Diskuse:Dějiny Albánie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdroje by to potřebovalo. Ale zajímalo by mě, co je na albánské parlamentní demokracii nestandardního, že to tolik čtenáře naštvalo. Třeba článek en:Politics of Albania o nestandardní parlamentní demokracii nic neříká. Miraceti 08:59, 12. 5. 2008 (UTC)

Hypotéza, že jsou Ilyrové přímí předchůdci dnešních Albánců, je nepodložená a sporná. Její ověřenost je spíše zbožné přání Albánců, kterým to umožňuje hlásat vlastní nadřazenost a nároky na okolní země. --Zik 08:09, 13. 5. 2008 (UTC)

Tvrdenie že Albánci túžili po nezávislosti na Osmanskej ríši je evidentná lož,naopak v roku 1912 vypuklo povstanie s požiadavkou zotrvania v Turecku.Nezávislosť bola Albánsku nanútená po prvej balkánskej vojne pretože by to bolo posledné väčšie územie v Europe pod tureckou zvrchovanosťou. A to bolo neprijateľné pre balkánske štáty a niektoré mocnosti. --80.242.33.198 09:52, 15. 5. 2008 (UTC)


(213.192.26.178 21. 2. 2009, 21:58 (UTC))

   tohle muzu potvrdit...zdroj sice nemam...nevim ve ktere knize jsem to cetl...zabyvala se historii balkanu......

....osmanska rise obsadila balkan....ale zatimco srbove byli uz dlouhou dobu christianizovani albanci byli kristianizovani kratce...a proto jim necinilo velke problemy prejimat viru v islam (meli z toho sami uzitek, meli vice prav, byli osvobozeni od nekterych dani apod.)...

...dale v tomhle clanku chybi zminka o vzniku velkoalbanske myslenky protoze v souvislosti se vznikem kosova je to docela diskutovane tema...taktez bych se chtel vyjadrit k zmince o obsazeni albanie italii pred druhou sv. valkou...albanci meli defacto daleko vetsi svobodu, mohli byt voleni do vysokych uradu a v podstate souhlasili s fasistickou ideologii...a prave v te dobe vznikla "velmocenska" myslenka albancu na "velkou albanii"