Diskuse:Antisemitismus ve světě

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sekce statistika není vůbec relevantní, co je antisemitské, když se někdo domnívá, že "Mají Židé příliš mnoho moci v obchodování?"? Vůbec nic. Sekce na smazaní jako irelevantní. Celkově je článek výrazně POV, např. hodnotící věta "Antisemitismus je závažným problémem v americké společnosti již od doby, kdy se americká společnost formovala." a podobné předpojatosti. --Elm (diskuse) 12. 7. 2012, 00:05 (UTC)

Článek je podpořen významnými zdroji a kategorizovat celý článek jako POV je subjektivní polemika, která také nepatří na Wikipedii. Je však pravda, že původní věta Jewish Americans have flourished since colonial times in what became the United States', which before the Second World War had a general history of racism directed to non-Christian, non-northwest European groups byla zjednodušena na informaci oznamující, že "antisemitismus byl v US již odjakživa", což je v podstatě obdobným tvrzením jako "voda je tekutá"[zdroj?], pokud ale nesouhlasíš s tímto tvrzením, vlož příslušné mini-šablony do textu s kterým nesouhlasíš. S pozdravem, PleasantNightmare (diskuse) 12. 7. 2012, 17:52 (UTC)
Diskuze o míře POV v článku samozřejmě na wikipedii patří. Naopak nejsme zvyklí na hlasatele jediné správné víry. K textu: 1. Souhlasím, že sekce statistika s předmětem článku vůbec nesouvisí a patří pryč. 2. Mohl by jste zdůvodnit, proč jste vrátil s tématem nesouvisející text odstraněný Elmem? 3. Mohl by jste blíže identifikovat zdroj "Krefetz, 1985"? 4. A tvrzení, že v USA židovské komunity po staletí vzkvétaly a současně, že antisemitismus byl v USA závažným problémem (pro koho - židovské obce evidentně problémy neměly, když kvetly) nejsou trivíální (jako voda je tekutá), ale překvapivá (jako voda je tekutá a neteče). 5. Co brání přesunu textu (po dopřeložení do češtiny) do článku Antisemitismus, kam patří?
--Jann (diskuse) se nepodepsal. Kdo má pak vědět kdo je kdo?
Proč mě na Wikipedii vždycky dáváte automaticky do své opozice? No nic, zpět k věci:
Za prvé: Tvrzení, že antisionismus není antisemitismus je pravdivé. Antisionismus se však teoreticky kategorizuje jako levicová forma antisemitismu (tzn. new antisemitism), s původním antisemitismem nemá nic dočinění. V hudební terminologii je snad New Wave punkovou hudbou? Odstranění dotyčného tvrzení je nicméně debilním krokem, neboť částečně ukazuje na antisionistický původ dané editace.
Za druhé: Otázka, zda článek patří či nepatří do článku Antisemitismus je bezpředmětná, jelikož článek Antisemitismus pojednává o faktickém mentálním činu dopuštěného člověka, například jaké důvody takového člověka vedou k tomu, aby smazal relevantní informace z článku a později v Talk page rozhlašoval o jejich nesouvislosti? Zatímco článek Antisemitismus ve světě je globální, geografická sonda do problému antisemitismu – není důvod tyto dva články spojovat (za předpokladu pochopení významu těchto dvou článků [a termínů]). S pozdravem, PleasantNightmare (diskuse) 13. 7. 2012, 21:21 (UTC)
To je s prominutím zjevný nesmysl a použili vašeho slovníku tak také sionistická propaganda. Přečtěte si důkladně článek new antisemitism, který jasně uvádí, že zastánci pojmu (sionisté) tvrdí, že ........ takže jde o názor, to, že antisionismus je antisemitismem je nesmysl, to, že někdo nesouhlasí se vznikem Izraele či jeho politikou neznamená, že je nepřátelský "nebo předpojatý vůči židům jako představitelům židovského náboženství judaismu, etnické skupině nebo rase". Nesouhlas s Izraelem není nepřátelství vůči etnické skupině či náboženství. To je zjevný fakt, který může popírat jen nějaký ideolog. Proto shledávám danou informaci za závadnou, porušující pravidla nezaujatého úhlu pohledu a mažu jí. Nebo chcete snad tvrdit jako nezaujatý úhel pohledu, že pokud někdo nesouhlasí se vznikem Státu Izraele je antisemita??????? Blbost! Jsou snad Charedim antisemité??? Nechápu kde vůbec berete tu odvahu sebevědomě tvrdit, že antisionismus je antisemitismem. --Elm (diskuse) 14. 7. 2012, 00:25 (UTC)
Nicméně soudě podle odkazovaného zdroje tyto názory šíří, resp. šíření podporují mainstreamové a oficiální instituce. Otázka, kde kolega bere odvahu připojit se k mainstreamu, je jistě jen řečnická, že? --Jann (diskuse) 14. 7. 2012, 20:24 (UTC)
Až teď si všímám vaší reakce. Já tam vidím možnou použitelnou informaci (jde ovšem o názor, který podle toho také potřeba marginalizovat) typu "v českém prostředí v sobě spojuje dědictví komunistického antisionismu s mnohdy podvědomými prvky levicového salonního antisemitismu", nevidím tam, že antisionismus či nesouhlas se vznikem Izraele je antisemitský. Vy ano? --Elm (diskuse) 14. 7. 2012, 23:32 (UTC)
Druhý odstavec (Druhým, mnohem vydatnějším zdrojem antisemitských postojů...) označuje za "antisemitské postoje" celkem triviální konstatování (druh rasizmu, apartheid, porušování mez. práva atd.), která jako antisionismus imo shrnout lze, byť výslovně toto slovo (antisionismus) zmíněno není. Podobně vznik Izraele zmíněn není, nicméně "začasté považují Stát Izrael za pozůstatek evropského kolonialismu, resp. za produkt i nástroj tzv. neokolonialismu Spojených států" za souhlas s jeho vznikem lze považovat jen stěží. Jistě však "nesouhlas s charakterem" odpovídá zdroji lépe než "nesouhlas ze vznikem". A pochopitelně zdroj je extrémně zaujatý, takže nelze psát: platí A o B, ale C říká A o B (a je za to placené). --Jann (diskuse) 15. 7. 2012, 13:10 (UTC)
Taky se v úvodu nedovíme, co antisemitismus je, ale čím je "poháněn" (ačkoliv poháněné jsou stroje motorem, nikoliv ideologie). --Jann (diskuse) 12. 7. 2012, 15:00 (UTC)