Diskuse:Chléb

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 měsíci od uživatele Reing v tématu „upravit

(kváskový chléb)[editovat zdroj]

Clanek se bohuzel nezminuje o existenci tradicniho, prirozene kvaseneho zitneho chleba, jez tvoril podstatnou slozku jidelnicku Evropanu od nepameti. Dovoluji si tedy doplnit, ze vlacny, chutove bohaty, nutricne hodnotny a zaroven prirozene trvanlivy tzv. kvaskovy chleb vznika prirozenym (kultury kvasinek jsou obsazeny v plevach jecnych zrn) kvasenim zitne mouky s moznym pridavkem mouky psenicne. Kvaseni samo je pomerne slozity proces probihajici postupne pri ruznych teplotach az desitky hodin, na nemz se podileji kvasinky a bakterie mlecneho kvaseni (odtud nakyslost a trvanlivost chleba). Je-li pak takove testo upeceno v kamenne ci cihelne peci (dostatecna tepelna radiace), jedna se o skutecnou pochoutku. Duvody, proc je dnes velmi tezke takovy chleb sehnat jsou, jak jinak, ekonomicke. Kynuti testa trva dlouho a je velmi zavisle na kvalite mouky, navic vyzaduje kvalifikovaneho pekare. Problemem je i dobra pec, nebot starych drevem vytapenych je malo a maji nizkou produktivitu, nove se nestavi, castecne i proto, ze pecaru hodnych toho jmena je velky nedostatek (existuji-li vubec), hlavne vsak proto, ze velkovyroba chleba probiha v prubeznych parnich ci elektrickych pecich, a to i za cenu horsiho propeceni, resp. ususeni chleba. 81.255.178.243 09:55, 20. 5. 2008 (UTC)

Děkujeme Vám za Vaši zajímavou připomínku.
Bylo by ovšem nejlépe, kdyby jste toto dokázal zapsat přímo do článku - třeba do zvláštní kapitoly. Neváhejte, nic Vám nebrádí článek vhodně rozšířit.
S pozdravem --MiroslavJosef 10:13, 20. 5. 2008 (UTC)

Český chléb[editovat zdroj]

V článku mi schází informace o typických vlastnostech českého chleba. Tyto rozdíly si člověk plně uvědomí jakmile vyjede na delší dobu do zahraničí, protože mu většinou začne chybět a většina zemí má chléb jiný. Stávající článek mi přijde (obsahem i jazykově) jako překlad z nějaké zahraniční verze. Šablonu o nutnosti doplnění článku o místní reálie jsem na české Wikipedii nenašel, jinak bych ji do článku přidal. Blahma 3. 12. 2008, 19:36 (UTC)

upravit[editovat zdroj]

některé formulace jsou "kostrbaté", těžko srozumitelné, některé informace pochybné


https://www.zitnecentrum.cz/2019/01/25/kvasy-v-pekarenske-technologii-soucasne-pohledy/

https://www.vitalia.cz/clanky/jak-to-doopravdy-bylo-s-kvasem-a-drozdim-v-chlebu/ --Reing (diskuse) 21. 10. 2023, 01:44 (CEST)Odpovědět