Diskuse:Che Guevara

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Matúš Tremko v tématu „Nestrannosť článku je sporná

"Za pomoci místního lidu" jsem od převzetí moci na Kubě odmazal proto, že to je komunistická floskule. Pokud znáte nějaká fakta dokládající přímou účast obyvatel, rozhodně je do wiki doplňte (asi nejlépe do historie Kuby). --che 10:39, 10. 3. 2006 (UTC)

omyl! Nejsem komunista, ale nebudeme prekrucovat dejiny.[editovat zdroj]

Of the 82 who sailed aboard the Granma, only 12 eventually regrouped in the Sierra Maestra mountain range. 12 lidi udelalo celou revoluci? nebo jim mistni pomahali? [1]

zde je odkaz na anglickou wiki. na dotaz prelozim tuto vetu.

navrhuji zaclenit "s pomoci lidu" nejedna se o komunistickou vlozku,ale o pravdu. sami by nikdy diktatora nesvrhly. slovo diktator navrhuji take pouzit.

o to same se snazily v zatoce svini.americane , ale stejne tak jako v iraku je nikdo neprijal a nikdo se k nim nepridal --71.99.124.31

Odkazovaná věta v článku na en není k nalezení, ale o to nejde. Podstatou mé nechutí vůči zmíněné vsuvce je, že sama o sobě nic neznamená. Je vcelku jasné, že revoluci neudělali Castro a Guevara sami, a je též známo, že ji neudělali za pomoci dovezené profesionální armády. Popsat do ale jako "za pomoci lidu" znamená posunout se na vyjadřovací úroveň Rudého práva.
Pokud Vám jde o zmírnění dojmu, že šlo o omezený puč nějaké vojenské kliky, mohlo by pro Vás být přijatelné přepsat Guevara byl členem CastrovaHnutí 26. července“, které se v roce 1959 dostalo k moci na Kubě. na Guevara byl významným členem CastrovaHnutí 26. července“, které se v roce 1959 po svržení diktátora Fulgencia Batisty dostalo k moci na Kubě. Po pročtení článků na en souhlasím, že označení "diktátor" má u Batisty opodstatnění. --che 16:14, 14. 3. 2006 (UTC)

osloveni che[editovat zdroj]

neni v zadnem pripade ekvivalent hej. nevice je to prirovnano ke kamaradskemu osloveni. neco jako "kamo" , nebo "covece, ce" v cestine. navrhuji pozmenit upravit.

viz anglicke zneni wiki Che Guevara.

Však v článku stojí "používá se jako oslovení". --che 16:14, 14. 3. 2006 (UTC)


dale clanek dava znat,ze Che byl zabijak a nic jineho. i kdyz to primo nezduraznuje. zadna osoba neni cerno-bila. Che mel take dobre stranky. Pomahal chudym a nemocnym. navrhuju

Proc jinak by mel byt symbolem nejen rebelu (mladeze) v bohatych zemich, ale hlavne lidi po cele jizni americe?

Článek samozřejmě není vyčerpávající, další, pokud možno zdrojované údaje, jsou vítány. --che 16:14, 14. 3. 2006 (UTC)

zajímavosti[editovat zdroj]

Vymazal jsem informaci o tom, že Valtr Komárek byl nadřízený Miloše Zemana, protože pokud vím (Zemanova kniha Jak jsem se mýlil v politice), tak Zeman v Prognostickém úřadu nepracoval, nebo pracoval-li, bylo to opravdu minizivé období (méně než rok), proto zde nemá relevanci.--Quar 08:31, 7. 10. 2007 (UTC)

Velmi pravdepodobne slo o sadistu, ktery mel poteseni ze zabijeni lidi. Kdyz si neznaly clovek precte Vase povidani o Che, vyjde mu ze se dopustil "jistych nezakonosti", ale v jadru byl hodnym clovickem. Proboha! Co takhle ucta k jeho obetem?

souhlasím, chybí mi tu větší důraz na to že to byl sprostý vrah! Vlastní rukou zavraždil mnoho disidentů, Svědků Jehovových, demokratů, "amerikanizovaných" umělců, afrokubánských kněží a dokonce i jiných revolucionářů, kteří s ním bojovali po boku. Guevara osobně dohlížel na stavbu kubánských koncentračních táborů, kam byli za trest posíláni a kde byli eliminováni ti, kteří nesouhlasili s novým režimem. Velel prvním popravčím četám kubánské revoluce.

Sadista ?[editovat zdroj]

Che. Ano ulamoval nemocným leprou prsty a jinak sadisticky je mučil. Samozřejme nebyl hodným človíčkem, byl revolucionář, a jako takový vraždil. Ale sadistický... Jako sadistu potom zcela jistě označujte G.W. Bushe, který shodou okolností otevřel taktéž na Kubě jeden koncentrační tábor, Guantanámo (to je něco jiného, že). A díky němuž zemřelo nesrovnatelně více lidí než rukou Guevary. Proč ? Jaké měl G.W. Bush ideály, světonázor ? Co udělal pro nemocné v USA ? Co dělala CIA za dobu jeho prezidentování ?..... Vrah to byl, ale vy z něj děláte sprostou a sadistickou bestii.


Sadista? To tak! Ano, uznávám, že opravdu mezi světce nepatří, ale sadista to už je snad přehnané ne? Bez něj a bez Castra by tenkrát nikdo nesvrhl tehdejší diktaturu. Kdyby byl tak sadistický vrah tak by ho snad lidé nenosili na tričkách! Byli jste vůbec někdy na Kubě? Já ano, a mohu vám říct, že na Kubě se-no dá se říct-oslavuje. Všichni kolem Kuby-myslím tím Mexiko, Kostariku, Kajmanské ostrovy ho nosí na oblečení a různých věcech. Tak se velice omlouvám, ale tohle mi opravdu nepříjde jako způsob jak vyjádřit, že je sadistický sprostý vrah. Byl to zkrátka revolucionář a takový někteří revolucionáři jsou! Jsou vrazi, rebeli, ale tento článek je opravdu přehnaný, ikdyž to není napsáno přímo! Ano, kubanské obyvatelstvo si stěžuje na dnešnií situaci, ale sami uznají, že je to teď mnohokrát lepší než,jak to bylo. Che Guevara byl revolucionář, rebel a vrah, ale nedělejte z něho něco co není a nebyl!

Promiňte ale z dovolených na Kubě si skutečně názor o dávno mrtvém Guevarovi udělat nemůžete. A to že ho někdo nosí na tričku neznamená, že to nebyl sprostý vrah. Váš text o tom jak se na Kubě teď mají lépe je nesmysl. --Espanol 11. 2. 2011, 10:52 (UTC)

Zaujala me ta cast v zivotopisu Che,kdyz byl v Quatemale, a byl zde pomoci USA a vojaky SVRZEN DEMOKKRATICKY zvoleny president A.-opravdu,Che byl zlocinec!!??? a panove z USA demokrati????Je mi smutno z toho,jak z jednoho revolucionare delaji mocni zlocinci vraha-CO jsou potom oficielni vladci,co klidne zlikviduji legalne zvoleneho presidenta????Hrdinove?????Odporny svet!!!Josefina 24.5.2013

Ernesto ,,Che" Guevara[editovat zdroj]

Takže za A. byl to odporný masový vrah na jehož rukou ulpěla krav desítek a stovek lidí.

  • za B.,,Che" se ve španělštině říká všem Argentincům. Např. Španělům, se říká ,,Gaillegos" a mexičaanům ,,Golditos".
  • a za C..... Ta jeho smrt je trošku záhada. Např. Fidel Castro na Kubě prohlašoval, že zemřel v boji a přitom existují fotky, na kterých sedí spoutaný a čeká na popravu. Fifo (Fidel) také veřejně předčítal dopis, který měl údajně Che napsat celému lidu, ale později se zjistilo, že v době jeho údajného napsání, byl už Che po smrti. Podle většiny kubánců ( a tedy i podle mne) je za Guevarovu smrt odpovědný právě Fifo.

Robin O. Corrons -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.136.191.22 (diskuse)

Hm, celé to degradujete tím, že jeho smrt prohlašujete za záhady. Guevarova poprava je dobře popsaná a všeobecně známá záležitost. --Espanol 11. 2. 2011, 10:52 (UTC)

Nestrannosť článku je sporná[editovat zdroj]

V článku sa píše o Guevarovi ako o človeku, ktorý sa rád vyžíval v zabíjaní a popravách. Ok to je jeden pohľad. Napriek tomu chýba pohľad aj z druhej strany napríklad autor jeho biografie John Lee Anderson, ktorý vedecky skúmal niekoľko rokov jeho život, povedal, že popravení boli odsúdení za trestné činy, či už znásilnenie, vraždu, dezerciu a podobne, za ktoré sa v časoch vojny udeľuje bežne trest smrti. V La Cabaňa mal Che pod dohľadom celý súdny proces, v niektorých prípadoch dokonca udelil miernejší trest, rovnako tí popravení v La Cabaňa neboli žiadne neviniatka ale poväčšine zločinci, ktorí sa dopúšťali trestných činov za čias Batistu. --Matúš Tremko (diskuse) 7. 11. 2016, 22:02 (CET)Odpovědět