UTC)

Zarazila mně poslední věta "V důsledku náletu proto přeřadili část svých stíhaček na své domácí ostrovy a ty se pak nemohly účastnit bitvy u Midway." Pokud vím tak Midwayské operace (jak na Midwayském tak i na Aleutském směru) ze zúčastnily jen palubní stroje. A není mi známo že by Japs přesunuli jakákoliv letadla z letadlových lodí na mateřské ostrovy. Ale nechám se poučit, může autor uvést zdroj z něhož čerpal tuto informaci? Norad 31. 1. 2010, 16:20 (UTC)