Diskuse:Církevní unie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ahoj Di,

To Velké schizma jsem tam nakonec vrátil. V jednom máš pravdu, že Velké schizma se někdy nazývá to z roku 1378...

Ale i termín Velké schizma se používá pro rozkol mezi západní a východní církví - tak jsem to alespoň našel v Středověkých dějinách Evropy - tam je uvedeno k roku 1054 Velké schizma. Zas je pravda, že v Hradečného Dějinách Řecka je Kerulariovo schizma... , musím se přiznat, že o schizmatu z let 1378 jsem vždycky slyšel jako o Západním, případně Papežském schizmatu, i dkyž co jsem teď projížděl internet a další zdroje, tak hodně autorů taky mluví o Papežském schizmatu jako o Velkém. Ale hned bych neřekl, že se obě možnosti navzájem vylučují...Jo a navíc je tu ještě třetí, když se v Rusku po Nikonových reformách oddělila část pravoslavné církve.

Já jsem se tady přidržel původní Wikipedie (Velké - 1054; Papežské - 1378)

A řešení - já bych to udělal takhle:

buď

  • Z článku Velké schizma udělat rozcestník a potom změnit název toho článku dejme tomu na Kerulariovo schizma nebo Schizma mezi východem a západem (i když to nezní moc dobře)

nebo

  • Nechat původní stav

nebo

  • přejmenovat Papežské schizma na Velké a Velké schizma na Kerulariovo, ale abych se přiznal tak je mi to trochu proti srsti a navíc v tomhle případě se skutečně zdroje dost rozcházej :-( mimoto bychom museli předělávat dost odkazů...

s tím koncilem... původní stránka je Basilejský koncil, takže mi přišlo zbytečný využívat přesměrování... to se ani moc netýká odkazu, ale samotného článku... spíš ten by potřeboval upravit a případně rozšířit...

já bych byl osobně pro vytvoření rozcestníku... tak pak napiš co si o tom myslíš, já du pro dnešek od compu, zatim čau ;-) --Mozzan 2. 2. 2009, 20:38 (UTC)

Ahoj Mozzane, schizma 1054 je prostě Církevní schizma, ani velké, ani Kerulariovo. Pojem Papežské schizma je myslím dost jasný, nech ho. Článek o unii se mi valně nelíbí. Florentsko-ferrarsko-římský koncil a koncil basilejský jsou dvě různé věci, nedá se říci, že by se basilejský přestěhoval do Ferrary a pak do Florebncie. Většina účastníků v Basilewji zůstala a zvolila si svého papeže. De facto se jednalo o dvojkoncil (jako bylo dvojpapežství). Tvrdit, že basilejský koncil dohodl unii se prostě nedá. --Di 4. 2. 2009, 04:53 (UTC)

Ok, no v tom případě se to pokusím nějak upravit, jestli budu mít čas. Jenže zase nemůžeme hned měnit názvy toho článku (Velké schizma), dokud to nemáme podložené zdroji. Já mám zatím u sebe zdroje jenom na Kerulariovo (Dějiny Byzance a Dějiny Řecka) a Velké schizma (Dějiny středověké Evropy) :-( Takže bych to později, až seženeme nějaký vhodný zdroj, udělal z Velkého schizma rozcestník na Církevní schizma (kde k úvodu přidáme ref na daný zdroj) a Papežské schizma :-)
A co se týče těch koncilů - Basilejský koncil se v tom případě bude muset rozdělit na dva články a trochu podrobnějc zdůvodnit na těch dvou článcích, proč tomu tak je. Díky za vydatnou pomoc ;-) --Mozzan 4. 2. 2009, 13:21 (UTC)