Přeskočit na obsah

Diskuse:Železniční trať Hrušovany u Brna – Židlochovice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Současný status[editovat zdroj]

Dráha je v Prohlášení o dráze SŽDC na rok 2014 uváděna jako regionální dráha o stavební délce 2,966 km, traťová třída C3. Skutečně, pokud by měla být vlečkou, museli bychom se ptát po majiteli, když cukrovar zanikl. A majitelem je zřejmě stále stát zastoupený SŽDC. Zdroj "Jelen" nemám k disposici a nevím, jestli odkazuje k nějakému aktu zrušení. --Uacs451 (diskuse) 15. 4. 2014, 10:42 (UTC)

I stát zastoupený SŽDC může být vlastníkem vlečky, takže toto není argument. V daném případě je ale Prohlášení o dráze zdrojem z nejvěrohodnějších, takže to klidně opravte na regionální dráhu s odkazem na to Prohlášení. --Cmelak770 (diskuse) 15. 4. 2014, 11:00 (UTC)
V Jelenovi je uvedeno, že po roce 1979 "na trati zůstala zachována nákladní doprava vlečkového charakteru, ta však nebyla nikdy příliš silná". Zároveň mám pocit, že jsem tehdy někde (na K-reportu? jinde?) četl, že ta trať má prý být vlečkou v rámci stanice Hrušovany u Brna, tak jsem to asi nějak zkombinoval dohromady. Omlouvám se za mystifikaci a díky za upřesnění. --Harold (diskuse) 15. 4. 2014, 14:52 (UTC)
Mystifikace je silné slovo; v tom "vlečkou v rámci stanice Hrušovany u Brna" je asi pravdivé jádro: v číselníku SR 70, který se taky dá stáhnout z SŽDC, jsou Židlochovice uvedeny pod číslem 370759 s kvalifikátorem "7: samostatné tarifní místo ve stanici" (mimochodem, stejným jako v případě Koryčan). Čili pokud dotyčný na to koukal z tarifního hlediska, měl pravdu. Z dopravního a jiných hledisek to může být jinak. Pokud "na trati zůstala zachována nákladní doprava vlečkového charakteru", mohl tím autor myslet snad i v tom roce 1979, že to byla doprava náležitostmi vlečkaře, lokomotivou se známým "Přechod na ČSD povolen". Pak by pochopitelně ta úřední stránka nebyla zvenčí rozpoznatelná. --Uacs451 (diskuse) 15. 4. 2014, 16:41 (UTC)