Diskuse:Dějiny sociologie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Podle mne je to článek tak asi na polovině cesty. Je vidět, že se na něm už hodně práce udělalo a ještě hodně zbývá udělat. Moje připomínky:

a) formální

  • čeština, sloh i překlepy (pozor, "ranný" znamená "týkající se ran", třeba šestiranný revolver, zatímco synonymum pro časný je "raný")
    Překlepy opraveny.
  • úvod by měl v nejhrubších rysech shrnovat celý článek
    Úvod rozšířen, měl by lépe shrnovat vývoj sociologie, ještě na něm ale zapracuji. --Ria 24. 3. 2010, 13:42 (UTC)
  • grafy mají zbytečně dlouhé časové osy a vylézají mi z okraje stránek
    Grafy zkráceny, ponecháno stejné měřítko. --Ria 24. 3. 2010, 13:35 (UTC)
  • moc krátké kapitolky
    Něco spojeno, něco rozepsáno. --Ria 29. 3. 2010, 15:16 (UTC)

b) k obsahu

  • chybí celá řada důležitých myslitelů; třeba když z raných protosociologů máš Burka a Saint-Simona, proč ne Tocquevilla, který se dnes z nich v sociologických kruzích těší největší úctě? Pro ty starší směry vřele doporučuji Sorokinovy Sociologické nauky přítomnosti, vyšlo to u Laichtera roku 1936 a je to podnes úžasná četba - u Tebe to totiž vypadá, jako by celá starší sociologie byli jen klasikové a kolem nich nic, a z toho Tě Sorokin vyvede.
    Tocquevilla jsem načal, ještě se pokusím doplnit. --Ria 24. 3. 2010, 14:16 (UTC)
  • chybí celá česká sociologie
  • chybí pořádně probrat vývoj po 2. světové válce, to co tam je, není než zárodek zárodku
    Rozepíši. --Ria 24. 3. 2010, 14:57 (UTC)
  • chybí výklad oborové rozrůzněnosti moderní sociologie; podobně když popisuješ funkcionalistický, konfliktuální a interpretativní směr, tak musíš naznačit, co je povahou těchto směrů
    Též rozepíši. --Ria 24. 3. 2010, 14:57 (UTC)
  • Tvoje sociologie působí jen jako teoretická sociologie; je tu málo aplikované a hlavně empirické sociologie (jména jako Lazarsfeldovo se ani nevyskytnou); ale konec konců i v té teoretické sociologii jsou velké díry v moderní době, jak jsem zmínil
    To doplním. --Ria 24. 3. 2010, 14:57 (UTC)
  • i v jednotlivých odstavcích to působí trochu nevyváženě - třeba v Itálii zmínit Lombrosa a přitom nezmínit Pareta je jasné faux pas; nebo když o Belgii řekneš, že se tam mihl Marx, ale nevysvětlíš ani slovem myšlenky Quételeta.
    Quételet doplněn, na Paretovi se též pracuje. :) --Ria 24. 3. 2010, 14:45 (UTC)

Takže přeji hodně síly, ať se práce daří,--Ioannes Pragensis 23. 3. 2010, 21:42 (UTC)

Pokusil jsem se vše vylepšit, budu však ve vylepšování pokračovat i nadále. Musím si sehnat ještě nějakou literaturu. --Ria 31. 3. 2010, 14:10 (UTC)

Recenze - Mozzan[editovat zdroj]

Po prvním prolétnutí:

  • Někdy příliš mnoho odkazů, 20. století stačí zmínit jednou apod.
  • Úvod by si zasloužil obrázek
  • Sem tam stále typos, např. shoda podmětu s přísudkem

Ještě projedu důkladně, kámoška socioložka mi psala, že se na ten text koukne někdy příští týden. :-) --Mozzan 31. 3. 2010, 08:25 (UTC)

Děkuji za připomínky. Pravopis se pokusím ještě projet. :) --Ria 31. 3. 2010, 14:09 (UTC)

Já tomu ten DČ nechci odebírat, uznávám, že některé parametry se už tomu blíží. Ale jsou tam pořád pěkné bláboly. Namátkou odstavec, po jehož četbě jsem opravdu nebyl moc moudrý:

"Interpretativní sociologie odmítá vyvozování obecných zákonitostí. Podle tohoto sociologického proudu není třeba obecný výklad daných jevů, jelikož každý takový jev je zcela odlišný a proto je lepší výklad interpretovat, tudíž vyložit a zdůvodnit." Jak může interpretovat výklad, když výklad odmítá? "Interpretativní sociologie si dokonce myslí, že každá [společnost] je natolik specifická, že o ni ani nelze obecně hovořit." Proč by nešlo obecně hovořit o specifických věcech? "Významnými představitely byli například George Herbert Mead, Erving Goffman nebo Alfred Schütz." Proč je tvrdé y v představitely? To ten článek ani neprošel spell checkem?

Já osobně bych doporučil s DČ ještě počkat, až si to přečte ta slíbená socioložka a až se tam objeví kapitola o dějinách české sociologie a až to projde dobrou jazykovou korekturou. Zdravím,--Ioannes Pragensis 31. 3. 2010, 14:41 (UTC)

Já bych tam ten status zatím nechal. Pravopis projdu ještě teď (nad představitely jsem se už zastavoval předtím, ale pak jsem to asi zapomněl opravit). Na české sociologii také pracuji. --Ria 31. 3. 2010, 15:41 (UTC)
Akorát problém, že slečna socioložka je co se týče podobných úkolů ještě nedochvilnější, než já. :-( Ale pokusim se na ní nějak zatlačit, abychom už to měli z krku. A Ioanne, snad někdy tenhle týden by měla kámoška z historie přečíst tu Gregoriánskou misii. ;-) --Mozzan 7. 4. 2010, 05:44 (UTC)

Čau, tak bohužel. Kámoška nemá čas a už mít nebude. Pokusím se sehnat ještě nějakého jiného známého ze sociologie. ;-) --Mozzan 27. 4. 2010, 21:50 (UTC)