Diskuse:Borgové

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele MichalZobec v tématu „Borg vs. Borgové

Protest proti kategorii: Borg není rasa ale civilizace. Skládá se z neznámého počtu ras včetně lidí a klingonů. -- Hkmaly 16:06, 30. 7. 2006 (UTC)

Nemluvě o tom, že by to musel být "druh" a ne "rasa" :-)--Jem’Hadar 22:52, 17. 8. 2006 (UTC)

Rozcestník[editovat zdroj]

Poznámku o červeném, neexistujícím rozcestníku ruším, hesla tohoto druhu tu zatím nejsou--Zákupák 15. 8. 2009, 10:48 (UTC)

Borg vs. Borgové[editovat zdroj]

Zajímalo by mě, kde se vzalo to používání jednotného čísla "ten Borg" pro název této rasy. V českém dabingu se vždy používalo Borgové. V první větě na enwiki a ostatně i v samotných epizodách a filmu ST:FC se v originále používá "they" čili "oni", tj. Borgové a ne Borg. A když už, měl by to autor tohoto článku dělat důsledně, např. v poslední větě "...který byl asimilován Borgy je Sedmá z devíti..." by mělo být "Borgem". Ovšem já se přikláním k používání tvaru Borgové jako u ostatních ras ve Star Treku. Pokud se nikdo v dohledné době nevyjádří (cca 2 týdny), článek předělám. --Ulathaar 2. 4. 2010, 06:24 (UTC)

Souhlasím a stejný názor zazněl i na Diskuse_k_Wikipedii:WikiProjekt_Star_Trek#Borg_vs._Borgové. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 2. 12. 2011, 12:42 (UTC)

Dvě zpochybnění[editovat zdroj]

  • „V případě zničení královny ji kolektiv obnoví ze záložních kopií“ - matně si vybavuju epizodu, kde královna letmo zmínila předchozí královnu i svůj druh, z čehož vyplývá něco trochu jiného, než uvádí věta ve článku (tedy že královny byly různé a různých druhů)
  • „Bez výjimky však Borgové své mrtvé nenechávají na pospas osudu, ale vždy vyšlou plavidlo k posledním známým souřadnicím.“ - určitě ne bez výjimky, viz řada 6 ep. 16

--Xth-Floor (diskuse) 28. 1. 2013, 21:34 (UTC)

Jednotné - množné číslo[editovat zdroj]

V seriálu probíhala setkání s Borgy vždy tak, že se ohlásili větou -

"Jsme Borgové, budete asimilováni, odpor je marný." 

Vždy o svém společenství mluvili v množném čísle, nikdy v jednotném, až na díl "Já, Borg" série o lodi Voyager.

Borg vs. Borgové[editovat zdroj]

ahoj, asi jsem zmaten, Borgové běžně nemluví o sobě jako jednotlivci, individualitu potlačují. takže podle mne je úprava správně. odkaz (více zdrojů) je přímo v diskuzi. viz Odpor je marný, tím pádem tedy tvrzení že borgové o sobě mluví v jednotném čísle je špatně, to se vztahuje na anglické znění (We are the Borg), české znění používá vždy množné číslo (My jsme Borgové).

toto je diskuze na základě revertu Wikipedisty Xth-Floor. z mého pohledu si přečetl text v článku a věří mu více aniž by se zamyslel nad jeho smyslem. přitom v této diskuzi je několik odkazů (včetně článků na samotné wiki, které to dokládají) na totéž co dokládá mé tvrzení. --MichalZobec (diskuse) 16. 1. 2016, 21:45 (CET)Odpovědět

Není mi jasné, proč je třeba vést jednu diskusi na více místech, ale ok, kopíruju to i sem: :Formulace, kterou jsem obnovil, má blíž realitě. Sami borgové jako takoví o sobě skutečně mluví v jednotném čísle. Z českého dabingu: „Jsem Locutus z Borgu, klást odpor je marné.“ (TNG 3×26) „ budu mluvit za Borgy.“, „Můžete mi říkat Sedmá z devíti.“ (Voy 4×01), „Jsem tedy průzkumník.“ (Voy 5×02), „ to tak nenechám.“ (TNG 6×26). To jsou jen případy, které mě napadají z hlavy, takže tvrzení v diskusi o výjimce (TNG 5×23 - „Mám já jméno?“ atd.) je nepravdivé, není to výjimka, ale jeden z řady případů. --Xth-Floor (diskuse) 16. 1. 2016, 21:51 (CET)Odpovědět
to je proto, že mi připadlo že jsi zdejší diskuzi nečetl, a protože mi připadlo důležité aby to zde zaznělo. nicméně odpověděl jsem na tvé diskuzi. --MichalZobec (diskuse) 16. 1. 2016, 22:33 (CET)Odpovědět